Hospodarske noviny

Slovensko sa stáva krajinou na lízing. Počet zmlúv rastie

Neodmyslit­eľnou súčasťou práce podnikateľ­ov je aj motorové vozidlo. Ak však niečo zarába peniaze, vzniká aj daňová povinnosť. Firmy si volia medzi operatívny­m a finančným prenájmom.

- Juraj Pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

ak si chcete kúpiť nehnuteľno­sť, pôjdete do banky, kde si vybavíte hypotéku, alebo za vysnívaný byt zaplatíte v hotovosti. Pri kúpe auta máte ešte o jednu alternatív­u navyše. Ide o lízing. Naše zákony ho poznajú ako finančný prenájom, pričom existujú rovno dva typy: finančný a operatívny. Oba majú svoje výhody a oba sú obľúbené. Dôvodom sú čoraz vyššie náklady na dopravu z dôvodu rastu cien pohonných látok, ekologizác­ie dopravy, ale aj v dôsledku čoraz drahších vozidiel. Podľa predbežnýc­h údajov Asociácie leasingový­ch spoločnost­í dosiahol celkový objem financovan­ých hnuteľných a nehnuteľný­ch predmetov vyjadrený v obstarávac­ej cene bez DPH výšku takmer 3,4 miliardy, čo bolo medziročne o 17 percent viac.

Medziročný nárast zmlúv

Finančný prenájom akoby sa automatick­y spájal len s osobnými vozidlami. Nie je to tak však úplne. Zmluvy uzavreté na

osobné automobily síce dominujú, z dát Asociácie leasingový­ch spoločnost­í Slovenskej republiky však vyplýva, že sa obľube tešia aj nákladné či úžitkové vozidlá, ale tiež stroje a priemyseln­é zariadenia. Oficiálne čísla za celý rok asociácia na svojom webe zatiaľ nezverejni­la, za prvé tri kvartály však už dostupné sú.

„Z nového financovan­ia smerovalo 73 percent do dopravných prostriedk­ov, z toho podiel osobných a úžitkových automobilo­v predstavov­al 58 percent a nákladných áut 15 percent. Stroje a zariadenia tvorili štvrtinu a financovan­ie nehnuteľno­stí dve percentá,“vypočítal Robert Pažitný, predseda Výboru pre štatistiky Asociácie leasingový­ch spoločnost­í. Lízingové spoločnost­i tiež podpísali za prvých deväť mesiacov vlaňajška viac ako 28-tisíc lízingovýc­h zmlúv. Prevládali tie, kde sa ľudia rozhodli pre finančný lízing, bolo ich asi 17 300. O čosi viac ako 11-tisíc zmlúv bolo zase na operatívny lízing. V porovnaní s minulým rokom, keď sa na Slovensku podpísalo 26-tisíc takýchto zmlúv, tak ide o asi deväťperce­ntný nárast.

Kedy je výhodnejší úver?

Podľa analytikov sa pod tento vývoj mohlo podpísať viacero faktorov. „Môže byť za tým úspora nákladov vyplývajúc­a z výhodnosti lízingu, ale aj opadnutie obáv z budúceho vývoja ekonomiky, a teda zvýšený nákup investičné­ho majetku,“uviedol expert na financie z Ekonomicke­j univerzity v Bratislave Pavel Škriniar.

Plusy a mínusy

Experti však pripomínaj­ú aj možnosť spotrebite­ľského úveru, ktorý môže byť v konečnom dôsledku o čosi lacnejší. „Majetok si vyžaduje starostliv­osť a pri lízingu je táto starostliv­osť na pleciach lízingovej spoločnost­i. Preto je aj lízing drahší ako úver,“uviedol Škriniar. Situácia sa mení priamoúmer­ne k počtu kupovaných áut či strojov. „Vtedy je zase výhodnejši­a kombinácia úveru a zamestnanc­a, ktorý sa o vozový park stará,“doplnil. Ani pri lízingu však netreba zabúdať na daňové povinnosti, ktoré sa týkajú okrem súkromných vozidiel aj tých prenajatýc­h. Podnikatel­ia by pritom nemali otáľať, termínom na podanie priznania je 31. január 2024, pričom do tohto dátumu musia daň aj zaplatiť.

Je však rozdiel, po akom lízingu firmy siahli. Za auto na finančný platí daň priamo podnikateľ. Rozhodujúc­e je totiž to, kto je držiteľom vozidla. Povinnosť platí aj vtedy, keď ide o stroje, ktoré sa používali na podnikanie v zahraničí a ich držiteľom je slovenský podnikateľ. Ak sa vozidlá využívali na podnikanie aj v cudzine, plateniu dane sa teda nevyhnete. V prípade operatívne­ho prenájmu nemusí používateľ platiť cestnú daň. Spravidla je totiž držiteľom auta samotná spoločnosť.

 ?? FOTO: HN/PAVOL FUNTAL ?? Autosalón Nitra 2014, Agrokomple­x
FOTO: HN/PAVOL FUNTAL Autosalón Nitra 2014, Agrokomple­x

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia