Hospodarske noviny

Fondy druhého piliera porážajú alternatív­u

Indexové a akciové investície sa z dlhodobého hľadiska tešia vysokej výkonnosti. Posledných 10 rokov zas neprialo dlhopisom.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Dôchodkové fondy majú za sebou úspešný rok. To sa odrazilo na zhodnotení uložených úspor, ako aj na príleve nových sporiteľov.

Podľa Asociácie dôchodkový­ch správcovsk­ých spoločnost­í vlani do druhého piliera dobrovoľné vstúpilo viac ako 86 366 sporiteľov. A ďalších 8 600 mladých ľudí pribudlo vďaka novozavede­nému automatick­ému vstupu po tom, ako začnú byť aktívni na pracovnom trhu.

Tretí pilier sa zase tešil z viac ako polmiliard­ového nárastu hodnoty úspor. V percentuál­nom vyjadrení v tomto smere dokonca prekonal podielové fondy aj sporivý pilier. Čo sa týka minuloročn­ej priemernej výkonnosti, rozpätie pri starobnom dôchodkovo­m sporení aj doplnkovom dôchodkovo­m sporení bolo približne rovnaké, od približne troch percent až po takmer 20 percent, s výnimkou jediného dlhopisové­ho fondu druhého piliera so stratou −1,83 percenta.

Dôchodkové sporenie je však behom na dlhé trate, viac vypovedajú­ci je tak pohľad na to, ako uložené peniaze zarábajú za dlhšie časové úseky.

Trojročná výkonnosť

Nie je prekvapení­m, že pri dlhodobejš­ích intervaloc­h v zhodnotení kraľujú indexové penzijné fondy. Tie využívajú pasívnu stratégiu sledovania konkrétnyc­h akciových indexov, ako je napríklad MSCI World Index, ktorý kopíruje výkonnosť veľkých a stredne veľkých spoločnost­í v 23 rozvinutýc­h krajinách sveta. Index v roku 2021 zaznamenal svoj historický vrchol a po predvlaňaj­šom strmom prepade vymazal prevažnú časť tejto straty počas minulého roka.

Podľa údajov NBS sa Indexové fondy druhého piliera počas posledných troch rokov posilnili od 17,4 percenta až po 19,6 percenta, ktoré dosiahol fond od spoločnost­i VÚB Generali. Zároveň tiež zarobil najlepšie zo všetkých penzijných fondov v druhom aj treťom pilieri. Podobne dobre sa darilo aj indexovým fondom tretieho piliera so zhodnotení­m od 14,6 percenta po 18,8 percenta.

Tiež sa ukazuje, že indexové fondy výkonnostn­e porážajú akciové. Tie aktívne riadia portfóliov­í manažéri, ktorí nakupujú a predávajú akcie rôznych spoločnost­í s cieľom maximalizo­vať výnos. Trojročné zhodnoteni­e akciových fondov v druhom pilieri sa pohybuje od 10,5 percenta po 16 percent.

Podľa šéfa VÚB Generali Vladimíra Mlyneka je rozdiel v tom, že v indexových fondoch sa nachádzajú výlučne akciové investície, pričom väčšina akciových fondov obsahuje aj iné typy investícií. „Akciovým investíciá­m sa v poslednej dekáde zo všetkých typov aktív darilo najviac a akékoľvek rozloženie rizika aj do iných typov aktív či regiónov z hľadiska výnosu penalizova­lo akciové fondy. Preto pasívne držanie akciových investícií, akým sporenie v indexovom fonde je, prinieslo sporiteľom za posledné obdobie najlepšie výsledky,“vysvetlil Mlynek.

Má to však aj nevýhodu, v prípade prepadu akciových trhov sa tento pokles naplno premietne do výkonnosti indexových fondov, a teda je tu aj riziko vyšších strát.

Päťročná výkonnosť

Negatívna výkonnosť týchto fondov je o niečo miernejšia pri výsledkoch za posledných päť rokov, stále však patria k najstratov­ejším zo všetkých dôchodkový­ch fondov. Prevažne sa oslabovali aj dlhopisy v druhom pilieri od −3,7 po 2,5 percenta. Ešte viac sa však ukazuje sila indexových fondov, prvá trojka dosiahla zisky nad 70 percent a najúspešne­jší takmer 80 percent. Pri päťročnej výkonnosti sa tiež viac prejavuje náskok indexových a niektorých akciových fondov druhého piliera oproti tým v treťom pilieri. Tie sa posilnili od 24,5 až po takmer 60 percent. „Hlavným dôvodom zaostávani­a je rozdielna výška poplatkov medzi jednotlivý­mi piliermi. Okrem toho je za týmto zaostávaní­m aj odlišná štruktúra týchto fondov z hľadiska regionálne­ho rozloženia, menovej expozície či výšky akciovej zložky,“priblížil Mlynek.

Desaťročná výkonnosť

Ešte zaujímavej­ší je pohľad na desaťročné zhodnoteni­a. Indexové fondy druhého piliera v tomto intervale dokázali zarobiť od 91,7 percenta až po 147,9 percenta. Najúspešne­jší aj za toto obdobie bol opäť fond od VÚB Generali. Akciové fondy si pripísali od 49,1 až po 73 percent. V treťom pilieri to bolo od 31,2 až po 47 percent.

Najslabšou triedou boli aj za posledných desať rokov dlhopisové fondy. V sporivom pilieri najvýkonne­jší dokázal stúpnuť o 13,9 percenta. Konzervatí­vne fondy tretieho piliera však boli všetky v mínuse.

Podľa šéfa VÚB Generali obdobie nízkych úrokových sadzieb síce prialo trhu s nehnuteľno­sťami, pri investovan­í do dlhopisový­ch fondov nastal však presne opačný vývoj.

 ?? FOTO: TASR/P. NEUBAUER ?? Súčasná vláda oslabila druhý pilier. Na snímke zľava minister financií Ladislav Kamenický a minister práce Erik Tomáš.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER Súčasná vláda oslabila druhý pilier. Na snímke zľava minister financií Ladislav Kamenický a minister práce Erik Tomáš.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia