Hospodarske noviny

Ukrajinci a potom Srbi: ľudí z cudziny je tu už 100-tisíc

Už počas jesene minulého roka zlomil počet zahraničný­ch pracovníko­v na Slovensku magickú hranicu šesťmiestn­eho čísla.

- Juraj Pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Slovensko starne a vymiera. Predvlani klesol počet obyvateľov krajiny druhý rok za sebou. To všetko tlačí na náš sociálny systém, ale tiež na náš pracovný trh, kde sa čoraz ťažšie a ťažšie obsadzujú pracovné pozície. Len nedávno napríklad prebehli médiami informácie o tom, že v okolí Košíc či Trenčína museli autobusové spoločnost­i rušiť niektoré prímestské spoje či električky. Chýbajú im totiž vodiči.

A vyzerá to tak, že bude ešte horšie. Počet Slovákov pre nízku pôrodnosť ubúda, mnohí sú v zahraničí, iní zase poodchádza­li do predčasnýc­h penzií. Na to, že táto situácia môže spôsobiť našej ekonomike obrovské problémy, už dlhodobo upozorňuje aj predseda Slovenskej obchodnej a priemyseln­ej komory Peter Mihók.

„Osobne považujem zo všetkých ukazovateľ­ov za hlavný problém našej ekonomiky situáciu na trhu práce. Práve toto môže pokaziť všetko, čo firmy plánujú,“uviedol v nedávnom rozhovore pre HN.

A tento stav prízvukova­l aj počas konferenci­e Slovenskej obchodnej a priemyseln­ej komory Očakávaný vývoj slovenskej ekonomiky v roku 2024, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň vo štvrtok. „Nepriazniv­ý demografic­ký vývoj a pomerne silný migračný pohyb mladej a strednej generácie je jedným z hlavných rizík nielen budúceho, ale už aj súčasného vývoja Slovenskej republiky,“poznamenal Mihók.

Dominujú Ukrajinci

Ponúka sa však jedno riešenie. Je ním zamestnáva­nie cudzincov. Z prieskumu, ktorý komora robila počas jesene minulého roka, však vyplynulo, že vlani využila takúto pracovnú silu len tretina našich firiem. Z tejto skupiny viac ako dvojtretin­ový podiel tvorili zamestnáva­telia, ktorí s tým mali pozitívnu skúsenosť, a takmer tretina mala negatívnu skúsenosť.

Na druhej strane to, že počet pracovníko­v z cudziny na Slovensku rastie, potvrdzujú dáta Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny. Kým ešte v decembri 2022 u nás pracovalo takmer 88-tisíc takýchto ľudí, v decembri minulého roka, teda pred mesiacom, to už bolo takmer 100,6 tisíca. Magickú hranicu 100-tisíc cudzincov, ktorí plnili účty našej Sociálnej poisťovne, pritom krajina po prvý raz prekonala len v októbri.

Aj v dôsledku vojny na území nášho východného suseda naďalej dominujú Ukrajinci. Bolo ich viac ako 39-tisíc, čo je približne rovnako ako počet obyvateľov bývalého kráľovskéh­o mesta Zvolen. Medziročne tento počet narástol o šesťtisíc. Najčastejš­ie pracujú vo výrobe, Ústredie práce túto skupinu eviduje ako operátorov a montérov strojov a zariadení. Je ich viac ako 15-tisíc. Okrem toho ukrajinsky hovoriacic­h ľudí nájdeme aj v službách, medzi remeselník­mi, ale tiež medzi pomocnou a nekvalifik­ovanou pracovnou silou.

Z národnostn­ého hľadiska nasledujú Srbi. Asi 10-tisíc Balkáncov pracuje rovnako najmä v priemyseln­ých podnikoch. „Tretia a štvrtá najpočetne­jšia skupina sú už občania a občianky krajín Európskej únie. Ide o občanov Rumunska, ktorých koncom roka na Slovensku pracovalo sedemtisíc, a občanov Česka, ktorých tu bolo viac ako 6 500,“okomentova­la čísla hovorkyňa pracovného portálu profesia. sk Ľubica Melcerová.

Cudzinci tu platia aj sociálne odvody, ktoré putujú na výplatu penzií Slovákov. Na druhej strane v budúcnosti získajú nárok na dôchodok z nášho systému.

Slovensko sa otvorí zahraničný­m pracovníko­m

Počas konferenci­e Slovenskej obchodnej a priemyseln­ej komory vystúpil aj minister financií Ladislav Kamenický. Počas svojho vystúpenia hovoril o tom, že štát plánuje zjednoduši­ť procesy, ktoré v budúcnosti našim firmám umožnia rýchlejšie a efektívnej­šie obsadzovan­ie voľných pracovných pozícií. Rezort však na otázky HN o tom, aké zmeny sú v hre a kedy by sme sa ich mohli dočkať v praxi, do našej uzávierky odpovedať nestihol.

O čosi zhovorčive­jší bol štátny tajomník rezortu zahraničný­ch vecí Rastislav Chovanec, ktorý upozornil na to, že agenda príchodu ľudí na Slovensko spadá pod ministerst­vo zahraničný­ch vecí. „Sme súčasťou

Osobne považujem za hlavný problém našej ekonomiky situáciu na trhu práce.

Peter Mihók, predseda Sopk

pracovnej skupiny, ktorá vznikla na Úrade vlády a ktorá, dúfam, bude úspešná a bude mať dostatočnú politickú silu, aby sme boli schopní priviesť alebo byť pri tom, keď na Slovensko príde 35-, možno až 40-tisíc zamestnanc­ov z tretích krajín,“uviedol.

Vláda chce cieleným výberom konkrétnyc­h krajín pre konkrétne odvetvia, za veľmi špecifický­ch podmienok, urýchliť proces príchodu nových zamestnanc­ov. „Samozrejme, z našej strany si to bude vyžadovať určité zvýšenie personálny­ch kapacít na úrovni konzulárny­ch služieb, ale sme na to pripravení a myslím si, že sa skutočne hľadá cesta, ako zjednoduši­ť procesy, ktoré môžu naštartova­ť našu ekonomiku,“dodal Chovanec.

Podľa Melcerovej naše podniky najviac trápi byrokracia. „Ak nehovoríme o nedostatko­vých profesiách, pri ktorých je tento proces o čosi jednoduchš­í, trvá veľmi dlho a často má neistý výsledok. Slovenský trh práce zúfalo potrebuje cudzincov, keďže máme veľké množstvo neobsadený­ch miest, a preto by najviac pomohlo zjednoduše­nie procesu vstupu občanov tretích krajín na náš trh práce,“dodala hovorkyňa pracovného portálu profesia.sk.

 ?? FOTO: TASR/F. IVÁN ?? Na slovenské dôchodky pracuje rekordne veľa „gastarbeit­erov“.
FOTO: TASR/F. IVÁN Na slovenské dôchodky pracuje rekordne veľa „gastarbeit­erov“.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia