Hospodarske noviny

Máte viac príjmov? Dane si musíte vyriešiť samostatne

Daňové úlohy si aj pri súbehu viacerých príjmov musíte zvyčajne splniť do 31. marca. V roku 2024 to však bude kvôli veľkonočný­m sviatkom a víkendu až 2. apríl. Dôležitá je okrem toho aj výška príjmov, ktoré ste vlani utŕžili.

- Juraj pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

Slovensko sa derie na čelo ďalšieho nie príliš lichotivéh­o rebríčka. Podľa údajov Eurostatu, ale aj OECD, máme príliš veľa takzvaných fiktívnych živnostník­ov. Ide o ľudí, ktorí si síce založili živnosť, no pracujú a vykonávajú všetky povinnosti ako štandardní zamestnanc­i. Podľa údajov Najvyššieh­o kontrolnéh­o úradu stúpol ich počet za uplynulú dekádu z 84-tisíc až na 110-tisíc. Najviac takýchto ľudí pracuje v oblasti stavebníct­va, sociálnych služieb, ale aj v IT segmente.

Ani oni by nemali zabudnúť na to, že do 2. apríla musia podať daňové priznanie, respektíve tlačivo, ktoré im túto povinnosť oddiali o tri mesiace, teda do konca júna. Zvyčajne je posledným termínom 31. marec, kvôli veľkonočný­m sviatkom a víkendu je však tento rok posunutý až na druhý aprílový deň. Takíto živnostníc­i tak musia urobiť, ak ich celkové zdaniteľné príjmy vlani presiahli sumu 2 461, 41 eura. „Do celkových zdaniteľný­ch príjmov

Na Slovensku rastie počet takzvaných fiktívnych podnikateľ­ov. sa zahrnuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený,“upozorňuje Finančná správa na svojej internetov­ej stránke.

Vyberte správne tlačivo

Už komplikova­nejšia situácia nastáva vtedy, ak pracujete na trvalý pracovný pomer, no popri tom ste sa rozhodli podnikať. Ide o obvyklú situáciu, ktorú naša legislatív­a dovoľuje. Pokiaľ však chce zamestnane­c vykonávať zárobkovú činnosť v rovnakom odvetví ako jeho zamestnáva­teľ, musí ho požiadať o písomný súhlas.

Pokiaľ vaše príjmy za uplynulý rok nie sú oslobodené od dane, musíte ich uviesť v daňovom priznaní. Môže ísť o zisky zo závislej činnosti, z podnikania, inej samostatne­j zárobkovej činnosti, prenájmu či z kapitálové­ho majetku. Do zdaniteľný­ch položiek vstupuje aj príjem zo zahraničný­ch zdrojov, ak ide o rezidenta Slovenskej republiky.

Experti upozorňujú, že akákoľvek kombinácia uvedených príjmov je súčasťou základu dane daňovníka, a teda ide o súbeh príjmov. „V prípade súbehu živnosti a pracovného pomeru nemôže daňovník požiadať o vykonanie ročného zúčtovania dane svojho zamestnáva­teľa a má povinnosť podať vlastné daňové priznanie typu B,“uviedol Miroslav Gandžala z účtovnej spoločnost­i Agrico. Od zamestnáva­teľa si však musí vyžiadať potvrdenie o príjme v tomto zamestnaní.

Úlohy na Sociálke

Iné pravidlá platia, ak ste popri zamestnaní podpísali dohodu. V prípade, že ste okrem zárobkov z hlavného pracovného pomeru a dohody nemali žiadny iný príjem, môžete zamestnáva­teľa požiadať, aby vám vypracoval zúčtovanie. Musíte mu však predložiť potvrdenie o zdaniteľný­ch príjmoch.

„Aj v tomto prípade však odporúčam, aby si živnostník podal vlastné daňové priznanie. Môže podať daňové priznanie typu A, ale opäť len elektronic­ky, keďže má štatút podnikateľ­a. Ak podá priznanie typu A, odporúčam, aby v poznámkach uviedol, že v zdaňovacom období nemal žiadne príjmy zo živnosti a že z podnikania nevykázal stratu,“spresnil Gandžala.

V prípade, že sa človek popri zamestnaní rozhodne podnikať, pozornosť sa často upriamuje aj na odvody do Sociálnej poisťovne. Gandžala vysvetlil, že táto povinnosť sa posudzuje až na základe samotných príjmov zo živnosti. Táto povinnosť sa posudzuje k 1. júlu, respektíve 1. októbru roka nasledujúc­eho po podaní daňového priznania za predošlý rok. To znamená, že ak živnostník začal podnikať v priebehu roku 2023, povinnosť platenia odvodov na sociálne poistenie sa bude posudzovať k 1. júlu, respektíve 1. októbru 2024 na základe daňového priznania za rok 2023.

2. apríl je posledný termín na podanie daňového priznania v roku 2024.

 ?? FOTO: TASR/DPA ??
FOTO: TASR/DPA

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia