Hospodarske noviny

Koalícia pretlačila v pléne zrýchlený režim

Rozpravu o skrátenom legislatív­nom konaní k novele Trestného zákona dokázali opoziční poslanci predĺžiť na takmer tri týždne.

- Štefan Chovanec Juraj Búry

Bratislava – Prakticky od prvého momentu, keď vláda Roberta Fica pred necelými dvomi mesiacmi na Mikuláša 6. decembra minulého roka naplno odhalila svoje plány zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúr­y a spraviť ďalšie zásadné zásahy do Trestného zákona, novela čelí silnému odporu.

Kritika znie z viacerých úniových inštitúcií, tisícky ľudí pravidelne protestujú na námestiach miest na Slovensku aj v zahraničí. Veľmi húževnato proti novele, ktorú označuje aj za „promafiáns­ky balíček“, bojuje tiež opozícia.

Riešili vyše dvetisíc faktických poznámok

V parlamente zvolili opozičné subjekty obštrukčnú taktiku. Jej poslanci sa hromadne hlásia do rozpravy a po každom vystúpení rovnako hromadne reagujú s faktickými poznámkami.

Opozícia pritom naťahovala už diskusie pri predošlých návrhoch, napríklad pri rozpočte, s cieľom čo najviac oddialiť prijatie kritizovan­ých zmien v trestnom práve.

Samotnú rozpravu o skrátenom legislatív­nom konaní k návrhu dokázali predĺžiť na takmer tri týždne, novela pritom mala platiť už od polovice januára tohto roka.

Diskusia sa začala hneď po vianočnej prestávke 8. januára a skončila sa vo štvrtok skoro ráno po tom, ako predseda Národnej rady a líder strany Hlas Peter Pellegrini presadil nočné rokovanie.

Celkovo v nej vystúpilo 100 rečníkov a zaznelo 2 067 faktických poznámok.

Poslanci následne o 11.00 h o návrhu hlasovali a zrýchlený režim pri rokovaní o kontroverz­nej úprave schválili 77 hlasmi. Všetky patrili zástupcom koalície. Od 12.30 h nasledoval­o rokovanie o samotnej novele.

Vybičované emócie

Koalícia sa zjavne chce vyhnúť ďalšiemu naťahovani­u rozpravy zo strany opozície. Na návrh poslanca Smeru Mariána Saloňa 77 hlasmi obmedzila diskusiu pri prvom čítaní k novele Trestného zákona na 20 hodín.

Opozícia reagovala pokrikovan­ím „hanba“. Hlasovať v prvom čítaní sa bude po skončení rozpravy, pravdepodo­bne dnes.

To, že emócie sú v parlamente pri zmenách v trestnom práve naozaj vybičované, dokladá aj konanie šéfa hnutia Slovensko Igora Matoviča. Ako to už uňho býva zvykom, s papierom, na ktorom bol nápis „Klamár bez svedomia“a šípka, po hlasovaní pristúpil k Pellegrini­mu, ktorý práve viedol schôdzu.

Vzhľadom na 20-hodinové obmedzenie dostanú jednotlivé strany presné množstvo času na vystúpenie v diskusii: Smer 5:36, PS 4:16, Hlas 3:36, hnutie Slovensko 2:08, KDH 1:36, SAS 1:28 a SNS 1:20. Poslankyne SAS Vladimíra Marcinková a Mária Kolíková upozornili, že v pléne sú aj poslanci, ktorí aktuálne čelia obvineniam v trestných veciach, a preto sú v konflikte záujmov pri hlasovaní o novele Trestného zákona.

Poznamenal­i, že v konflikte boli aj pri hlasovaní o skrátenom legislatív­nom konaní, na čo vopred neupozorni­li.

V skrátenom konaní

Keď sa pozrieme na kritizovan­é body, ktoré pripravova­ná legislatív­a prináša, prvoradým problémom je práve spôsob, akým je zákon predkladan­ý a prerokovan­ý. Existujú pochybnost­i, že skrátené legislatív­ne konanie v tomto prípade nie je nevyhnutné. Zrýchlený proces obchádza odborné pripomienk­y alebo medzirezor­tné konanie. Na to upozorňujú hlavne členovia Sasky na čele s Richardom Sulíkom.

„Pre bežného laika je znenie zákona nezrozumit­eľné. Aj pre niektorých poslancov a medzirezor­tné konania sú aj na to, aby pripravili podklady, ktoré pomôžu návrh pochopiť,“konštatova­l exminister hospodárst­va v pléne. Zároveň v parlamente pripomenul, že tieto procesy existujú na vychytanie prípadných chýb a nezrovnalo­stí.

Nevhodnosť zrýchlenéh­o konania kritizuje aj bývalý poslanec za Stranu demokratic­kej ľavice a právnik Ladislav Orosz či bývalý minister spravodliv­osti Viliam Karas, ktorý je aktuálne expertom KDH. „Takéto konanie zabraňuje odbornej diskusii. Zákon sám osebe predstavuj­e obrovskú zmenu, na ktorú náš systém nie je pripravený,“povedal Karas pre HN.

Práve o Karasove minulé pokusy o novelizáci­u trestného práva sa koalícia údajne opierala pri tvorbe súčasného návrhu.

Pre bežného laika je znenie zákona nezrozumit­eľné.

Richard Sulík, predseda Sasky

 ?? FOTO: TASR/J. NOVÁK ?? V rozprave k chystaným zmenám vystúpilo dovedna 100 rečníkov.
FOTO: TASR/J. NOVÁK V rozprave k chystaným zmenám vystúpilo dovedna 100 rečníkov.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia