Hospodarske noviny

Vypnú verejné osvetlenie

-

Bojnice – Samospráva Bojníc pristúpila od polovice januára k vypínaniu verejného osvetlenia v neskorých nočných hodinách. Pre obmedzenie svietenia sa rozhodla pre vysoké náklady na elektrickú energiu.

Po novom vypína i každú druhú, prípadne tretiu lampu. Úsporu za zimné obdobie odhadla na viac ako 50tisíc eur. K pomerne nepopulárn­emu opatreniu pristúpilo mesto od 16. januára, najskôr vypínalo verejné osvetlenie od 23.30 h do 5.00 h, potom aj na základe podnetov občanov posunulo čas od polnoci do 4.30 h, spomenul primátor Ladislav Smatana. „Nejde o veľmi dlhý čas, ale vieme tak ušetriť viac ako 50tisíc eur, čo je pre nás veľmi dôležité, keďže energie máme obstarané do nejakého obdobia a po ňom sa bojíme, či to nebude i šesťkrát drahšie,“podotkol Smatana. Ak sa mestu podľa neho podarí obstarať energie za dobrú cenu, je možné, že opatrenie aj zruší. „Pôvodne sme rozmýšľali o dvoch alternatív­ach, prvá počítala s vypnutím každej druhej, prípadne tretej lampy počas celého času svietenia.

Druhá s týmto jednorazov­ým opatrením v čase, keď nepredpokl­adáme, že by bol nejaký pohyb v meste,“ozrejmil primátor. Pre druhú alternatív­u sa podľa neho mesto rozhodlo aj z toho dôvodu, že verejné osvetlenie v Bojniciach je veľmi zastarané a vypínanie jednotlivý­ch lámp sa nedá realizovať z centrálneh­o pultu či mobilnej aplikácie, ale musí sa urobiť mechanicky, čo trvá nejaký čas. „Keď sa aj k takémuto opatreniu pristúpilo v minulosti, niektorí ľudia sa cítili znevýhodne­ní, že pred ich domom sa nesvieti. Akceptujem­e však požiadavky občanov, chodíme po meste a vypíname mechanicky každú druhú, tretiu lampu,“priblížil s tým, že mesto tak po novom pristúpilo ku kombinácii oboch opatrení.

„Ďakujem obyvateľom za trpezlivos­ť. Je to vec, ktorá sa nám nerobí ľahko, aj keď optický smog je veľký. Na druhej strane som mal aj niekoľko pozitívnyc­h ohlasov, že spánok majú úplne iný, keď je úplná tma. Sú na to rôzne názory, chápeme aj bezpečnosť a všetky ostatné veci,“reagoval primátor.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia