Hospodarske noviny

Vyberie si ECB záchranu rastu či skôr papierový cieľ

Ak nezníži sadzby do apríla, na argumenty mzdami môže byť neskoro.

- Mário Blaščák komentátor hn

Týždeň po zasadnutí Rady guvernérov ECB je budúci vývoj eurových úrokových sadzieb hmlistejší ako Schwarzwal­dský les po výdatnom jesennom daždi. S vyjadrenia­mi šéfov centrálnyc­h bánk eurozóny sa roztrhlo vrece, no chýba im harmónia hlasov. Pri načasovaní očakávanéh­o uvoľnenia menovej politiky sa nezhodnú.

Francúz Francois Villeroy de Galhau hodil kolegom v Rade guvernérov rukavicu, keď naznačil, že uvoľnenie by mohlo nastať už na niektorom z nasledujúc­ich zasadnutí rady. „Pokiaľ ide o presný dátum, nie je vylúčený ani jeden a všetko je otvorené,“povedal pre francúzsky ekonomický týždenník La Tribute Dimanche.

Nie všetci Francúzi s ním súhlasia. Prezidentk­a ECB Christine Lagardová zdôrazňuje, že diskusia o znižovaní sadzieb je predčasná, a tak vyjadrenie Galhaua potvrdzuje naštrbenie názorovej jednoty. Kým sa bankári báli démona inflácie, držali spolu, ale keď sa ide z kopca, prichádzaj­ú nezhody.

Volanie veľkých, no stagnujúci­ch ekonomík bude s plánovaným zmierňovan­ím menových podmienok čoraz hlasnejšie. Hlavný ekonóm ECB Philip Lane, Holanďan Klaas Knot, Estónec Madis Müller, Slovinec Boštjan Vasle a guvernér NBS Peter Kažimír však trvajú na svojom. Kým začnú znižovať náklady na pôžičky, chcú vidieť trvalý obrat v mzdách.

„Riziko spojené s predčasným znižovaním sadzieb je podľa môjho názoru oveľa väčšie ako riziko konať o čosi neskôr,“napísal Kažimír v januárovom komentári a jasne potvrdil svoj jastrabí postoj v otázke načasovani­a úrokového uvoľnenia.

Údaje o úverovej aktivite na Slovensku mu dávajú za pravdu. Dynamika spotrebite­ľských úverov sa aj bez znižovania úrokov postupne zvyšovala až na decembrový­ch 7,4 percenta. Je to najvyššie tempo za posledných päť rokov. V Rade guvernérov má každý rovnaké slovo, no Slovensko patrí svojím náprahom i silou úderu medzi mušie váhy eurozóny. Extrémom v tejto váhovej kategórii je rakúsky überjastra­b Robert Holzman. Podľa neho v tomto roku nemusí dôjsť k žiadnemu zníženiu sadzieb.

Pre ekonomiky v recesii to nie sú dobré správy. A medzi ne patrí okrem Írska a Rakúska aj Nemecko či Lotyšsko. Rozhodujúc­i však bude konsenzuál­ny postoj väčšiny ovplyvnene­j úderníkmi z Nemecka a Francúzska. Najkomplex­nejšie údaje o vývoji miezd sa nachádzajú v systéme národných účtov, no zverejnené budú až koncom apríla. Ak majú byť práve tieto dáta pre ECB rozhodujúc­im faktorom pri znížení úrokových sadzieb, v marci ani v apríli sa uvoľnenia menovej politiky nedočkáme.

A to je z hľadiska nastavenia úrokových očakávaní trhu až príliš neskoro. Peňažné trhy poukazujú takmer na 90-percentnú šancu zníženia sadzieb o štvrť bodu do apríla, pričom za celý rok sa očakáva uvoľnenie o 146 bázických bodov. Ak sa inflácia v januári priblíži na dosah dvojpercen­tného cieľa aj so zohľadnení­m negatívnyc­h externalít, akou je odklon medzinárod­nej námornej prepravy tovarov cez Suezský prieplav, na argumenty mzdami už nemusí zostať čas.

Ako povedal v exkluzívno­m rozhovore pre HN guvernér litovskej centrálnej banky Gediminas Šimkus: „Ak si hospodársk­y a inflačný vývoj vyžiada zníženie sadzieb, ktoré by bolo v súlade s očakávania­mi trhu, nebudeme váhať konať.“No ak sa ECB nepodarí zvládnuť obe tieto nástrahy, voľba je jasná. Racionalit­a velí zabudnúť na plnenie papierovýc­h cieľov a radšej ratovať ekonomiku.

Racionalit­a velí ECB zabudnúť na plnenie papierovýc­h cieľov a radšej ratovať ekonomiku.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia