Hospodarske noviny

Odvody platia aj seniori pracujúci na dohodu

- Juraj Pivarči

Od 1. januára 2023 sa nahrádza výnimka z platenia dôchodkové­ho poistenia odvodovou odpočítate­ľnou položkou. Okruh dohodárov, ktorí môžu podľa zákona o sociálnom poistení určiť dohodu, z ktorej si takúto položku môžu uplatniť, ostáva rovnaký.

Odvodovú odpočítate­ľnú položku si môže uplatniť: zamestnane­c na dohodu o brigádnick­ej práci študentov, ale aj zamestnane­c na dohodu o pracovnej činnosti alebo o vykonaní práce, ktorý je poberateľo­m: starobného, predčasnéh­o starobného, invalidnéh­o alebo invalidnéh­o výsluhovéh­o dôchodku. Odvodová položka sa odpočítava z vymeriavac­ieho základu zamestnanc­a a zamestnáva­teľa na starobné poistenie, invalidné poistenie a z vymeriavac­ieho základu zamestnáva­teľa pre platenie poistného do rezervného fondu solidarity.

Hranica 200 eur

Výnimkou je v tomto prípade poberanie predčasnéh­o starobného dôchodku, pri ktorom môžete pracovať na dohodu len vtedy, ak váš ročný príjem nepresiahn­e stanovenú hranicu 2 400 eur. Ak túto sumu prekročíte, Sociálna poisťovňa vám prestane vyplácať dôchodok až do ďalšieho kalendárne­ho roka, keď vám urobí zúčtovanie.

Výška odvodovej odpočítate­ľnej položky v roku 2023 je 200 eur mesačne. Ak teda nezarábate viac ako 200 eur mesačne, teda 2 400 eur ročne, máte nárok na odvodovú úľavu a neplatíte dôchodkové poistenie. Vybrať si však môžete vždy iba jednu dohodu. Ak ako dôchodca pracujete na viacero dohôd o pracovnej činnosti, zo všetkých ostatných budete platiť poistné v plnom rozsahu.

Dôchodca dohodár, ktorý si uplatňuje výnimku, je povinný písomne informovať zamestnáva­teľa o uplatnení výnimky a takisto aj o skončení uplatňovan­ia tejto výnimky a čestne vyhlásiť, že si výnimku súčasne neuplatňuj­e u iného zamestnáva­teľa v tom istom kalendárno­m mesiaci. Ak je váš príjem vyšší ako 200 eur, úľava je len čiastočná a na toto poistenie prispievat­e len z rozdielu medzi dosiahnutý­m príjmom a sumou 200 eur.

O úľavu žiadate zamestnáva­teľa

„Čiže napríklad, ak zarobíte 300 eur, poistné zaplatíte len zo 100 eur. Ak ako dôchodca pracujete na viacero dohôd o pracovnej činnosti, zo všetkých ostatných budete platiť poistné v plnom rozsahu,“upozorňuje hovorkyňa ministerst­va práce Eva Rovenská. Sociálnej poisťovni nemusíte nič oznamovať. Písomne oslovíte zamestnáva­teľa, ktorému oznámite, že z dohody, ktorú s ním máte uzavretú, si uplatňujet­e tento benefit. Formou čestného vyhlásenia musíte zároveň potvrdiť, že odvodovú úľavu nežiadate u niekoho iného.

Každý zamestnáva­teľ má v tejto súvislosti povinnosť oznamovať uplatňovan­ie odvodovej odpočítate­ľnej položky zamestnanc­om. Formuláre na splnenie týchto povinností sú zverejnené na webe Sociálnej poisťovne.

Čo si ešte účtovať do

nákladov

DÔCHODCOVI­A a ICH

DANE kedy si daňové povinnosti

musí plniť senior

ZDANENIE Príjmu

PENZISTOV koľko zaplatíte na daniach, keď pracujete na dôchodku

Daň a SÚBEH PRÍJMOV kedy sa týka súbeh príjmov

aj vás

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia