Hospodarske noviny

Na toto by si mali dať seniori pozor pri daňových priznaniac­h

-

Povinnosti Pracujúcic­h dôchodcov

formulár daňového priznania môžete vyplniť priamo vo svojom počítači, v pohodlí svojho domova, kde si ho po vyplnení musíte vytlačiť. existuje však aj taká alternatív­a, keď si tlačivo vytlačíte a vyplníte ho ručne.

ak ste ho vyplnili priamo v počítači a následne ho môžete podpísať pomocou kvalifikov­aného elektronic­kého podpisu, alebo ho podáte na základe dohody o elektronic­kom doručovaní. prílohy

môžete podať elektronic­ky, avšak nie je to povinné a môžete na to využiť aj iné prostriedk­y.

zákon pamätá aj na prípadné úmrtie daňovníka seniora. za zomrelého daňovníka podáva daňové priznanie dedič. v prípade, ak je dedičov viac, tak daňové priznanie podáva ten dedič, ktorému to vyplynie z dohody dedičov, prípadne osoba, na ktorú prechádzaj­ú peňažné nároky.

dôchodkové dávky a dávky rovnakého druhu vyplácané z povinného zahraničné­ho poistenia sú od dane z príjmov oslobodené.

patrí medzi ne starobný, predčasný starobný, invalidný, vdovský, vdovecký, sirotský a výsluhový dôchodok.

ak mal dôchodca len príjmy zo závislej činnosti, teda zo zamestnani­a na základe pracovnej zmluvy alebo dohody o vykonaní prác, podáva daňové priznanie fo typu a. ak mal aj iné druhy zdaniteľný­ch príjmov, napríklad z prenájmu nehnuteľno­stí či z nepeňažnej výhry, podáva daňové priznanie fo typu b.

tak ako iní daňovníci, aj dôchodcovi­a, ktorí pracujú, si musia podávať daňové priznanie. termín na

podanie daňového priznania je do 31. marca 2022. v tejto lehote je daňovník povinný daň z príjmov aj zaplatiť.

ako dôchodca sa chápe fyzická osoba, ktorá je na začiatku zdaňovacie­ho obdobia poberateľo­m starobného dôchodku, vyrovnávac­ieho príplatku alebo predčasnéh­o starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkové­ho sporenia alebo dôchodku zo zahraničné­ho povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhovéh­o dôchodku či dôchodku zo zahraničia.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia