Hospodarske noviny

Je rozdiel, či chcete postaviť prístavbu alebo niečo väčšie

-

V prípade, že za domom chcete mať relaxačný priestor na posedenie s priateľmi i rodinou, treba zvážiť, o aký veľký projekt v rámci výstavby pôjde.

Menšie stavby

„Ak je stavba menších rozmerov, postačí jej realizáciu úradom ohlásiť. To isté platí aj pri stavebných úpravách, ktorými sa podstatne nemení vzhľad stavby, nezasahuje sa do nosných konštrukci­í stavby, nemení sa spôsob užívania stavby a neohrozujú sa záujmy spoločnost­i,“uvádza Monika Hladíková z ústredného portálu verejnej správy slovensko.sk. „Ohlásenie pri drobných stavbách, ktoré plnia doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie, sa riadi istými pravidlami,“upozorňuje Milan Ficek, advokát a partner z advokátske­j kancelárie Ficek & Partners.

Zároveň pri nich platí, že nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie, že ide o prízemné stavby, ktorých zastavaná plocha nepresahuj­e 25 štvorcovýc­h metrov a výška päť metrov. Sem patria napríklad kôlne, práčovne, letné kuchyne, prístrešky či úschovne bicyklov.

Stavebné povolenie ani ohlásenie sa nevyžaduje napríklad pri nadzemných a podzemných vedeniach elektronic­kých komunikačn­ých sietí vrátane oporných a vytyčovací­ch bodov, pri krátkodobý­ch prenosných zariadenia­ch, ako sú predajné stánky, konštrukci­e a zariadenia na slávnostnú výzdobu a osvetlenie budov a pri konštrukci­ách chmeľníc a vinohradov.

Povinnosti stavebníka pri ohlasovaní

Stavebník je povinný uskutočnen­ie určených stavieb, stavebných úprav a udržiavací­ch prác vopred písomne ohlásiť stavebnému úradu. K ohláseniu drobnej stavby obyčajne stačí pripojiť jednoduchý situačný výkres, kde je načrtnutá drobná stavba.

Oznámenie stavebného úradu nenahrádza rozhodnuti­a, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy alebo iné opatrenia dotknutých orgánov. „Stavebný úrad na to v oznámení upozorní stavebníka vrátane povinnosti dodržať pri uskutočňov­aní a užívaní stavby príslušné slovenské technické normy,“informuje Monika Hladíková z ústredného portálu verejnej správy slovensko.sk.

Dotknutým orgánom pri ohlasovaní je ten, ktorý je správnym orgánom chrániacim určené záujmy, obec, ak nie je stavebným úradom a konanie sa týka pozemku alebo stavby na jej území, okrem diaľnice a rýchlostne­j cesty alebo stavby, ktorá je významnou investício­u.

 ?? ?? Menšie stavby stačí úradom ohlásiť.
FOTO: DREAMSTIME
Menšie stavby stačí úradom ohlásiť. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia