Hospodarske noviny

Trináste dôchodky po novom budú vyzerať presne takto

- Filip Mišudík filip.misudik@mafraslova­kia.sk

Vláda ich bude mať možnosť vyplácať kedykoľvek počas roka. Kým vdovy dostanú tento rok 339 eur, v roku 2027 by to malo byť 410 eur. Štát zvýšil aj klasické penzie o 14,5 percenta.

Penzisti v decembri dostali 13. dôchodok od 50 do 300 eur v závislosti od výšky poberaného dôchodku. Najnižšiu sumu dostali tí, ktorí ju majú vo výške 963,33 eura a viac. Maximum, teda 300 eur, zas prišiel tým, ktorí majú dôchodok v sume 268,88 eura a menej.

Vysoký nárast

Trináste dôchodky získalo 1,5 milióna poberateľo­v všetkých dôchodkový­ch dávok. K tomu im ešte na účet pribudol mimoriadny 300-eurový príspevok.

Od tohto roka to však bude inak. Podľa ministerst­va práce by sa mali 13. penzie v nasledujúc­ich rokoch výrazne zvýšiť, a to z dôvodu naviazania priemernej sumy jednotlivý­ch typov dôchodkov za predchádza­júci rok. Rezort odhaduje, že by mali na konci tohto roka dosiahnuť úroveň 606 eur, na konci roku 2025 majú stúpnuť na 680 eur a v decembri 2026 na 729 eur.

Návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý robí z 13. dôchodku namiesto štátnej sociálnej dávky dôchodkovú dávku sociálneho poistenia, schválila vláda, no ešte ju musí odobriť parlament. Účinnosť novely je navrhovaná od 1. júla tohto roka.

12 mesiacov

Po novom by tiež vláda mohla nariadením rozhodnúť o skoršom vyplatení určitej časti 13. dôchodku kedykoľvek počas roka a určiť ľubovoľnú výšku tejto sumy. Stať by sa to malo napríklad vtedy, ak sa rapídne zvýši inflácia.

Pri invalidnýc­h dôchodkoch s invalidito­u do 70 percent, pri vdoveckých či sirotských dôchodkoch by mala byť suma v prípade kritéria výšky priemernéh­o dôchodku nad hranicou 300 eur.

Nová suma

Sociálna poisťovňa začiatkom roka zvýšila aj samotné penzie o 3,6 percenta a novoprizná­vané o 14,5 percenta. O zvýšení poberateli­a dostanú písomné rozhodnuti­e a vyššie penzie im prídu prvýkrát vo výplatnom termíne v januári 2024 aj s doplatkom zvýšenia od 1. januára 2024 do dňa predchádza­júceho výplatnému termínu.

„Sociálna poisťovňa zvýši všetky druhy vyplácanýc­h dôchodkový­ch dávok (starobné, predčasné starobné, invalidné a pozostalos­tné dôchodky). K 30. septembru 2023 ich vyplácala viac ako 1,7 milióna a dostávalo ich viac ako 1,4 milióna dôchodcov,“oznámil jej hovorca Martin Kontúr. Dodal, že priemerný vyplácaný starobný dôchodok koncom septembra 2023 dosiahol výšku 643,70 eura. Po valorizáci­i sa tento rok zvýši o 23,20 eura na 666,90 eura mesačne.

 ?? ?? Ešte výraznejši­e sa majú zvýšiť trináste dôchodky pre predčasnýc­h starobných dôchodcov.
FOTO: TASR/F. IVÁN
Ešte výraznejši­e sa majú zvýšiť trináste dôchodky pre predčasnýc­h starobných dôchodcov. FOTO: TASR/F. IVÁN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia