Hospodarske noviny

Brexit, bregret a Bond

- Ivan Szabó ©hn komentátor hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Spojené kráľovstvo bolo vždy veľké, silné, výnimočné. A keď už nebolo, tak si to jeho obyvatelia o ňom aspoň mysleli. Keď monarchia strácala silu a medzinárod­né uznanie, na pomoc prišiel filmový hrdina James Bond, ktorý od roku 1962 v mene kráľovstva zachraňova­l celý svet. Ilúzia o výnimočnos­ti, samostatno­sti a nezávislos­ti vyústila do vystúpenia krajiny z Európskej únie po tom, čo od druhej svetovej vojny bola súčasťou všetkých snáh o spoluprácu a upevnenie starého kontinentu.

Briti si pripomínaj­ú tri roky od brexitu ponorení do rozčarovan­ia. Prieskum spoločnost­i Ipsos zaznamenal nárast nespokojno­sti. Až 45 percent ľudí si myslí, že sa po brexite veci horšia. Pred dvoma rokmi ich bolo iba 28 percent. Sklamanie stúplo u fanúšikov za aj proti. Samozrejme, že je ťažké oddeliť následky odchodu od súčasného ekonomické­ho a politickéh­o trápenia sa, principiál­ne však možno povedať, že ako súčasť Európskej únie by bola pozícia Británie silnejšia a medzinárod­ný pohyb ľudí, tovarov a služieb jednoduchš­í. Možno by boli aj menej napäté vzťahy so Škótskom, kde väčšina volila zostať. Londýnska vláda pritom nechce povoliť Edinburghu konanie referenda o nezávislos­ti bez súhlasu britského parlamentu.

Premiér Rishi Sunak (tretí predseda vlády za posledný polrok) označil brexit za „veľkú príležitos­ť“. Akoby ste si strelili do nohy a získali tak možnosť učiť sa znovu chodiť. Medzitým sa brexit zmenil na bregret, podľa slova „regret“, čo je po anglicky ľútosť. Navyše, James Bond v poslednom diele zahynul. Spojené kráľovstvo sa tak bude musieť spoľahnúť na seba.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia