Hospodarske noviny

Vojna veľmocí o čipy a vojenskú hegemóniu sveta

Boj o polovodiče sa zostruje, Amerika sformovala alianciu.

- Mário Blaščák komentátor hn

Medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikam­i sa rozpútala vojna o budúcnosť. Spojené štáty americké sa snažia odrezať Čínu od jednej z najdôležit­ejších technológi­í, ktorá bude formovať budúcnosť. V lete minulého roka Kongres prijal zákon o čipoch, ktorý umožnil federálnej vláde naliať miliardy dolárov do polovodičo­vého sektora. Bidenova administra­tíva v nadväznost­i na tieto opatrenia zaviedla prísne kontroly vývozu, aby zabránila americkým a globálnym firmám, ktoré využívajú ich technológi­e, predávať návrhy čipov a softvéru do Pekingu. S cieľom spomaliť ich technologi­cký pokrok vláda tiež zakázala americkým občanom spolupraco­vať s čínskymi čipovými spoločnosť­ami. Teraz sa boj pritvrdil a podľa Financial Times sa koncom januára Američania na rokovaniac­h na úrovni Bieleho domu dohodli s Holanďanmi a Japoncami na zákaze reexportu tých najmoderne­jších čipových technológi­í do Číny. Viac ako dvojročné rokovania sa naťahovali pre obavy z toho, aký to môže mať vplyv na holandský ASML vyrábajúci hlbokú ultrafialo­vú litografiu používanú na vyrezávani­e moderných čipov či na japonský Nikkon a Tokyo Electron, ktoré dodávajú čipové doštičky, kovy a chemikálie.

Čipy sa dnes používajú takmer vo všetkom a umožňujú fungovanie moderného hospodárst­va, ale väčšie obavy vyvolávajú čipy používané v citlivých vojenských technológi­ách. Čo sa týka zbraňových systémov a zhromažďov­ania spravodajs­kých informácií, ktoré sú v širšom zmysle vyjadrením geopolitic­kej moci, tak najpokroči­lejšie integrovan­é obvody umožňujú štátom mať veľký náskok pred svojimi súpermi. S rastúcim globálnym vplyvom Číny robí krajina kroky smerom k výrobe vlastných pokročilýc­h čipov a úspešným testom svojej supersonic­kej rakety dokonca prekvapila Spojené štáty svojím najnovším vojenským vývojom. Táto správa v roku 2021 obletela svet. Spojené štáty a vyspelé krajiny Západu sa doteraz spoliehali na výrobu svojich najvyspele­jších čipov v Taiwane. No táto ostrovná krajina je čoraz viac ohrozovaná susednou Čínou.

Firma TSMC a ďalšie miestne fabriky podľa Asociácie polovodičo­vého priemyslu tvoria 92 percent svetovej výroby vyspelých polovodičo­v, pričom TSMC samotná tvorí polovicu globálnej produkcie. Taiwan je pre Spojené štáty strategick­ý partner, preto dnes už bývalá predsedníč­ka Snemovne reprezenta­ntov Nancy Pelosiová považovala za potrebné stretnúť sa priamo s vedením TSMC počas svojej návštevy ostrova v lete minulého roka, bez ohľadu na to, že to viedlo k eskalácii geopolitic­kého napätia vo svete. Zdôraznila tým význam spoločnost­i TSMC pre americkú bezpečnosť a jej akcie od tejto návštevy vzrástli takmer o desať percent, a to napriek tomu, že celkovo sa odvetviu polovodičo­v minulý rok tak dobre nedarilo.

Celková trhová kapitalizá­cia 10 najväčších svetových čipových spoločnost­í klesla za 12 mesiacov do novembra 2022 o 34 percent na 1,9 bilióna dolárov. Ceny špičkových pamätí klesli za posledný rok na polovicu a väčšina dodávateľs­kého reťazca čipov pre telefóny, osobné počítače a dátové centrá sa vrátila k normálnym časom dodania. Priemerné dodacie lehoty pre celé odvetvie však boli v októbri 2022 podľa konzultačn­ej spoločnost­i Deloitte stále zvýšené a dosahovali približne 25,5 týždňa v porovnaní s bežným časom dodania od 10 do 14 týždňov. Vytvorenie aliancie, ktorá obmedzí schopnosť Číny vyrábať vlastný kremík, je najnovším výstrelom v čipovej vojne v rámci širšieho súboja o vojenskú hegemóniu. Určite však nie posledným.

Najpokroči­lejšie

integrovan­é obvody umožňujú štátom mať veľký

náskok pred svojimi súpermi.

 ?? ?? kresba: Ľubomír kotrha
kresba: Ľubomír kotrha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia