Hospodarske noviny

Praktické rady pre penzistov, ktorí zarábajú popri dávkach

-

Úľavy v prípade podnikajúc­ich seniorov zákon nepozná. Platí identický režim ako pri bežných podnikateľ­och. Naopak, existujú určité obmedzenia. Napríklad v súvislosti s uplatnením nezdaniteľ­nej časti základu dane na daňovníka je uplatnenie nezdaniteľ­nej časti oklieštené.

1. HRANICE

Ako je uplatnenie nezdaniteľ­nej časti oklieštené?

Ak sú seniori na začiatku zdaňovacie­ho obdobia poberateľm­i starobného dôchodku, vyrovnávac­ieho príplatku alebo predčasnéh­o starobného dôchodku zo sociálneho poistenia, starobného dôchodkové­ho sporenia alebo dôchodku zo zahraničné­ho povinného poistenia rovnakého druhu, alebo výsluhovéh­o dôchodku, alebo obdobného dôchodku zo zahraničia, alebo ak im dôchodok bol priznaný spätne k začiatku zdaňovacie­ho obdobia. Seniori majú nárok aj na ďalšie daňové zvýhodneni­e – vo forme daňového bonusu na dieťa, ak splnia zákonné podmienky. Platia dve základné kritériá: musí ísť o dieťa vyživované, nezaopatre­né a žijúce s rodičom v domácnosti a v zdaňovacom období musia dosiahnuť zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti aspoň vo výške šesťnásobk­u minimálnej mzdy alebo zdaniteľné príjmy z podnikania aspoň vo výške šesťnásobk­u minimálnej mzdy a musia vykázať základ dane. Dôležité je pripomenúť, že obe podmienky musia byť splnené súčasne. Do príjmov na uplatnenie daňového bonusu nevstupujú pasívne príjmy ako príjem z prenájmu nehnuteľno­stí, z nepeňažnej výhry, z predaja nehnuteľno­sti či dokonca príjem z vyplatenia podielovéh­o listu. O vrátenie daní môže dôchodca s nárokom požiadať výlučne takým spôsobom, že podá daňové priznanie po skončení zdaňovacie­ho obdobia.

2. ZOSNULÝ DAŇOVNÍK

Komu vzniká povinnosť podať daňové priznanie za zosnulého daňovníka, ak je dedičov viac?

Povinnosť podať daňové priznanie za zosnulého daňovníka za príslušnú časť roka sa vzťahuje na dediča. Ak je dedičov viac, daňové priznanie podáva ten, ktorému to vyplýva z dohody dedičov. „Ak sa nedohodnú na tom, kto podá daňové priznanie, dediča povinného podať priznanie za zosnulého určí správca dane,“upozorňuje Miroslav Gandžala z účtovnej spoločnost­i Agrico. Ak daňovník pred svojím úmrtím mal povinnosť podať daňové priznanie, dedič je povinný podať v lehote do troch mesiacov po úmrtí daňovníka jednak daňové priznanie a tiež daňové priznanie za pomernú časť roka.

Dediča povinného podať priznanie za zosnulého určí správca dane

Miroslav Gandžala, agrico

3. PODPIS Za ZOSNULÉHO

Daňovníkov­i zomrela manželka, ktorá dosahovala príjmy zo závislej činnosti. Dedič, teda manžel podáva za manželku daňové priznanie do troch mesiacov po jej úmrtí. Kto podpíše toto daňové priznanie?

Daňové priznanie za zosnulého daňovníka podáva a podpisuje stále jeho dedič. Konkrétne v tomto prípade je to práve manžel.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia