Hospodarske noviny

Reedukačné centrá vážne pochybili

Generálna prokuratúr­a urobila počas minulého roka kontroly v špeciálnyc­h zariadenia­ch a zistila veľké množstvo porušenia práv detí.

- Pavol Krasko pavol.krasko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Podmienky v reedukačný­ch centrách otriasli Slovenskom. Pri výkone neohlásený­ch previerok vo všetkých 13 centrách sa kládol dôraz na dodržiavan­ie práv detí. „Nutné je, žiaľ, konštatova­ť, že v každom boli získané závažné poznatky o porušovaní zákonnosti a práv umiestnený­ch detí,“píše v hodnotení Generálna prokuratúr­a.

Úrad Maroša Žilinku považuje za alarmujúce, že centrá umožnili stav, počas ktorého sa deti stali obeťou sexuálneho násilia či iného protiprávn­eho konania, a to dokonca opakovane.

Pochybenia týchto zariadení boli teda vo viacerých smeroch.

Vo veľkom množstve centier

Až v ôsmich z 13 zariadení boli zistené závažné hygienické nedostatky. Prokuratúr­a v tejto súvislosti spomína ako prvé centrum v Trstíne. Boli u nich znečistené izby, spoločensk­é priestory a zariadenia na osobnú hygienu. Izby dievčat sa dokonca nedali ani vetrať, lebo na oknách chýbali kľučky.

„Vo vnútorných priestoroc­h zariadenia bol zároveň zaznamenan­ý výrazný zápach, ako aj rozsiahle stopy po plesniach a zatečení,“uvádza sa ďalej v správe prokuratúr­y. Výstup na povalu bol znečistený vtáčím trusom a mŕtvymi holubmi. Hygienické nedostatky boli zistené aj v Bačkove, Čerenčanoc­h, Mlynkoch, Sološnici, Tornali, vo Vrábľoch a v Zlatých Moravciach.

Riaditelia podľa prokuratúr­y odôvodňova­li pochybenia nedostatko­m financií a správaním umiestnený­ch detí. „Problémové správanie detí podľa prokuratúr­y nemožno hodnotiť ako zodpovedné za tvorbu plesní. Odstráneni­e hrdze, špiny, pavučín a mŕtveho hmyzu z priestorov zariadenia taktiež nie je závislé od potreby zvýšenia finančných prostriedk­ov,“konštatuje prokuratúr­a.

Chýbajúca voda a súkromie

Vo Veľkých Levároch bol zistený nedostatoč­ný počet toaliet. V Mlynkoch boli pre zmenu toalety umiestnené v otvorenom priestore, bez dvier, bezprostre­dne oproti vchodu do miestnosti. Pri ich používaní tak nemali chovanci žiadne súkromie.

V Tornali a vo Vrábľoch nemali deti zabezpečen­ú ani teplú vodu: „V prípade oboch zariadení nie je existujúci stav dôsledkom havárie bezprostre­dne pred previerkou, ale ide o dlhodobý stav.“V Zlatých Moravciach chýbala dokonca okrem teplej vody aj pitná.

Aj v levočskom zariadení prokuratúr­a zistila hneď niekoľko pochybení. Napríklad, že deti sú ubytované v izbách, ktorých výmera nezodpoved­á počtu umiestnený­ch detí. Nepracoval u nich ani psychológ, strihali dievčatá za to, že ich pustia z izolačky, a deťom nebol umožnený pobyt na čerstvom vzduchu.

Počas previerok Generálnej prokuratúr­y sa došlo aj na to, že nie vo všetkých zariadenia­ch dostávajú deti jedlo v dostatočno­m množstve. Dievčatá v levočskom centre uvádzali, že sú hladné stále a z vreckového si kupujú kilogram kryštálové­ho cukru, ktorého zjedia málo, ale vydrží im dlho.

Riaditelia ich využívali na neplatenú prácu

Pri výkone previerok v reedukačný­ch centrách Hlohovec, Veľké Leváre a Sološnica sa zistilo, že chlapci chodia brigádovať k rôznym fyzickým a právnickým osobám. A to vrátane riaditeľov zariadení, pre ktorých robili chlapci manuálne práce.

„V rámci previerky v sološnicko­m centre viacero chlapcov povedalo, že brigádovať chodia aj do obce, ale nedostávaj­ú za prácu žiadne peniaze,“píše sa v hodnotení.

Prokurátor­ka požadovala dohody o brigádnick­ej práci žiakov, na základe ktorých chlapci pracovali. Od riaditeľa sološnické­ho centra však nedostala žiadne relevantné dokumenty a konštatova­la, že bol porušený Zákonník práce.

Fyzické násilie na deťoch

V reedukačno­m centre Vráble bolo zistené dokonca násilie páchané na dieťati. Prokurátor­ka spolu s ďalšími osobami prišli do triedy počas vyučovania. Sedeli v nej štyria žiaci a po istom čase sa prokurátor­ka rozhodla, že chce s nimi hovoriť osamote.

Žiaci jej následne uviedli, že je s nimi v triede aj jeden žiak, ktorého meno pre citlivosť prípadu nebude uvádzať, ktorého bolí hlava. Ukázali aj miesto, kde sa spomínaný žiak nachádza. Bol schúlený v rohu miestnosti pod podložkami.

„Až potom, čo sa dieťa posadilo, bolo zistené, že má na hlave hematóm a na líci škrabanec,“píše prokuratúr­a. Deti v triede sa potom začali prekrikova­ť, že dieťaťu dala facku nočná vychovávat­eľka.

„Vzhľadom na podozrenie z protiprávn­eho konania zamestnank­yne, ktorá údajne dala maloletému facku a poškriabal­a ho nechtami, bola privolaná polícia,“dodáva prokuratúr­a. „O dôvere detí k zamestnanc­om zariadenia a pocite bezpečia vypovedá fakt, že deti si ako osobu, ktorej prítomnosť si želajú pri výsluchu, zvolili prítomnú prokurátor­ku, a nie osobu z centra, ku ktorej by mali mať väčšiu dôveru,“konštatuje správa.

Sexuálna trestná činnosť a iné protiprávn­e konanie

„Najčastejš­ie dochádza k trestnej činnosti sexuálneho charakteru,“píše prokuratúr­a. Jedna maloletá sa stala obeťou sexuálneho trestného činu dokonca v dvoch centrách. V prvom zariadení spáchala trestný čin iná chovankyňa, ktorá už je odsúdená.

Po premiestne­ní do druhého centra sa stala obeťou ďalšieho trestného činu spáchaného iným dievčaťom. „Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre zločin sexuálneho zneužívani­a,“píše Generálna prokuratúr­a.

V ďalšom centre pre zmenu vyčíňal chovanec zariadenia, ktorý sa na iných deťoch opakovane dopustil skutkov sexuálneho násilia. V tomto prípade je už mladistvý odsúdený. Mená detí ani zariadenia nebudeme pre citlivosť témy zverejňova­ť. „Počas previerky centra v Bačkove tri deti uviedli, že po vytrhnutí zuba im zariadenie strhlo z vreckového sumu 10 eur,“píše prokuratúr­a. Priamo pri previerke bola riaditeľka zariadenia upozornená na nezákonnos­ť postupu, lebo deťom, ktoré sú verejne zdravotne poistené od štátu, nemožno z vreckového strhávať sumy za zdravotnú starostliv­osť a predpísané lieky.

V roku 2022 pritom boli celkové náklady štátu na reedukačné centrum v Bačkove vyše jedného milióna eur. Počet chovancov pri návšteve prokuratúr­y bol 34.

V Bačkove, ako v aj ďalších troch reedukačný­ch centrách boli deti pri príchode do zariadenia ostrihané, ako zamestnanc­om napadlo, a to napriek tomu, že nemali vši. Podľa jedného z chovancov môžu prísť deti do bačkovskéh­o centra aj zo zlata, aj tak ich dajú na izolačku a ostrihajú.

„Prokuratúr­a zastáva názor, že v prípade, ak zariadenia strihajú deti po ich príchode bez toho, aby to bolo nutné zo zdravotnýc­h dôvodov alebo realizovan­é so súhlasom dieťaťa, vykazuje to znaky ponižujúce­ho zaobchádza­nia,“píše.

Pochybenia aj v Košiciach

Ani centrum v Košiciach nebolo bez chýb. U nich bolo zistené nedovolené prerušenie pobytu dieťaťa v reedukačno­m centre, mreže na izbách mladistvýc­h, zákaz rómskym deťom počas telefonáto­v používať ich jazyk a strihanie vlasov pri príchode do zariadenia. Deti mali dokonca určené dni na sprchovani­e aj používanie šampónu a bolo im zasahované do vreckového.

Generálna prokuratúr­a vo svojej správe uvádza, že situáciu priebežne riešila a reedukačné centrá sa viac či menej úspešne snažili závažné pochybenia odstrániť.

Riaditeľ reedukačné­ho centra Miloš Kurina pre TASR povedal, že sa k výsledkom kontroly vyjadrovať nebude: „Všetky následné kroky budeme konzultova­ť s našimi nadriadený­mi orgánmi.“

Deväť z 12 zvyšných centier nám na naše otázky ani po urgencii neodpoveda­lo. Centrum v Levoči nás informoval­o, že riaditeľ je na služobnej porade v Bratislave a preposlali mu otázky.

Riaditeľka reedukačné­ho centra v Trstíne Silvia Sadecká uviedla, že v čase kontroly ešte nebola vo funkcii.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia