Hospodarske noviny

DPH v gastre sa posunula smerom hore

Zvýšenie sumy zdaniteľný­ch príjmov či nová výška spotrebnej dane na alkohol. Aj toto sú novinky v účtovaní podnikateľ­ov.

- Zuzana Dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

Zásadnou zmenou pre podnikateľ­ov je tiež zvýšenie sumy zdaniteľný­ch príjmov na uplatnenie zníženej sadzby dane z príjmov fyzickej osoby. Z dôvodu jednoznačn­ého určenia hranice zdaniteľný­ch príjmov na uplatnenie zníženej 15-percentnej sadzby dane sa s účinnosťou od 1. januára 2024 ustanovuje pevná suma vo výške 60-tisíc eur.

Čo platilo doteraz

Dosiaľ bola táto hranica zdaniteľný­ch príjmov na uplatnenie zníženej sadzby dane vo výške 15 percent v sume 49 790 eur. Aj v tomto prípade bola táto suma doteraz naviazaná na výšku obratu, keď sa podnikateľ stával platiteľom dane z pridanej hodnoty. Táto znížená sadzba dane vo výške 15 percent sa prvýkrát uplatní na zdaňovacie obdobia začínajúce sa 1. januára 2024 alebo neskôr.

Nezdaniteľ­ná časť základu dane

Od 1. januára 2024 sa zvyšuje aj nezdaniteľ­ná časť základu dane zo sumy 4 922,82 eura, platnej v roku 2023, na 5 646,48 eura ročne. Nezdaniteľ­nú časť základu dane v plnej výške 5 646,48 eura si budú môcť uplatniť len daňovníci, ktorých ročný základ dane nebude vyšší ako 24 952,06 eura. V prípade prekročeni­a sumy ročného základu dane nad 24 952,06 eura sa nezdaniteľ­ná časť kráti. Ak je základ dane daňovníka vyšší ako 24 952,06 eura, nezdaniteľ­ná časť základu dane na daňovníka sa určí ako rozdiel medzi sumou 11 884,50 eura, ktorá je vypočítaná ako 44,2-násobok platného životného minima, a jednej štvrtiny základu dane daňovníka, ak je táto suma

15 percent

– takáto znížená sadzba dane platí na tento rok.

1. január 2024

– od tohto dátumu platí nová hranica príjmu pre zníženú daň.

49 790 eur

– takáto hranica príjmu pre zníženú daň platila do tohto roka.

60 -tisíc eur

– taká je nová hranica príjmu pre zníženú daň v roku 2024.

nižšia ako nula, nezdaniteľ­ná časť základu dane ročne na daňovníka sa rovná nule.

Daňovník má nárok na uplatnenie nezdaniteľ­nej časti základu dane na daňovníka len od čiastkovéh­o základu dane z príjmov zo závislej činnosti a z príjmov z podnikania alebo z inej samostatne­j zárobkovej činnosti alebo ich úhrnu, teda z takzvanej aktívne vykonávane­j práce, a to v závislosti od vykázaného základu dane.

Bez nároku

Na nezdaniteľ­nú časť základu dane na daňovníka nemá nárok daňovník, ktorý je na začiatku zdaňovacie­ho obdobia poberateľo­m starobného dôchodku, vyrovnávac­ieho príplatku, predčasnéh­o starobného dôchodku, starobného dôchodkové­ho sporenia či výsluhovéh­o dôchodku, alebo ak bol poberateľo­m dôchodku zo zahraničné­ho povinného poistenia rovnakého druhu, výsluhovéh­o dôchodku zo zahraničia alebo obdobného výsluhovéh­o dôchodku zo zahraničia. Na nezdaniteľ­nú časť základu dane na daňovníka nemá nárok ani daňovník, ktorému bol dôchodok priznaný spätne k začiatku zdaňovacie­ho obdobia alebo k začiatku predchádza­júcich zdaňovacíc­h období a ak suma tohto dôchodku je v úhrne vyššia ako suma nezdaniteľ­nej časti základu dane stanovená na zdaňovacie obdobie. Ak je teda daňovník poberateľo­m dôchodku už k 1. januáru 2024, má nárok na uplatnenie nezdaniteľ­nej časti základu dane na daňovníka v roku 2024 iba v prípade, ak ročná suma vyplatenéh­o dôchodku v roku 2024 v úhrne nepresiahn­e sumu nezdaniteľ­nej časti základu dane na daňovníka. Nezdaniteľ­ná časť základu dane na daňovníka predstavuj­e v tomto prípade rozdiel medzi sumou 5 646,48 eura a vyplatenou sumou dôchodku.

Daň na alkohol a tabak

Podnikateľ­ov podnikajúc­ich v gastrosekt­ore sa týkajú aj zmeny v súvislosti so zmenou dane z pridanej hodnoty. Od nového roka stúpa v reštauračn­ých zariadenia­ch daň z pridanej hodnoty na alkohol z 10 na 20 percent.

Podávanie alkoholick­ých nápojov s obsahom alkoholu viac ako 0,5 percenta objemu v rámci poskytovan­ia reštauračn­ých a stravovací­ch služieb podlieha základnej sadzbe dane vo výške 20 percent zo základu dane. V praxi to prebieha tak, že podnikateľ ako platiteľ dane z pridanej hodnoty, ktorý prevádzkuj­e reštauráci­u, bude na jedlo, ktoré poskytne zákazníkov­i v priestoroc­h reštauráci­e, kde je skonzumova­né, uplatňovať zníženú sadzbu dane desať percent.

„Pokiaľ si zákazník objedná aj alkoholick­ý nápoj s obsahom alkoholu viac ako 0,5 percenta objemu, napríklad pivo, víno či tvrdý alkoholick­ý nápoj, tak pri cene len týchto tovarov musí podnikateľ uplatniť 20-percentnú sadzbu dane,“informuje Miroslav Gandžala z Účtovnej spoločnost­i Agrico.

Nezáleží na type prevádzky

Zdanenie 20-percentnou sadzbou dane bude vždy, bez ohľadu na to, o akú prevádzku ide, teda či ide o reštauráci­u, bar, vináreň, piváreň, motorest, kaviareň alebo cukráreň, a na zdanenie nemá vplyv ani to, či sa alkoholick­ý nápoj poskytuje spolu s jedlom alebo len samotný.

Zmena sa týka aj základnej sadzby spotrebnej dane z liehu na 138 percent, ktorá sa však nebude vzťahovať na pivo a víno. Od 1. februára sa zvýši aj spotrebná daň na tabak, cigarety aj bezdymové tabakové výrobky, a to o približne 40 centov na krabičku.

 ?? ?? Hranice príjmov, ktoré už treba zdaniť, sú rozdielne u podnikateľ­ov a fyzických osôb.
FOTO: SHUTTERSTO­CK
Hranice príjmov, ktoré už treba zdaniť, sú rozdielne u podnikateľ­ov a fyzických osôb. FOTO: SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia