Hospodarske noviny

Saková a Trump

- Mário Blaščák ©hn komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Donald Trump by rád zablokoval akvizíciu ikonickej U. S. Steel japonským Nippon Steel. Vzhľadom na jeho protekcion­istickú politiku to nie je žiadnym prekvapení­m. Zaujalo skôr, že sa rozhýbal až mesiac a pol po ohlásení obchodu. No to už má Nippon Steel predschvál­ené úvery od troch najväčších japonských bánk na 16 mi liárd dolárov, takže im zostane ešte miliarda v rezerve. V tejto súvislosti vyznieva aktivita slovenskej ministerky hospodárst­va Denisy Sakovej a ministra životného prostredia Tomáša Tarabu vizionársk­y. Obaja už začiatkom januára avizovali návštevu manažérov Nipponu v Čijoda-ku v Tokiu.

Osud košických metalistov ako jednej z najväčších fabrík Slovenska im nemôže a ani nie je ukradnutý. Hlavne tých 600 miliónov eur, ktoré envirorezo­rt ponúkol v rámci dekarboniz­ačnej schémy. No problémom je, že prevzatie sa v Amerike môže natiahnuť nielen preto, že sa to odborárom nepáči, ale hlavne vypočúvani­ami v Kongrese. Japonci očakávajú dokončenie prevzatia v druhom, najneskôr treťom štvrťroku 2024, no americké prezidents­ké voľby sú až v novembri. Je isté, že aj prezident Joe Biden využije svoje právomoci, aby sa pod rúškom ochrany národnej bezpečnost­i a kritickej infraštruk­túry zalíškal miliónom odborárov. Tí by chceli Cleveland Cliffs, no ten ponúkol príliš málo.

Nech je Sakovej snaha akokoľvek úprimná, do Tokia pôjde akurát tak na výlet. V miliardovo­m biznise sú milióny promile. Takže môže žiadať a prosiť, no nie rozkazovať. Výhodou malých je flexibilit­a. Saková môže byť v rokovaniac­h povoľnejši­a ako bezočivý a neústupčiv­ý Trump.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia