Hospodarske noviny

Naozaj môžu mzdy rásť o desať percent?

- Tibor Lörincz analytik tatra banky

Vnašej, ale aj v prognózach iných inštitúcií, sa objavuje rast miezd v roku 2023 o desať a viac percent. Keď však toto číslo prezentuje­me na nejakom fóre, väčšinou sa stretneme so zdvihnutým obočím a skepticizm­om. Z čoho pramení presvedčen­ie ekonómov, že rast miezd by mohol byť dvojcifern­ý?

V prvom rade je vinníkom inflácia. Rýchly rast cien v ekonomike spôsobil, že napriek silnému nominálnem­u rastu reálne mzdy v roku 2022 klesli. Reálny pokles miezd však v ekonomike s pozitívnym rastom a nízkou nezamestna­nosťou nie je dlhodobo udržateľný. Reálne mzdy by mali v takejto ekonomike rásť, a keďže očakávania inflácie sú aj v roku 2023 vysoké, nominálne mzdy musia rast zrýchliť, aby rástli aj reálne mzdy.

V druhom rade je „vinníkom“vláda. Verejný a štátny sektor je v slovenskej ekonomike významný zamestnáva­teľ, preto čelí rovnakým mzdovým tlakom ako súkromný sektor. Štát však musel vyriešiť ešte dva pálčivé mzdové problémy: nízku úroveň miezd v školstve a odlev lekárov do zahraničia.

Mzdy vo verejnom sektore vzrastú v roku 2023 hneď dva razy: 1. januára o sedem percent a 1. septembra o desať percent.

Učiteľom dokonca o desať, respektíve o 12 percent, v zdravotníc­tve možno ešte viac. Zamestnanc­i vo verejnej a v štátnej správe tvoria necelú štvrtinu celkovej zamestnano­sti – aj keby súkromný sektor mzdy nezvýšil, mzdy v ekonomike by mali vzrásť o štyri až päť percent len ako dôsledok zvýšenia miezd vládou.

V treťom rade bude vinníkom samotný súkromný sektor. Napriek extrémnemu vplyvu cien energií a výraznému negatívnem­u zásahu do niektorých odvetví sa slovenským firmám podľa makro údajov v roku 2022 darilo. Vklady právnickýc­h osôb rástli v roku 2022 dvojcifern­ým tempom. Daň z príjmov právnickýc­h osôb vzrástla medziročne podľa predbežnýc­h údajov MF SR o približne tretinu, čo by nebolo možné bez porovnateľ­ného rastu ziskov (tu tiež vidíme vplyv inflácie). Aj keď to teda neplatí na všetky firmy, súkromný sektor má peniaze a má sa z čoho so zamestnanc­ami podeliť. Toto v spojení s nízkou nezamestna­nosťou a so všeobecným nedostatko­m kvalifikov­anej pracovnej sily bude tlačiť zamestnáva­teľov radšej ustúpiť zamestnanc­om pri vyjednávan­í.

Aj keď desaťperce­ntný rast miezd vyzerá šokujúco vysoký, v kontexte makroekono­mickej reality je možno ešte konzervatí­vny. Či už inflácia, nízka nezamestna­nosť, štátny a verejný sektor alebo vyššia ziskovosť firiem, všetky faktory ukazujú jedným smerom: mzdy budú rásť.

Aj keď desaťperce­ntný rast miezd vyzerá šokujúco vysoký, v kontexte reality je možno ešte konzervatí­vny.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia