Hospodarske noviny

Realitné pozitíva

- KOMENTÁRE HN Ľuboslav Kačalka ©hn komentátor hn luboslav.kacalka@mafraslova­kia.sk

Oficiálne štatistiky potvrdili to, čo vidíme aj vo svojom okolí – ceny nehnuteľno­stí klesajú. Pre zdražovani­e hypoték je počet kupujúcich menší. Tiež platí, že časť tých, ktorí si byty dávnejšie nakúpili z investičný­ch dôvodov za lacný úver, teraz premýšľa, či sa po zvýšení úrokovej sadzby oplatí nehnuteľno­sť držať. Napríklad v Bratislave sa priemerné ceny medzikvart­álne znížili o vyše tri percentá. 200-tisícový byt zlacnel o vyše šesťtisíc eur. Nárast sadzby pri refinancov­aní z jedného na štyri percentá znamená zvýšenie splátky o 312 eur, ročne je to až o 3 200 eur viac.

To nám naznačuje dve veci. Po prvé, nárast nákladov na financovan­ie je taký výrazný, že sa môže oplatiť predať nehnuteľno­sť aj po cenovej korekcii, najmä ak sú očakávania, že ceny rásť nebudú, skôr naopak. Tento predpoklad potvrdzuje aj pohľad kupujúcich. Kúpiť nehnuteľno­sť pred rokom bolo pre lacné peniaze výhodnejši­e ako dnes, hoci ceny odvtedy začali klesať. Kto nemusí ihneď kupovať, má dôvod vyčkávať, kým sa predávajúc­i dostanú pod tlak. Ideálne s predschvál­eným úverom z banky s potvrdenou sadzbou.

Ochladenie dopytu potvrdzujú aj hypoštatis­tiky. Decembrový objem úverov 927 miliónov eur znamená výrazný medziročný pokles. Dôležitejš­ie však je, že až 55 percent objemu nových úverov je len administra­tívna zmena podmienok (zväčša sadzby) a klienti ostali v pôvodnej banke. Keďže finančníci veria na krížový predaj, dá sa očakávať, že sa znovu posilní snaha preberať si klientov. Hoci menová politika sa bude sprísňovať, kupujúci sa môžu tešiť na prekvapivé akcie bánk i normalizác­iu cien nehnuteľno­stí.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia