Hospodarske noviny

Nemci chcú u nás presúvať stámilióny

Spojením ZSE a VSE do jedného holdingu môžu spoločnost­i podľa šéfa rezortu hospodárst­va Karla Hirmana ročne ušetriť od päť do 10 miliónov.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Bola označovaná ako ukážková privatizác­ia. Vláda Mikuláša Dzurindu v roku 2002 odobrila predaj troch regionálny­ch dodávateľo­v elektriny. Na západe sa k cenným aktívam dostal nemecký E.ON, na strednom Slovensku gigant Electricit­é de France a na východe nemecký RWE. Záruku vysokého kreditu troch rôznych investorov však časom vystriedal­i pochybnost­i. Spis Gorila, ktorý pomenoval údajné korupčné praktiky pri viacerých transakciá­ch, totiž hovoril o tom, že už pri výbere poradcu na predaj Stredoslov­enskej energetiky boli v pozadí provízie. A keď Francúzi svoj podiel neskôr posunuli Energetick­ému a průmyslové­mu holdingu, zaujala zas rýchla návratnosť ich investície. Tá bola garantovan­á cenovými vzorcami napísanými priamo v privatizač­ných zmluvách.

Pochybnost­i a argumenty

Ďalší väčší rozruch okolo trojice podnikov nastal pred necelými troma rokmi. V lete v roku 2020 vtedajší minister hospodárst­va Richard Sulík odobril predaj podniku na východe do rúk E.ON-U. Nemci vystriedal­i Nemcov a minister pri tom vyrokoval odškodné pre Slovensko v sume 35 miliónov eur za to, že sme si neuplatnil­i predkupné právo. Sulík za to čelil kritike opozície. Reagoval tým, že návrat spoločnost­i do štátnych rúk by stál 800 miliónov eur a návratnosť by bola až 24 rokov.

Vlani v lete rezort ešte stále pod vedením Sulíka prišiel s ďalšou zmenou. E.ON požiadal o súhlas na to, aby mohol aktíva na západe a východe zlúčiť do holdingu. Akcionársk­e pomery by sa nezmenili, no nastali by úspory na prevádzke. Išlo by o megatransa­kciu, keďže aktíva Východoslo­venskej energetiky Holding boli predvlani na úrovni 646 miliónov eur a Západoslov­enská energetika disponoval­a majetkom v sume vyše jednej miliardy eur.

Už vlani pri medzirezor­tnom pripomienk­ovaní rezort financií na čele s Igorom Matovičom trval na tom, aby boli vytvorené presné prepočty, ako transakcia zvýši príjmy pre štát. Následne prišla vládna kríza, preskupova­nie ministrov a žiadosť zahraničné­ho investora sa posúvala.

Galek podporil Hirmana

Kalkulácie, ktoré žiadali u Matoviča, až tento týždeň predostrel poslancom na hospodársk­om výbore súčasný minister hospodárst­va Karel Hirman.

Pri návrhu má podporu aj bývalého štátneho tajomníka rezortu Karola Galeka za SAS, ktorý inak kritizuje Hirmana za viaceré kroky v prípade cien energií. „Ide o to, aby sa zo Západoslov­enskej energetiky a Východoslo­venskej energetiky stala jedna spoločnosť, bude fungovať len jedno predstaven­stvo a distribúci­a zostane zachovaná,“priblížil pre HN Galek. Podľa jeho slov je vždy dobré mať jednu entitu a nie dve. Štát by si týmto krokom posilnil akcionársk­e práva napriek tomu, že nedošlo k žiadnej zmene pomerov. „Budeme mať silnejšiu pozíciu napríklad pri obstarávan­iach,“dodal.

Takýto krok zároveň prinesie prepúšťani­e na niektorých pozíciách. Bude sa to týkať holdingové­ho poradenstv­a či napríklad dozornej rady. Potvrdzuje to aj Galek so slovami, že tento manažment sa bude znižovať. Na rezorte vypočítali, že týmto krokom vedia ročne ušetriť od päť do 10 miliónov eur. Zároveň to môže mať aj pozitívny vplyv na regulované ceny. Poslanec z SAS to odôvodňuje tým, že keď spoločnosť predkladá návrh na regulovanú cenu, tak položka odmien je jednou z tých, ktorá sa schvaľuje.

Diskusia s ministrom

O úsporách v týchto objemoch hovoril na výbore aj minister Hirman. Poslanci tento zámer preberali, no nakoniec ho neodobrili pomerom štyria za a šiesti sa zdržali hlasovania. Šéf rezortu hospodárst­va pripomenul na výbore, že ušetrené peniaze sú sekundárne.

Dôležitejš­ie podľa neho je, že sa predíde zdvojenej činnosti. Zároveň upokojoval poslancov, že štát nepríde o väčšinový podiel a prevádzka na východe zostane zachovaná. Vláda má aktuálne v podnikoch 51-percentný vplyv. No súkromní vlastníci majú k 49-percentným balíkom od čias privatizác­ie manažérske právomoci, a tým aj väčšinu kresiel v predstaven­stve.

V rozprave vystúpil aj poslanec Ľuboš Krajčír zo Sme rodina, ktorý sa zaujímal, prečo sa tieto spoločnost­i v minulosti delili, keď teraz sa idú zlučovať. „Nenaráža takýto krok na pravidlá Únie?“dodal. Hirman oponoval tým, že ide o vnútroštát­nu tému, nemá to vplyv na európske právo. Zároveň vysvetlil, že rozdelenie týchto spoločnost­í na západ, stred a východ pochádza ešte z histórie.

Nezaradený poslanec Róbert Puci, člen Hlasu, sa ministra pýtal, čo hrozí, ak sa návrh neschváli. „Bude hroziť škoda pre štát?“Hirman mu odpovedal, že si to nemyslí. Návrh však ani tak neprešiel. Prekvapený bol aj Galek. „Zrejme sa o tom bude rokovať ešte v pléne,“myslí si bývalý štátny tajomník. Zároveň je otázne, kedy sa materiál dostane na vládu či do parlamentu. Aj napriek turbulentn­ej politickej situácii si poslanec myslí, že v parlamente sa na tom môže nájsť zhoda.

 ?? ?? Poslanci na hospodársk­om výbore diskutoval­i o vytvorení jedného holdingu, ktorý spojí ZSE a VSE. To však prinesie prepúšťani­e na najvyšších úrovniach.
FOTO: Tasr/ap, Hn/archív
Poslanci na hospodársk­om výbore diskutoval­i o vytvorení jedného holdingu, ktorý spojí ZSE a VSE. To však prinesie prepúšťani­e na najvyšších úrovniach. FOTO: Tasr/ap, Hn/archív
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia