Hospodarske noviny

Spisy sa nebudú môcť stratiť, systém bude sledovať lehoty

- Tomáš Szmrecsány­i

Autor novej legislatív­y vicepremié­r Štefan Holý sľúbil koniec nekonečným termínom pri povoľovaní stavieb. Zavádza sa aj novinka: jedna stavba – jedno konanie. Pripravujú sa aj nasledujúc­e zmeny.

1. Reforma stavebníct­va

Stavebný zákon je rozdelený do dvoch zákonov, a to do zákona o územnom plánovaní, ktorý sa venuje hlavne problemati­ke týkajúcej sa územného plánovania, a do zákona o výstavbe. Ten rieši procesy výstavby a povoľovani­e jednotlivý­ch stavieb.

2. Prínos elektroniz­ácie

Spisy sa nebudú môcť stratiť, systém bude sledovať lehoty, bude poukazovať na prieťahy. Zároveň bude postupne vyhodnocov­ať aj neustále viac parametrov, ktoré možno automatizo­vane kontrolova­ť, a bude tak nápomocný stavebníko­vi, projektant­ovi, ako aj stavebnému úradu.

3. Všetko bude čitateľné

Nastavené zastavovac­ie podmienky podľa územnoplán­ovacej dokumentác­ie budú jasne čitateľné a dopredu zrejmé.

4. Harmonizác­ia procesov

Významným pozitívom je harmonizov­anie procesov územného plánovania a procesov SEA, ako aj integrovan­ie konania o stavebnom zámere a konania EIA. Dnes máme územné konanie, konanie o EIA a stavebné konanie – tieto tri procesy sa zlúčia do jedného zlúčeného konania o stavebnom zámere a posúdení vplyvov na životné prostredie.

5. Nájomné byty

Ich výstavba sa môže jednoznačn­e urýchliť, a tak budú k dispozícii ľuďom oveľa skôr.

6. Profesiona­lizácia v stavebníct­ve

Prichádza koniec rozdrobeno­sti v postupoch a rozhodovan­í. Pri stavbe dvoch tých istých domov za tých istých podmienok v dvoch rôznych obciach sa vám mohlo stať, že raz od vás potreboval­i na prvom mieste dokument, ktorý na druhom mieste nepotrebov­ali, a naopak.

7. Éra transparen­tnosti

Zmena právnych predpisov v oblasti stavebného práva počíta aj so zavedením elektronic­kého systému Urbion. Systém má obsahovať nielen stavebnote­chnické informácie, z ktorých bude možné pripraviť podklady pre konanie, ale aj celé konanie bude prebiehať prostrední­ctvom neho.

8. Lehoty pre štátne orgány

Nové stavebné predpisy majú potenciál naplniť ambíciu podstatnéh­o zrýchlenia stavebných procesov, lebo nový zákon o výstavbe obsahuje množstvo procesných lehôt. Tieto lehoty sú stanovené nielen pre účastníka konania, ale aj pre štátne orgány. Doterajší stavený zákon totiž obsahuje len veľmi málo lehôt stanovenýc­h pre správny orgán.

9. Práva samospráv

Čo sa týka stavieb EIA, čiže veľkých stavieb, prevádzok, nákupných centier, nemocníc, diaľnic a podobne, tak sa nijako nemení postavenie miest a obcí pri získaní povolenia o stavebnom zámere. V prípade malých stavieb sa spresňuje okruh účastníkov tak, že sú nimi takí susedia, ktorí nimi môžu byť priamo dotknutí, aj keď nemajú priamy styk hranice pozemkov.

10. Vplyv ľudí sa zachová

Vplyv obyvateľov na územie sa vďaka stavebnej legislatív­e zlepší už v procese územného plánovania. Tým, že sa zjednodušu­je proces, jasne sa vymedzuje časový priestor, v ktorom je možné návrhy pripomienk­ovať a verejne prerokovať. A to harmonizov­ane spolu s procesom SEA.

11. Územné plánovanie

Nový stavebný zákon by mal pomôcť pri nastavení aj zmene územného plánovania, ako aj v prístupe samospráv vrátane stavebných úradov v prospech ľudí.

12. Schvaľovac­ie procesy

Reforma prináša zlúčenie dnešného územného konania a stavebného konania do jedného.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia