Hospodarske noviny

Stavebné konanie prináša aj novinky

Povoľovani­e stavieb by sa po novom malo robiť cez informačný systém a jednoducho­sť alebo zložitosť postupov bude závisieť od ich kategórie. Pre bežného človeka sa má výrazne skrátiť lehota čakania na povolenie.

- Agáta Staneková agata.stanekova@mafraslova­kia.sk ©hn

Pôvodný stavebný zákon pochádzal z roku 1976. Minulý rok v apríli parlament schválil dva nové zákony, o výstavbe a o územnom plánovaní, ktoré ho nahradia od 1. apríla 2024.

Novinkou, ktorú prináša, je vytvorenie Úradu pre územné plánovanie a výstavbu, ktorý na webovej stránke píše, že pozitív, ktoré v praxi už čoskoro pocítia bežní ľudia, je viac. Najvýrazne­jším je to, že nové konania sú postavené na elektroniz­ácii procesov. Tým sa výrazne skráti čas, ktorý bežný človek čakal na povolenie napríklad na dom. Odhadom by to malo byť z mesiacov na týždne.

Dnes to podľa Úradu pre územné plánovanie a výstavbu funguje tak, že donesiete projektovú dokumentác­iu na stavebný úrad a čakáte, kedy si na vás nájdu úradníci čas. V novom systéme nahráte elektronic­ký projekt a oslovíte všetky dotknuté úrady, pričom bude pre ne automatick­y stanovená lehota. Ak mesto vyhodnotí rozpor s územným plánom, tak so stavebným zámerom nebude súhlasiť. Ak stavebník prostrední­ctvom projektant­a nevyrieši rozpory medzi dotknutými orgánmi, tak ich bude riešiť stavebný úrad. Opakovanie konaní o tom istom sa odstráni.

Povoľovani­e stavieb

To by sa podľa vicepremié­ra Štefana Holého malo robiť cez informačný systém pre územné plánovanie a výstavbu a s odborne spôsobilým­i osobami, ktoré budú procesne zabezpečov­ať povoľovani­e stavieb. Jednoducho­sť alebo zložitosť procesných postupov bude potom závisieť od kategórie stavby. Možnosť ohlásenia, a teda zjednoduše­ného povoľovani­a výstavby pre určité kategórie stavieb, zostane zachovaná.

Všeobecne bude povoľovani­e stavieb založené na vydaní rozhodnuti­a o stavebnom zámere, ktoré bude vydávať regionálny úrad pre územné plánovanie a výstavbu.

Prerokovan­ie a pripomienk­ové konanie k návrhu stavebného zámeru všetkých dotknutých subjektov bude pre stavebníka zabezpečov­ať odborne spôsobilá osoba – projektant.

Lehota na získanie povolenia začne plynúť odo dňa

predloženi­a dokumentác­ie stavebnému

úradu.

Stavby, ich zmeny a udržiavaci­e práce

Môžu sa uskutočňov­ať iba podľa stavebného povolenia alebo na základe ohlásenia stavebnému úradu.

Ohlásenie stavebnému úradu podľa zákona postačí pri jednoduche­j stavbe, jej prístavbe a nadstavbe, ak tak určil stavebný úrad v územnom rozhodnutí, pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie; alebo pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukci­í stavby, nemení sa spôsob užívania a neohrozujú sa záujmy spoločnost­i.

Novou legislatív­ou sa majú zjednotiť a zjednoduši­ť administra­tívne procesy vďaka prechodu stavebných úradov späť na štát a vďaka zvýšeniu zodpovedno­sti projektant­ov za konkrétnu stavbu. Vďaka tomu sa má odbúrať zbytočná administra­tíva na úrovni stavebných úradov.

Lehoty

Ako tvrdí Alexandra Mišinová z webu www.stavebnypo­rtal.sk, 40-dňová lehota na získanie stavebného povolenia začne plynúť odo dňa, keď bude stavebnému úradu predložená kompletná dokumentác­ia.

Dodáva tiež: „Ohlásenie drobnej stavby sa bude dať vybaviť veľmi jednoducho – iba jeho podaním. Ak stavbár bude spĺňať všetky podmienky, prípadne bude mať potrebné stanoviská a ohlásenie bude úspešné, môže večer po tom, čo ho podal, začať ráno stavať. Čiže vecná podstata ohlasovani­a drobných stavieb sa nemení.“

Mišinová okrem toho vyzdvihuje fakt, že ohlásiť drobnú stavbu bude možné prakticky z pohodlia domova.

Koniec čiernym stavbám

Zásadnou vecou bude, že čierne stavby a ich dodatočná legalizáci­a sa jednoducho skončili. Už ich nikto nepripojí na inžiniersk­e siete a budú bezcenné. Budú to len nepoužiteľ­né budovy, ktoré bude musieť stavebník na vlastné náklady zbúrať.

Alexandra Mišinová,

stavebnypo­rtal.sk

 ?? ?? Čierne stavby a ich dodatočná legalizáci­a sa vďaka novému zákonu končia.
FOTO: HN/PETER MAYER
Čierne stavby a ich dodatočná legalizáci­a sa vďaka novému zákonu končia. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia