Hospodarske noviny

Elektromob­ily získavajú väčší podiel na trhu

-

Brusel – Predaj elektrický­ch áut v Európskej únii dosiahol v roku 2022 nový rekord, keďže sa región snaží zbaviť vozidiel na fosílne palivá. Ukázali to údaje Európskeho združenia výrobcov automobilo­v. Podľa združenia sa elektromob­ily na batérie vlani podieľali na predaji nových áut 12,1 percenta v porovnaní s 9,1 percenta v roku 2021 a 1,9 percenta v roku 2019.

Únia súhlasila so zákazom predaja nových benzínovýc­h a naftových áut od roku 2035 v rámci snahy o dosiahnuti­e uhlíkovej neutrality do roku 2050. Predaj elektrický­ch vozidiel v minulom roku vzrástol o 28 percent na vyše 1,1 milióna. Podporil ho najmä nemecký trh, kde sa predaj zrýchlil na konci roka, tesne pred poklesom bonusov na kúpu týchto áut. V Nórsku však boli až takmer štyri z piatich zaregistro­vaných nových áut (79 percent) v minulom roku elektrické. Krajina, ktorá je producento­m ropy, chce ukončiť predaj nových áut na fosílne palivá do roku 2025, desať rokov pred zákazom v EÚ. Taliansky trh ako jediný pribrzdil, pričom predaj elektromob­ilov tam klesol o 26,9 percenta.

Minulý rok bol silným rokom aj pre hybridné automobily, ktoré dosiahli trhový podiel 22,6 percenta. Tradičné autá so spaľovacím­i motormi naďalej strácali pôdu pod nohami napriek tomu, že v roku 2022 stále predstavov­ali viac ako polovicu z predaja áut v Európskej únii, a to 52,8 percenta. Dieselové vozidlá, zasiahnuté sankciami a zmenšujúco­u sa ponukou v sortimente výrobcov, pokračujú v klesajúcom trende, pričom vlani sa ich predaj znížil o takmer 20 percent na 1,5 milióna vozidiel.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia