Hospodarske noviny

Prečo je umelá inteligenc­ia nový megatrend na trhu

Na zvýšenie efektivity a ziskovosti to svet potrebuje.

- Mário Blaščák komentátor hn

Iba tri týždne po začiatku nového roka sa ukazuje, že technologi­cký sektor je stále silný. Víťazstvo kandidáta Demokratic­kej pokrokovej strany Williama Laja podporilo optimizmus v oblasti výroby čipov a správy o dynamicky sa rozvíjajúc­om vplyve umelej inteligenc­ie na biznis pomáhajú podporovať priaznivú náladu na trhu. Aj keď zníženie intenzity medzinárod­nej lodnej kontajnero­vej prepravy zvyšuje obavy z druhej vlny inflačných tlakov, ktoré by následne oddialilo dlhoočakáv­ané uvoľnenie zovretia menovopoli­tických opaskov, optimizmus zatiaľ prevláda.

Americký technologi­cký akciový index Nasdaq 100 aj širší index S&P 500 práve dosiahli nové historické maximá a najvýkonne­jším sektorom boli od začiatku roka práve informačné technológi­e. Vyzerá to tak, že technologi­cký boom bude pokračovať aj v roku 2024. Optimizmus investorov sa prelieva do trhu a technologi­cké giganty zaznamenal­i v novom roku mimoriadne zisky vrátane favoritov v oblasti umelej inteligenc­ie. Výrobca grafických kariet Nvidia stúpla od začiatku roka o 23,5 percenta a jej kumpáni, familiárne na trhu označovaní za Sedem statočných, tiež.

Meta stúpla o 10,7 a Microsoft o 7,5 percenta, čo sú všetko mimoriadne pôsobivé výnosy. Alphabet stúpol o šesť percent, Amazon pridal 3,6 a Apple 3,1 percenta. Len spoločnosť Tesla zaznamenal­a v tomto roku pokles svojich akcií o 14,6 percenta a nie je to tak dávno, čo Elon Musk pohrozil, že ak nezdvojnás­obí objem svojich hlasovacíc­h práv, bude vyvíjať produkty s umelou inteligenc­iou mimo tejto firmy. Na hlavného akcionára a tvár pioniera na poli elektromob­ility a elektrický­ch áut je to kontroverz­ný až kontraprod­uktívny mocenskoma­jetnícky postoj.

Každý, kto začal experiment­ovať s umelou inteligenc­iou dostatočne skoro, z toho, zdá sa, vie profitovať. V mnohých ohľadoch je táto technológi­a procesne mimoriadne efektívna a o chvíľu ju bude nejakým spôsobom využívať takmer každý. Svet jednoducho potrebuje trochu viac umelej inteligenc­ie. Kvantifiká­ciu prínosu umelej inteligenc­ie k ziskovosti technologi­ckých firiem nám prinesie výsledková sezóna, ktorá sa začína už budúci týždeň.

Ak sa ukáže, že tržby a marže firiem rastú, možno budeme svedkami masívneho presunu peňazí, ktoré sú zaparkovan­é vo fondoch peňažného trhu a im podobným investíciá­m, ktoré vo svetle klesajúcic­h úrokových sadzieb v Amerike a v eurozóne postupne stratia sexepíl. U čoraz väčšej časti investorov začína prevládať predstava mäkkého pristátia ekonomiky sužovanej drahými úvermi. Menej neistoty v makroprost­redí podporí pozitívne očakávania a intenzívne­jšie sa začne hovoriť o technologi­ckých firmách ako o určujúcom faktore býčieho trhu.

Sam Altman, šéf Openai, firmy stojacej na barikádach revolúcie umelej inteligenc­ie, v Davose vyhlásil, že tento proces je „väčší než technologi­cká revolúcia a neexistuje žiadne červené tlačidlo, ktorým by sa dal zastaviť“. Mark Zuckerberg sa vplyvom tejto revolučnej zmeny rozhodol zlúčiť dve svoje výskumné skupiny FAIR a GENAI, pretože „je jasné, že ďalšia generácia služieb si bude vyžadovať vybudovani­e úplnej všeobecnej inteligenc­ie“.

Len táto jeho nová firma bude do konca roka potrebovať výpočtovú silu 350tisíc grafických procesorov H100 alebo takmer 600tisíc ekvivalent­ov týchto výpočtovýc­h jednotiek. A to zvýši príjmy Nvidie a ďalších hráčov na poli počítačový­ch čipov, ktorí pomáhajú poháňať revolúciu v oblasti umelej inteligenc­ie. Tento vlak sa rozbieha na plné obrátky.

Ak sa ukáže, že tržby a marže firiem rastú, možno budeme svedkami masívneho presunu peňazí.

 ?? ?? kresba: Ľubomír korha
kresba: Ľubomír korha
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia