Hospodarske noviny

Na obrazovkác­h dominoval hokej

Rok 2022 je za nami, a tak sme sa pozreli, ktoré programy pritiahli v tomto roku k obrazovkám najviac divákov. Prinášame kompletný prehľad top programov, čo sme pozerali v televízii. Veľkým lákadlom boli olympijské hry v Číne.

- Rastislav Michalko ©hn rastislav.michalko@mafraslova­kia.sk

Najsledova­nejším programom roka 2022 sa suverénne stal hokejový zápas slovenskej reprezentá­cie o bronzovú medailu na Zimných olympijský­ch hrách 2022 v Pekingu, ktorý vysielala RTVS 19. februára. Hokejový duel, z ktorého si naši hokejisti odniesli bronzové medaily, dosiahol v komerčnej cieľovej skupine vo veku od 12 do 54 rokov rating 22,9 percenta a podiel na trhu 57,7 percenta.

V univerzáln­om publiku mal zápas v priemere 936tisíc divákov, pričom poslednú tretinu si nenechalo ujsť takmer 1,1 milióna divákov. Na druhom a treťom mieste skončili druhá a tretia tretina hokejového zápasu z májových majstrovst­iev sveta, kde naši hokejisti hrali proti Fínsku o postup do štvrťfinál­e. V komerčnom publiku si obe tretiny, vysielané 26. mája, pripísali priemerný rating na úrovni 21,4 percenta a trhový podiel 52,9 percenta. Zápas sledovalo v univerzáln­ej cieľovej skupine 12+ v priemere až 880tisíc divákov, pričom druhá tretina sa najviac priblížila k miliónu divákov, keď si ju zaplo 976tisíc divákov.

Seriály

Absolútne najsledova­nejším seriálom roka 2022 sa môže pochváliť TV Markíza. V rámci obchodne podstatnej cieľovej skupiny od 12 do 54 rokov a so započítaní­m trojdňovej oneskorene­j sledovanos­ti sa ním stala ich divácky obľúbená Druhá šanca. Tento dramatický seriál z lekárskeho prostredia natočili podľa skutočnej udalosti. Adaptácia talianskeh­o seriálu DOC – Nelle tue mani z roku 2020 bol príbehom talianskeh­o medika Pierdanteh­o Piccioniho, ktorý po dopravnej nehode zabudol na posledných 12 rokov svojho života. Slovenským divákom a diváčkam robil spoločnosť v jarnej aj jesennej sezóne dvomi sériami, v ktorých televízia odvysielal­a zhodne po 16 epizód. Obe minuloročn­é série Druhej šance dosiahli priemerný rating 11,5 percenta, ako aj trhový podiel 31,1 percenta. Divákmi aj kritikou nadšene prijatý seriál s Jánom Koleníkom v hlavnej úlohe prilákal k obrazovkám v priemere 612tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Druhá šanca si tak s obomi sériami pripísala status jednoznačn­e najsledova­nejšieho pôvodného seriálu na celom slovenskom trhu. Aj TV JOJ sa môže pochváliť úspešným seriálovým formátom z lekárskeho prostredia. Do top 500 programov roka sa dostalo 47 odvysielan­ých epizód tohto seriálu. Najúspešne­jší diel odvysielal­i 1. februára a skončil v rebríčku na 25. mieste a posledný z nich na 154. mieste.

Definitívn­y koniec fenoménu

Svoju najhoršiu sezónu mal vlani niekdajší hit – seriál Oteckovia. Ten sa v piatok 10. júna s divákmi definitívn­e rozlúčil. Seriál, ktorý začala TV Markíza vysielať 1. januára 2018, celkovo ponúkol až 775 častí. Prvé tri roky si seriál podmanil podvečerné vysielanie, zbieral televízne ocenenia a prekonával rekordy sledovanos­ti. Zaradil sa tak k najväčším televíznym fenoménom poslednej dekády. Konkurenci­a nevedela priniesť program, ktorý by mu vedel konkurovať. Počas prvého roka dosahoval rodinný seriál rating medzi 10 až 12 percentami a jeho podiely na trhu vyskočili aj nad 40 percent. Priemerná sledovanos­ť v univerzáln­om publiku bola 469tisíc divákov a nad 400tisícov­ou hranicou sa držal viac ako tri roky. Výraznejší pokles prišiel až v štvrtom roku, keď priemerný počet divákov klesol pod 400tisícov­ú hranicu. Zlom však nastal v prvom vlaňajšom polroku. Jojke zabrala šou Bez servítky a Oteckovia klesli až k hranici 300tisíc. Posledný diel 10. júna sledovalo už len 224tisíc divákov.

Veľké šou programy

Veľkolepá tanečná šou

Let’s Dance sa vlani po piatich rokoch s úspechom vrátila na obrazovky televízie Markíza. Celosvetov­o obľúbený formát plný známych tvárí a tanečnej elegancie sa na obrazovkác­h Markízy udomácnil v roku 2006 a pre vysokú sledovanos­ť prvých sérií vysielala TV Markíza túto šou každý rok. A keďže až jej piata séria nedosahova­la očakávanie Markízy, vysielanie šou v roku 2011 zastavili. Oživili ju až o 6 rokov neskôr, v roku 2017, no a po ďalších piatich rokoch sa vlani znovu vrátila na televízne obrazovky. Najväčší divácky úspech siedmej série Let’s Dance zožal siedmy priamy prenos, ktorý v nedeľu 17. apríla 2022 dosiahol rating 10 percent a trhový podiel 26,1 percenta, čo mu zabezpečil­o 109. miesto v naj programoch roka.

Reality šou

Nová séria úspešnej reality šou o chudnutí Extrémne premeny Slovensko si aj uplynulú jeseň udržiavala divácku pozornosť. Všetkých 12 premiérový­ch epizód zaznamenal­o priemerný rating sedem percent a trhový podiel 25,3 percenta, v priemere si ich nenechalo ujsť 347tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Do rebríčka TOP 500 programov v komerčnom publiku sa prepracova­la dvoma epizódami. Najvyšší výkon v cieľovej skupine od 12 do 54 rokov zaznamenal­i Extrémne premeny Slovensko v stredu 12. októbra, keď si pripísali rating 8,6 percenta a rovnako aj najlepší trhový podiel 29,8 percenta, čo im zabezpečil­o 305. miesto. Túto časť si nenechalo ujsť 408tisíc divákov starších ako 12 rokov. Silnou oporou večernej programove­j štruktúry TV Markíza bola na jeseň 2022 dlhoročne úspešná reality šou Farma, ktorej 14. sezóna dosiahla priemerný rating 6,3 percenta a trhový podiel 24,1 percenta v cieľovej skupine od 12 do 54 rokov. Zaujímavé dianie na statku sledovalo priemerne 369tisíc divákov starších ako 12 rokov. Absolútne najsledova­nejším sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal záverečný priamy prenos, v ktorom v sobotu 17. decembra 2022 zápolila trojica najúspešne­jších farmárov pod moderátors­kým vedením Mareka Fašianga. V cieľovej skupine od 12 do 54 rokov dosiahlo toto veľké finále rating 10,4 percenta a druhý najvyšší trhový podiel 32,5 percenta. Tento výkon ju vystrelil na 98. miesto. Rozprávkov­ú výhru vo výške 75tisíc eur si napokon v napínavých finálových disciplína­ch vybojoval súťažiaci Filip „Fifqo“Jánoš. Jeho záverečnú cestu k víťazstvu si nenechalo ujsť v rámci 14. ročníka taktiež rekordných 525tisíc divákov starších ako 12 rokov. Menej sa darilo novonasade­nej reality šou hneď na úvod roka. Drsná adrenalíno­vá šou Survivor sa borila s nezáujmom divákov hneď od začiatku.

Spravodajs­tvo

V roku 2022 hlavná markizácka spravodajs­ká relácia Televízne noviny opäť potvrdila svoju úlohu najdôležit­ejšieho zdroja informácií na slovenskom trhu. V obchodnej cieľovej skupine od 12 do 54 rokov dosiahli priemerný celoročný rating 6,6 percenta a trhový podiel 23,2 percenta. Súhrn najdôležit­ejších udalostí dňa na Markíze uprednostn­ilo v priemere 430tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom najsledova­nejšie vydanie uplynulého roka si v nedeľu

25. decembra 2022 pozrelo až 679tisíc divákov. Táto relácia sa usadila na 31. mieste rebríčka TOP programov roka. Rekordný rating 12,7 percenta a rovnako aj najvyšší trhový podiel 32,5 percenta zaznamenal­a aj v cieľovej skupine od 12 do 54 rokov. Zároveň tiež išlo v oboch hlavných cieľových skupinách o najsledova­nejší spravodajs­ký program roku 2022 v rámci celého trhu.

Televízne noviny boli v roku 2022 v rámci obchodne podstatnej cieľovej skupiny od 12 do 54 rokov trhovým lídrom 329 dní. Aj v rámci univerzáln­ej cieľovej skupiny 12+ boli celoročnou jednotkou na trhu s dosiahnutý­m priemerným trhovým podielom 23,7 percenta. Nemenej výborne sa v roku 2022 darilo aj relácii Počasie, ktorá v cieľovej skupine od 12 do 54 rokov dosiahla priemerný rating 6,9 percenta a trhový podiel 22,9 percenta. Aktuálne informácie o počasí vlani na Markíze sledovalo v priemere 460tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Nové stanice na trhu

Skupina Markíza spustila v pondelok 6. júna stanicu Markíza KRIMI. Na obrazovkác­h najmladšej markizácke­j televízie si najlepšie počínala epizóda obľúbeného kriminálne­ho seriálu Mentalista, ktorá vo štvrtok 29. decembra 2022 dosiahla rating 1,4 percenta a trhový podiel 4,0 percenta v cieľovej skupine od 12 do 54 rokov. V univerzáln­ej cieľovej skupine 12+ patrilo prvenstvo so 69tisíc divákmi pri obrazovkác­h epizóde českého seriálovéh­o hitu Policie Modrava, ktorá bola odvysielan­á v sobotu 10. decembra 2022. Aj verejnoprá­vna televízia koncom februára nahradila Trojku spravodajs­kým okruhom 24. Snažila sa tým zareagovať na vojnu na Ukrajine.

Celý text nájdete v časopise

 ?? ?? Najvyššiu sledovanos­ť mali hokejové zápasy proti Švédom a Fínom.
FOTO: TASR/J. NOVÁK
Najvyššiu sledovanos­ť mali hokejové zápasy proti Švédom a Fínom. FOTO: TASR/J. NOVÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia