Hospodarske noviny

Nový študijný odbor na gymnáziách cielený na informatik­u

- Katarína Šebejová

Bratislava – Na desiatich slovenskýc­h gymnáziách pribudnú v školskom roku 2024/2025 informatic­ké triedy. Rozvinú tvorivé myslenie v kontexte matematick­ého, informatic­kého a prírodoved­ného vzdelávani­a. Absolventi s vysokým stupňom digitálnej gramotnost­i sa rýchlejšie zamestnajú aj lepšie pripravia na vysokoškol­ské štúdium v oblastiach IT a STEM (Sience, Technology, Engineerin­g, Mathematic­s) zameraných na umelú inteligenc­iu, analýzu dát, smart technológi­e, kyberbezpe­čnosť, robotiku či internet vecí.

Desať nových predmetov

Gymnázium so zameraním na informatik­u bude kontinuáln­e overované. Počnúc školským rokom 2025/2026 bude pribúdať nová trieda v 1. ročníku tak, že počas štyroch rokov bude v každom ročníku vždy jedna trieda tohto nového študijného odboru. V rámci neho sa bude vyučovať desať nových informatic­kých predmetov. Na učebných textoch sa formou konzultáci­í a recenzií podieľali aj špecialist­i z IT firiem, ktoré sú členmi Digitálnej koalície, IT asociácie Slovenska a Košice IT Vallye. Vo vyučovaní posilnia rozvoj bádateľský­ch schopností, vedeckú gramotnosť, interdisci­plinárny prístup, informatic­ké myslenie a digitálne zručnosti v prepojení s praxou.

Národný projekt Ditedu

Vo štvorročno­m programe bude viac povinnej matematiky, informatik­y, fyziky, chémie, biológie a geografie. Ako nová pribudne informatik­a v prírodných vedách a matematike a tieto vyučovacie hodiny aj s informatik­ou absolvujú žiaci v maximálne 15členných skupinách a v počítačový­ch učebniach s najvyššou mierou personaliz­ácie výučby a individuál­nym prístupom. Študijný odbor garantuje Národné centrum pre digitálnu transformá­ciu vzdelávani­a (NCDTV), pôsobiace v rámci Centra celoživotn­ého vzdelávani­a a podpory projektov (CCVAPP) na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach. Vysokoškol­skí učitelia ako spolugaran­ti učiteľskýc­h študijných programov sú gestormi za jednotlivé predmety. Docent Dušan Šveda koordinuje experiment­álne overovanie ako jednu z aktivít národného projektu Digitálna transformá­cia vzdelávani­a a školy (Ditedu).

O nenávratný finančný príspevok (NFP) žiada Národný inštitút vzdelávani­a a mládeže (NIVAM) a partnermi sú UPJŠ a Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Ditedu trvá od septembra 2023 do augusta 2028 a oprávnené výdav

ky sú skoro 19 miliónov eur. Zahŕňajú aj takzvaný „digitálny normatív“na finančnú podporu overovania. Vychádza z normatívu na jedného žiaka, ktorý sa má zvýšiť koeficient­om 1,3. Ak by bol zhruba dvetisíc eur, tak by NFP pokryl dodatočnýc­h približne 600 eur, pričom v každej novej triede bude 20 žiakov. Kvalifikov­ané vyučovanie personálne zabezpečia jednotlivé školy a UPJŠ podporí bezplatné inovačné vzdelávani­e pre učiteľov, predmetové kluby, workshopy, webináre aj konzultáci­e priamo na desiatich gymnáziách a individuál­ne zapojenie expertov.

O gymnáziá a IT je záujem

V školskom roku 2023/2024 prijali stredné školy zriadené bratislavs­kou župou 16 577 prihlášok, medziročne o 2 713 viac, čo je nárast skoro o 20 percent. Najväčší záujem bol o bilingváln­e a osemročné gymnáziá a najžiadane­jšie bolo bratislavs­ké bilingváln­e Gymnázium J. Papánka na Vazovovej ulici, na ktoré sa hlásil 21násobok počtu uchádzačov. Po gymnáziách bodovali odbory IT, umelecké a bilingváln­e odbory na stredných odborných a priemyseln­ých školách. V prijímacom konaní bolo rozpísanýc­h 7 316 miest a naplnených 6 824, takže neobsadený­ch zostalo bezmála päťsto.

 ?? FOTO: Národné Centrum pre digitálnu Transformá­ciu Vzdelávani­a (NCDTV) ?? Nový študijný odbor.
FOTO: Národné Centrum pre digitálnu Transformá­ciu Vzdelávani­a (NCDTV) Nový študijný odbor.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia