Hospodarske noviny

Zmrazená zmena

- Komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Šéf švajčiarsk­ej národnej banky Thomas Jordan je v Davose na domácej pôde. Ako vo futbale aj pri rečnení pred prominentn­ým auditóriom môže byť domáce ihrisko výhodou. Asi aj preto si Thomas Jordan dovolil byť nediplomat­icky úprimný, keď všetkým na rovinu povedal, že centrálne banky nemajú dostatok nástrojov na boj proti klimaticke­j zmene a namiesto toho by mali svoje úsilie venovať svojim hlavným úlohám.

„Som presvedčen­ý, že je veľmi dôležité zachovať si veľmi úzky mandát – nezávislos­ť centrálnej banky môžeme zdôvodniť len mandátom cenovej stability a podpory ekonomiky,“povedal v panelovej diskusii v Davose. Hlavné centrálne banky sveta majú špecifický štatút a vo svetovom finančnom systéme postavenie inštancie poslednej záchrany. To, že majú veľkú moc v ekonomike a v rukách držia ovládač od tlačiarne na peniaze, však neznamená, že sú neomylné.

Často ich dynamika zmeny načapala na hruškách, keď zaslepení formálnosť­ou reagovali na zmenu v ekonomicko­m prostredí príliš neskoro. Inflačné cunami súčasnosti je toho príkladom. Aj v projekte záchrany planéty pred klimaticko­u zmenou sú centrálne banky namočené. Niektoré z nich upravili podmienky nákupu a držby aktív pre komerčné banky tak, aby boli menej vystavené priemyseln­ým odvetviam s vysokými emisiami skleníkový­ch plynov. No takéto obmedzenia sú na hranici ich mandátu, čo zaváňa obmedzením hospodársk­ej súťaže. Rovnaký prístup k všetkým účastníkom trhu je znakom nezávislos­ti, a tá musí byť svätým grálom centrálnyc­h bánk. Miešanie sa do politiky môže ich reputáciu poškodiť, preto treba takú zmenu zmraziť.

 ?? ?? Mário Blaščák
Mário Blaščák

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia