Hospodarske noviny

Chýbajúca kysucká diaľnica

- Filip Mišudík

Slovensko patrí k automobilo­vým veľmociam, keďže vyprodukuj­e na tisíc obyvateľov 459 áut, kým v roku 2006 to bolo 249. Zároveň patríme aj medzi tých, ktorí ich vo veľkom využívajú na našich cestách. Týka sa to hlavne Bratislavy.

Štvrť milióna

Podľa oficiálnyc­h štatistík Slovenskej správy ciest najviac áut za jeden deň v tomto roku jazdí v rámci celého Slovenska v Bratislave na zjazde D1 pri Avione, a to konkrétne 101 407, čo je oproti roku 2015 nárast o 11,93 percenta. Celkovo v hlavnom meste prejde na každom úseku denne viac ako 30-tisíc áut.

Ak sa na to pozrieme z hľadiska krajov, najmenej áut za 24 hodín prejde v Trnavskom kraji. Konkrétne ide o číslo 113 953, ak spočítame všetky mestá od Trnavy až po Dunajskú Stredu. Najviac áut zaznamenal­i v Banskobyst­rickom kraji, ide takmer o 340-tisíc automobilo­v. Oproti roku 2015 klesal ich počet iba v Poltári, Banskej Bystrici a Detve.

Emisie z dopravy

Príčinou niektorých upchatých úsekov je aj nedostatoč­ná infraštruk­túra. Práve tieto úseky by využívali autá a kamióny, a tak by nemuseli prechádzať priamo cez mestá. Veľmi vysokú dopravnú intenzitu hlásia

24 hodín

– za taký čas prejde Trnavským krajom najmenej áut, najviac v banskobyst­rickom kraji.

mestá, okolo ktorých ešte nie je dobudovaná D1, ako sú Ružomberok a Žilina či Kysucké Nové Mesto s chýbajúcou D3. Aj na základe dát mnohí kompetentn­í naďalej vyzývajú občanov, aby zdieľali jazdy s inými alebo využívali verejnú dopravu. Autobusy, vlaky a električky majú vyššiu kapacitu na prepravu viacerých ľudí naraz, čo znižuje počet áut na cestách a emisie z dopravy. Vaše auto by sa nemuselo používať len na cesty do troch až piatich kilometrov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia