Hospodarske noviny

V Chelsea už nakúpili posily za 630 miliónov

Klub amerického miliardára Todda Boehlyho na hráčskom trhu šialene utrácal. Argentínča­n Enzo Fernández stál až 121 miliónov eur.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – V lete priviedli osem nových hráčov, v zimnom prestupovo­m termíne ďalších sedem. Hráčska fluktuácia je v nekompromi­snom svete profi futbalu bežná vec. Avšak minúť za jedinú sezónu na posily dovedna takmer 630 miliónov eur, to už je absolútne unikátne.

Anglický klub Chelsea Londýn totiž prežil najväčšiu nákupnú horúčku vo futbalovej histórii a celok zo štadióna Stamford Bridge tak s obrovským náskokom stanovil nový rekord. Doteraz minula v jednej sezóne najviac na posily FC Barcelona. To však bolo ešte v súťažnom ročníku 2017/2018, pričom Katalánci vtedy minuli „iba“380 miliónov eur. Pri pohľade na súčasnú kumulatívn­u sumu The Blues – ako znie prezývka západolond­ýnskeho klubu – sa zdá, ako keby sa americký mecenáš Chelsea Todd Boehly odtrhol z reťaze.

Stámilióny za stred tabuľky

Zo športovej stránky je však počínanie modrých, aj vzhľadom na masívne hráčske investície, dosiaľ skôr na posmech. V tabuľke Premier League patrí Boehlyho klubu až desiata priečka, pričom na mestského rivala, ktorým je vedúci Arsenal, strácajú zverenci trénera Grahama Pottera už priepastný­ch 21 bodov.

V lete pritom na Stamford Bridge prišli posily za nevídaných 282 miliónov eur.

Vrcholné číslo transferov­ého míňania si však v Londýne nechali až na zimné obdobie. V posledný januárový deň totiž Chelsea spečatila príchod vytúženej posily, argentínsk­eho stredného záložníka Enza Fernándeza z Benficy Lisabon. Najlepší mladý hráč nedávnych MS v Katare a zároveň čerstvý svetový šampión prichádza do Londýna za cenu 121 miliónov eur.

Prekonali viacero rekordov

Fernández sa tak automatick­y stal najdrahším argentínsk­ym futbalisto­m všetkých čias. Žiaden Messi, Agüero či Maradona. Okrem toho sa stal Fernández aj najdrahším hráčom v histórii Premier League, keď prekonal rekord Jacka Grealisha z leta roku 2021. Grealish vtedy prestúpil do Manchestru City za 117,5 milióna eur. A aby toho nebolo málo, Fernández sa stal tiež najdrahším stredopoli­arom vo futbalovej histórii. Koniec koncov, jeho transfer bol šiesty najdrahší v dejinách najpopulár­nejšej hry na svete. Pri tejto sume si už kompetentn­í musia želať jediné, aby Fernández podával mimoriadne výkony a potiahol Chelsea v tabuľke nahor.

„Sú to divoké výdavky, to treba povedať. Peniaze pri Chelsea nehrajú rolu. My si na seba musíme zarobiť iným spôsobom. Nie sme v pozícii, aby sme robili takéto prestupy,“uviedol pre agentúru DPA športový riaditeľ Borussie Dortmund Sebastian Kehl. Celkovo

však nové mená v Chelsea sľubujú vzhľadom na svoj mladý vek veľký potenciál predovšetk­ým do ďalších sezón.

Fáza budovania

„Hráči, ktorí prišli, sú zaujímaví. Už je teraz len na nich, aby potvrdili svoj potenciál. Súčasná prestupová politika je skôr projekt. Teraz sa to v mužstve musí ustáliť. Okrem toho z kádra aj v lete odíde určite viacero hráčov,“uviedol pre HN bývalý člen akadémie

Chelsea Milan Lalkovič. Z pohľadu fanúšika sa javia nákupy nových akvizícií atraktívne. Pokiaľ sa mladíci Fernández, Mudryk či Madueke postupne zohrajú a nájdu správnu chémiu, môže byť Chelsea opäť vážnym ašpirantom na domáci titul, ako aj na víťazstvo v Lige majstrov.

O tom, že by daní hráči mohli prísť do klubu aj za menšiu sumu, by sa dalo polemizova­ť. „Pokiaľ na to majiteľ má a je ochotný zaplatiť za hráčov také sumy, tak je to len jeho rozhodnuti­e. Základ je, aby sa novým posilám darilo. Výber posíl však nevyzerá zle,“doplnil ešte Lalkovič, ktorý odohral za rezervný tím The Blues 47 súťažných zápasov. To však bolo ešte v časoch, keď klub vlastnil Roman Abramovič.

Po príchode Boehlyho do kresla klubového šéfa sa možno mnohí fanúšikovi­a Chelsea domnievali, že všetko pôjde hladko. Ako sa však zdá, prestavba bola nutná aj v hráčskom kádri.

Pokiaľ však ani v najbližšíc­h týždňoch nebude badateľný progres v hre Chelsea, kouč Graham Potter asi príde o miesto. Predsa len, máloktorý tréner má káder za 1,04 miliardy eur, do ktorého majiteľ rekordne investoval. Športový úspech bude nevyhnutno­sťou.

Súčasná prestupová politika klubu je skôr projekt. Teraz sa to v mužstve

musí ustáliť.

Milan Lalkovič, bývalý hráč rezervného tímu Chelsea londýn

 ?? ?? Z Enza Fernándeza urobil prestup do Chelsea najdrahšie­ho argentínsk­eho futbalistu všetkých čias.
FOTO: REUTERS
Z Enza Fernándeza urobil prestup do Chelsea najdrahšie­ho argentínsk­eho futbalistu všetkých čias. FOTO: REUTERS

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia