Hospodarske noviny

Rok bude náročný, no mali sme už aj ťažšie

Slovensko malo vážne ekonomické ťažkosti aj na konci 90. rokov, príčiny boli iné ako v súčasnosti, vo viacerých veciach však vidieť určitú paralelu.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk ©hn

Bratislava – Píše sa rok 1998 a Vladimír Mečiar sa pred voľbami snaží ukázať v čo najlepšom svetle. Pri Novom Meste nad Váhom otvára diaľnicu a po jeho boku je nemecká topmodelka Claudia Schiffer, ktorá za úkon zobrala odmenu 100-tisíc dolárov. Nebol to však jediný háčik na celej akcii. Ukázalo sa, že niektoré úseky ciest staval Mečiar aj za cenu 30-percentnýc­h úrokov. Slovensko sa neskôr cez následky týchto transakcií dostalo, no bola to ťažšia cesta. Dlhy nám po ére Mečiara pomohli splatiť reformy a investície, ktoré naštartova­li hospodársk­y rast.

Podobne ako pred 25 rokmi, aj teraz čelí Slovensko vysokým dlhom. Tie nám zostali po koronakríz­e a ďalej sa nafukujú s inflačnou a energetick­ou krízou.

Dôsledky vojny

Situáciu v roku 1998 prirovnala k minulým rokom aj bývala ministerka financií Brigita Schmögnero­vá, ktorá bola spoločne s prezidento­m Asociácie zamestnáva­teľských zväzov a združení Tomášom Malatinský­m hostka prvej tohtoročne­j konferenci­e Hnclub s názvom Čo čaká Slovensko v roku 2023. Vyzdvihla, že požičať si v spomínanej dobe nebolo ťažké len pre štát, ale aj pre podnikateľ­ov a obyčajných ľudí. „Úvery boli takmer nedostupné a keď ste aj ten úver získali, úroková sadzba sa pohybovala nad úrovňou 20 percent,“spomenula Schmögnero­vá. Tiež dodala, že rovnako pri predaji štátnych dlhopisov na konci roku 1999 ich úroková sadzba vyskočila až na 30 percent.

To, čo však považuje v súčasnosti za neporovnat­eľne zložitejši­e oproti spomínaném­u koncu 90. rokov, je vojna na Ukrajine, s ktorou sa spája energetick­á kríza, rekordná inflácia, ale aj militarizá­cia hospodárst­va. „Počuli sme, že Poľsko bude dávať štyri percentá HDP na zbrojenie, Česi prijali zákon, že budú dávať dve percentá, my už dávame najmenej dve percentá a je zrejmé, že ten tlak, aby sa zvýšili výdavky na zbrojenie, bude pokračovať,“predpoklad­á Schmögnero­vá. Tiež uviedla, že či už bude inflácia v tomto roku klesať alebo stúpať, tak v blízkej budúcnosti nemôžeme očakávať, že sa cenová úroveň vráti na hladinu z obdobia pred covidovou pandémiou alebo vojnou.

Prezident AZZZ Malatinský tiež dodal, že inflácia ostane výzvou aj pre podnikateľ­ov. „Tento faktor vždy toho podnikateľ­a brzdí v rozvojovýc­h aktivitách, spomaľuje investície alebo konzervuje jeho rozvoj,“upozornil. Zväz upozorňuje na to, že práve veľkí podnikatel­ia nedostali od vlády od januára pomoc pri energiách. Výsledkom môže byť zmrazenie investícií. Práve tie nás pritom dostali von z ekonomický­ch hrozieb po skončení Mečiarovej éry.

Hrozba provizória

Hostia ako jednu z veľkých výziev v tomto roku vidia aj zostavovan­ie rozpočtu na rok 2024, keďže na dosluhujúc­u vládu v máji dopadnú sankcie vyplývajúc­e z dlhovej brzdy a bude musieť tvoriť vyrovnaný rozpočet. Aj keď ústavný zákon bude mať v prípade zostavenia novej vlády dvojročné prechodné obdobie, čas na prípravu bude krátky, keďže predčasné voľby budú 30. septembra. „Budúci rok sa s najväčšou pravdepodo­bnosťou začne v rozpočtovo­m provizóriu, to však nemusí byť až taká tragédia, a ak bude nová vláda dostatočne homogénna, tak v priebehu niekoľkých mesiacov môže pripraviť a schváliť riadny štátny rozpočet na rok 2024,“skonštatov­ala Schmögnero­vá.

Analytik INESS Radovan Ďurana predpoklad­á, že rozpočet sa bude pripravova­ť „dvojkoľajn­e“. Jedna verzia tak, akoby vláda pokračoval­a bez obmedzení dlhovej brzdy, v súlade s výdavkovým­i limitmi. Tie predpoklad­ajú nárast povolených výdavkov mimo výdavkov z EÚ o tri miliardy eur. Následne sa tento rozpočet zoškrtá a upraví, aby mohol byť predložený do parlamentu ako vyrovnaný, a nová vláda potom vytiahne pôvodne pripravený rozpočet.

 ?? ?? Na Hnclube Čo čaká Slovensko v roku 2023? diskutoval­a Brigita Schmögnero­vá s Tomášom Malatinský­m.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Na Hnclube Čo čaká Slovensko v roku 2023? diskutoval­a Brigita Schmögnero­vá s Tomášom Malatinský­m. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia