Hospodarske noviny

V Česku sú výkony na tratiach značne vyššie

Vlani sa na našich tratiach vykoľajilo päť vlakov. Sériu uzavrel súkromník, ktorého mašina vyšla mimo trate na hlavnej stanici v Bratislave.

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Urobte si na tratiach poriadok, znel odkaz z Česka po minuloročn­om vykoľajení Pendolina v Žiline. Pamflet štátneho dopravcu České dráhy na adresu nášho správcu koľají ŽSR zarezonova­l aj v médiách.

Po marcovom incidente došlo podľa údajov železníc na slovenskej infraštruk­túre k ďalším štyrom incidentom. V Čiernej nad Tisou sa vykoľajil stroj štátneho ZSSK Cargo pre neodstráne­nú zarážku, v Košiciach zase vyšiel vlak Železnične­j spoločnost­i Slovensko mimo koľaje pre prestaveni­e výhybky pod vozidlom.

Je to teda s našimi koľajami naozaj také zlé? HN si vypýtali údaje z okolitých krajín. Kompletné údaje za posledné roky sa nám podarilo dostať z Maďarska a Česka. Pri našich južných susedoch sme čerpali z údajov spravodajs­kého portálu telex.hu.

Kým naši západní susedia sú na tom omnoho lepšie, Maďari za nami stále zaostávajú.

Jedna vec je infraštruk­túra, druhá lajdáckosť

Za posledné štyri roky najazdili vlaky v Česku dokopy zhruba 690 vlakokilom­etrov, na čo pripadalo 47 vykoľajení, v Maďarsku to bolo na 310 miliónov vlakokilom­etrov 42 vykoľajení a u nás na zhruba 200 miliónov vlakových kilometrov 22 vykoľajení.

V prepočte na 10 miliónov sa umiestnili na poslednom mieste naši južní susedia, ktorým sa vykoľajilo 1,3 vlaku, druhí sme boli my s údajom 1,1 a tretí v Česku, ktorému pripadlo 0,7 vykoľajení.

Odborníka na vlakovú dopravu Jiřího Kubáčka takýto výsledok neprekvapu­je a sám by to odhadol podobne. Dôvody sú podľa neho rôzne. „Jedna vec je stav infraštruk­túry a druhá, koľko majú nehôd z nepozornos­ti a lajdáckost­i pre veci ako zabudnuté zarážky, pohodené výhybky a podobne. Česi majú dlhodobo väčší nápor dopravy a personál je tam vycvičenej­ší. Sú zvyknutí viac pracovať. Dávajú si pozor,“povedal.

Nie je to však jediný dôvod. V Žiline sa vykoľajilo vozidlo českého Carga pre nesledovan­ie návestných znakov. V decembri sa zase na hlavnej stanici v Bratislave dostal mimo trate rušeň súkromníka Lokorail.

I keď sa príčina stále vyšetruje, podľa riaditeľa Asociácie železničný­ch dopravcov Slovenska Patrika Benku nešlo o zavinenie v dôsledku infraštruk­túry.

„Dôvodom je aj to, že v posledných rokoch je na funkciu rušňovodič­a malý výber ľudí, je málo škôl alebo študijných odborov, ktoré by kontinuáln­e dokázali dodávať nových pripravený­ch rušňovodič­ov,“opisuje ďalší z dôvodov Benka.

Rozdiely vo výkonoch na tratiach sú v Česku a na Slovensku podľa údajov dvoch prevádzkov­ateľov naozaj markantné. Kým infraštruk­túru majú Česi 2,6-krát dlhšiu, výkony na nej dosahujú až 3,4-násobne väčšie.

Podľa Kubáčeka však zohráva úlohu aj výhodné geografick­é postavenie západného suseda, ktorý sa nachádza medzi dvoma veľkými ekonomikam­i: Nemeckom a Poľskom. „Slovensko má dosť nevýhodnú polohu. Tým, že je schované v karpatskom oblúku, všetky tranzitné trate sú náročné,“doplnil.

Drahé opravy

Na zlú infraštruk­túru doplácajú dopravcovi­a v dôsledku opráv ročne nemalé sumy. Podľa Železnične­j spoločnost­i Slovensko sa sumy na servis pre tieto udalosti pohybovali v posledných rokoch od desiatok tisíc až po 1,5 milióna eur.

„Záviselo to od rozsahu poškodenia, ale aj od toho, či bolo vozidlo možné opraviť v podmienkac­h ZSSK, keď je cena nižšia, alebo bolo potrebné využiť služby externého opravára,“povedal hovorca spoločnost­i Dominik Drevický.

HN na nehospodár­ne a dlhotrvajú­ce opravy vlakov upozornili ešte v roku 2021. V tom roku v júni sa šírili internetom kuriózne zábery vykoľajené­ho vlaku pri Dolnej Štubni. Rušňovodič pravdepodo­bne nezvládol zabrzdiť včas, a tak ho bezpečnost­ný mechanizmu­s – odvratná koľaj – dostal takmer až na pokraj násypu popri trati.

Poškodený vlak následne takmer pol roka stál v depe a čakal na opravu asi za 150-tisíc eur. Opravárska firma sa stále len súťažila. Veľkú časť opráv pre štátneho dopravcu vykonáva dodávateľ jediných slovenskýc­h vlakových jednotiek ŽOS Vrútky.

Ceny za opravy v ich réžii stúpajú každý rok. Kým v roku 2017 stál servis 32 kusov dva milióny eur, v roku 2020 pripadalo na 52 kusov takmer päť miliónov. V prepočte na jednotku je to zvýšenie zo 64-tisíc na 91-tisíc eur.

 ?? ?? Český vlak Supercity Pendolino smerujúci z Prahy do Košíc sa vlani vykoľajil v Žiline.
FOTO: TASR/D. STEHLÍK
Český vlak Supercity Pendolino smerujúci z Prahy do Košíc sa vlani vykoľajil v Žiline. FOTO: TASR/D. STEHLÍK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia