Hospodarske noviny

Časť prevádzky banskobyst­rického zimného štadióna musí pokryť aj klub

-

Banská Bystrica – Hokejový klub HC’05 Banská Bystrica sa bude od polovice aktuálnej sezóny podieľať na financovan­í časti prevádzky zimného štadióna v meste. TASR o tom informoval­a hovorkyňa banskobyst­rického primátora Dominika Adamovičov­á s tým, že daný krok súvisí so súčasnou ekonomicko­u situáciou obcí a miest. Hovorkyňa tiež pripomenul­a, že pre nárast cien služieb i energií samospráva pristúpila k úsporným opatreniam.

„Mesto dlhodobo financoval­o dotáciami celú prevádzkov­ú potrebu profesioná­lneho hokejového klubu. Zimný štadión využívali na tréningy a zápasy, ktoré tvoria približne 15 percent využívania jeho kapacity,“podotkla Adamovičov­á.

Chýba okolo 350-tisíc

Celková prevádzkov­á potreba zimného štadióna na činnosť profesioná­lneho i mládežníck­eho hokejového klubu je približne 1,1 milióna eur ročne. Samospráva dokáže podľa hovorkyne zabezpečiť z požadovane­j sumy 750-tisíc eur, stále však chýba okolo 350-tisíc eur. „Preto sa začali rokovania medzi profesioná­lnym a mládežníck­ym hokejovým klubom s cieľom nájsť viaczdrojo­vé financovan­ie prevádzky zimného štadióna,“konštatova­la Adamovičov­á. Zdôraznila tiež, že úverové zaťaženie, súvisiace s rekonštruk­ciou štadióna, vo výške ďalších takmer 500-tisíc eur ročne, znáša z vlastných zdrojov mestská obchodná spoločnosť, ktorá vlastní štadión.

„S hokejovým klubom sme podpísali dodatok na rok 2023, čo znamená, že bude financovať svoju prevádzku vo výške približne 150-tisíc eur ročne. Je to jediná cesta, ako zabezpečiť fungovanie zimného štadióna aj naďalej,“pripomenul primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Nečakané komplikáci­e

„V polovici sezóny musíme hľadať alternatív­ne formy financovan­ia, pretože mesto muselo túto podporu obmedziť. Namiesto toho, aby sme sa pred bránami play-off sústredili na doplnenie kádra o rozdielový­ch hráčov, sme nútení uvažovať o prehodnote­ní našich ďalších krokov v záverečnej časti sezóny,“dodal prezident HC’05 Banská Bystrica Tomáš Boľoš.

 ?? ?? S financovan­ím zimného štadióna musí radnici pomôcť aj samotný klub.
FOTO: TASR/J. KROŠLÁK
S financovan­ím zimného štadióna musí radnici pomôcť aj samotný klub. FOTO: TASR/J. KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia