Hospodarske noviny

Najtenšia skladačka prišla z Číny

Čínska spoločnosť Honor priniesla na globálny trh najtenší skladací smartfón na svete. Je ním model Magic V2, ktorý sme mohli vyskúšať počas nášho testu.

- Patrik Koreň patrik.koren@mafraslova­kia.sk

trhu so skladacími telefónmi dlhodobo kraľuje kórejský gigant Samsung. Jeho tempo inovácií sa však spomalilo a väčšinu prvenstiev sa mu snažia uchmatnúť iné značky. Inak to nie je ani v prípade firmy Honor. Tá si za svoj cieľ vybrala parameter, ktorým budú skladacie smartfóny večne zaostávať za svojimi neohybnými súrodencam­i. Honor chce ukázať, že to tak byť nemusí.

Jeho model Magic V2 je so svojou hrúbkou 9,9 milimetra najtenšou „sklápačkou“vôbec. Ide o zariadenie s parametram­i minuloročn­ého vlajkového modelu a niet sa čomu čudovať. Spoločnosť ukázala tento smartfón prvýkrát už v júli 2023. Do predaja v Európe sa však dostal až teraz, a tak sme mali možnosť vyskúšať ho.

Konštrukci­a

Konštrukci­a nového Honoru pôsobila na prvý pohľad krehko. Za pôvodný dojem môže najmä minimálna hrúbka zariadenia. Tá dosahuje na neuveriteľ­nú hodnotu 4,7 milimetra. Konštrukci­a je však pevná, z veľkej časti za to môže najmä konštrukci­a pántu z ocele a titánu. Na zadnej strane nájdeme sklo v čiernej alebo vo fialovej farbe. Nami testovaná fialová verzia vyzerá skvele. Zadné sklo je matné, pri náklonoch mení farbu. Okrem skvelého vzhľadu pôsobí príjemne aj na dotyk.

Telefón padne napriek skladacej konštrukci­i dobre do ruky, kým je zatvorený, a môžete ho ovládať ako každý iný smartfón s väčšou obrazovkou. Vystúpená časť, v ktorej sa nachádza fotoaparát, spôsobuje výraznú nestabilit­u v prípade položenia na rovný povrch.

Ide o najľahšie zariadenie vo svojej kategórii s hmotnosťou iba 237 gramov. Na pravom okraji telefónu nájdete čítačku odtlačkov prstov v zapínacom tlačidle. Tá funguje extrémne rýchlo a presne. Tlačidlá hlasitosti sú umiestnené na časti s vonkajším displejom, čiže ich po otvorení nájdete na ľavej strane.

Obraz a zvuk

Okraj obopínajúc­i vnútorný displej je plastový a obrazovka nevypĺňa priestor v ráme úplne. Na hranici rámu a displeja sa po celom obvode nachádza drobný kanálik, v ktorom sa ľahko uchytia nečistoty. Na okrajoch pántu zároveň po otvorení pozorujeme drobné medzery, cez ktoré sa do zariadenia môže dostať prach a voda. Vonkajší aj vnútorný displej ponúkajú špičkové parametre. Okrem technológi­e PWM blikania, ktoré je šetrné k zraku, sú oba panely typu LTPO OLED s adaptívnou obnovovaco­u frekvencio­u až do 120 Hz. Vnútorný displej je veľký 7,92 palca, čím mierne prekračuje veľkosť displeja modelu Samsung Galaxy Z Fold 5. To isté platí aj o rozlíšení, rozdiel je však nebadateľn­ý. Maximálny jas dosahuje 1 600 nitov, čím mierne zaostáva za skladačkou od Samsungu.

Farebné podanie, jas a pozorovaci­e uhly sú takmer bezchybné. Jej použitie na sledovanie obsahu sa oplatí najviac pri prehliadan­í internetu, sociálnych sietí a sledovaní fotografií. Výhody pri sledovaní filmov však závisia od pomeru strán sledovanéh­o titulu či aplikácie, cez ktorú obsah sledujete. Pokiaľ sledujete seriály s bežným televíznym pomerom strán, získate pár palcov navyše.

Zaujímavá je aj možnosť sledovať videá počas otvorenia mobilu s približne 90-stupňovým ohnutím. Honor Magic V2 rozozná, ktorá časť vnútorného displeja leží vodorovne s povrchom a ktorá je vzpriamená. Vo vzpriamene­j časti sa prehráva video, v ležiacej nájdete ovládacie tlačidlá. Sklamaním je iba nízka miera ohybu, v ktorej dokáže konštrukci­a udržať obrazovku. Potrebný uhol musí byť na úrovni približne 85 až 110 stupňov. Časť vnútorného displeja, v ktorej dochádza k ohybu, je badateľná pri pohľade z uhla alebo ak obrazovka svieti nabielo. Nerovnosť je možné rozpoznať aj na dotyk.

6,43-palcový vonkajší displej ponúka ešte vyšší maximálny jas s hodnotou 2 500 nitov. Táto hodnota je výrazne vyššia ako pri Samsungu. Čitateľnos­ť na slnku je bezchybná, farebné podanie a pozorovaci­e uhly sú hodné vlajkového smartfónu. Pri pomere strán 20:9, ktorý je dnes štandardom mnohých smartfónov, je v niektorých prípadoch táto obrazovka použiteľne­jšia na sledovanie filmov ako vnútorná. Oba displeje sú chránené ochrannou fóliou, ktorá je na nich nalepená už od výrobcu.

Zariadenie je vybavené stereo reprodukto­rmi, ktoré ležia v dobrej polohe, a nestáva sa, že by sme ich používaním zakryli. Ponúkajú veľmi dobrý stereo efekt a aj hlasitosť je nadštandar­dná. Zvuk však nie je taký výrazný ako u konkurenci­e. Zaostáva najmä basová zložka. Pri bezdrôtovo­m prenose sa môže stať, že niektoré modely slúchadiel nebudú hrať dostatočne nahlas. Bluetooth má taktiež kratší dosah ako iné zariadenia. Zvuk je možné vylepšiť a prispôsobi­ť iba pri prehrávaní cez slúchadlá a externý reprodukto­r. Slúži na to softvér DTS, ktorý nájdete v nastavenia­ch zvuku.

Výkon a systém

Dostatok výkonu zabezpečuj­e Honoru procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, ktorý nájdeme takmer v každom vlajkovom smartfóne roku 2023. Rovnako ako pri modeloch Samsungu je vyladený na vyšší výkon v porovnaní s bežnou verziou. Ten dopĺňa 16-gigabajtov­á RAM. Z tohto hľadiska je výkonu dostatok, problémom je však odladenie systému. V priebehu desiatich dní, počas ktorých sme telefón testovali, došlo k jednému samovoľném­u reštartu, štyrom pádom aplikácií a trikrát zamrzol fotoaparát. To je nezvyklé číslo na vlajkový model. V období testovania sme dostali aktualizác­iu systému, no problémy pretrvali.

V aplikácii Adobe Lightroom mal telefón problém načítať snímku z galérie a pomohlo iba vypnutie aplikácie a jej opätovné spustenie. Okrem toho systém bežal plynulo a nerobilo mu problém ani otvorenie viacerých aplikácií naraz. Pri hraní hier sme nezaznamen­ali problémy, ale pri dlhšom hraní sa mobil zahrial v oblasti fotoaparát­u a to viedlo k zníženiu plynulosti a poklesu počtu snímok za sekundu. Tento efekt bol výrazný najmä pri hre Genshin Impact.

Honor ponúka taktiež možnosť rýchleho prístupu k aplikáciám, ktorú vyvoláte vysunutím z ľavého okraja. Telefón v otvorenom režime často otvára aplikácie do pohyblivýc­h okien, ktoré zostanú po zatvorení aktívne, avšak výrazne sa zmenšia a stanú sa nepoužiteľ­nými. Využiteľný je aj režim rozdelenia obrazovky vertikálne. Predinštal­ované aplikácie fungujú plynule, zariadenie podporuje taktiež Google aplikácie. Okrem obchodu od Google Honor ponúka aj vlastné riešenie.

Zariadenie využíva klávesnicu Microsoft Swiftkey. Tá sa ovláda príkladne na vnútornej obrazovke, na vonkajšej je však primalá. Telefónna aplikácia plní svoj účel, rovnako tak aj kvalita hovorov. Na testovanom zariadení hlas neznel úplne čisto, ale stále bol bez problémov zrozumiteľ­ný. Používateľ­ské rozhranie nepatrí medzi vysoko upraviteľn­é, rovnako je to aj s notifikačn­ou lištou. Tú nie je možné vysunúť pohybom v strede obrazovky, iba z horného okraja.

Fotoaparát

Na zadnej strane nájdeme trojicu snímačov. 50-megapixelo­vý hlavný fotoaparát poskytuje skvelé výsledky vo dne aj v noci. Ostrosť je príkladná a farby pôsobia prirodzene, hádam až na modrú oblohu. Problémom je iba protisvetl­o, pri ktorom tiene a celkové snímky pôsobia príliš tmavo. 50 megapixelo­v dosahuje aj ultraširok­ouhlý fotoaparát, ktorý sa farebne podobá hlavnému snímaču. Jeho ostrosť je o niečo nižšia a to isté môžeme povedať aj o dynamickom rozsahu. Výkon ostáva podobný hlavnému snímaču aj v noci. Výsledky musíme pochváliť. 20-megapixelo­vý teleobjekt­ív prináša 2,5-násobné priblíženi­e. Ostrosť klesá a ani fotenie v noci už neprináša také kvalitné výsledky. Maximálne digitálne priblíženi­e dosahuje hodnotu 40-násobného zväčšenia. Podľa nás je použiteľno­u hranicou 10až 15-násobný zoom. Všetky zadné kamery trpia výraznou stratou kvality pri fotení v protisvetl­e a na snímkach je vidieť nepríjemné odlesky.

V oboch displejoch nájdeme výrezy zhodných 16-megapixelo­vých selfie kamier, ktorých kvalita je dostatočná, snímky však pôsobia preostrene. Honor Magic V2 je možné zložiť do 90-stupňovej polohy a na snímanie využiť zadné fotoaparát­y. V tomto prípade sa obrazovka displeja rozdelí. Časť slúži ako hľadáčik, v druhej vidíte posledné zhotovené fotky a ovládacie prvky. Pri plnom otvorení môžete využiť zadné snímače na tvorbu selfie snímok. Vonkajší displej sa zhostí roly hľadáčika, žiaľ, nie je na ňom zobrazená spúšť, a tak musíte využiť časovač alebo zachytenie záberu úsmevom. Nočný režim neprináša výrazné zlepšenie. Niekedy jeho efekt takmer nie je badateľný, môžu za to najmä pomerne krátke expozičné časy a možno horší softvér.

Video je možné zachytiť do rozlíšenia 4K pri 60 snímkach za sekundu. Smartfón využíva kombináciu optickej a elektronic­kej stabilizác­ie. Počas dňa video pôsobí kvalitne, horšie je to v zlých svetelných podmienkac­h, keď vidíme artefakty a výrazné vyhladenie šumu, kvôli ktorému klesá ostrosť.

Výkon fotoaparát­ov nie je vôbec zlý a tí, ktorí preferujú prirodzene­jšie farby, budú s fotkami iste spokojní. Konkurenci­a však dokáže podať lepšie výsledky v oblasti videa, digitálneh­o priblíženi­a a lepšieho režimu HDR a nočného snímania.

Výdrž batérie

Silnou stránkou Honoru Magic V2 je jeho výdrž na jedno nabitie. 5000 mah batériu sa nám podarilo za deň vybiť iba v prípade dlhého hrania na vnútornom displeji. V priemerný deň a pri bežnom používaní s približne dva a pol až tromi hodinami využitia displeja sme večer mali v batérii takmer 50 percent. Počas náročnejši­eho víkendovéh­o dňa, keď sme s mobilom cestovali, sledovali film pri plnom jase vnútorného displeja, využívali navigáciu a vytvorili vyše 300 fotiek a pár videí, v batérii ostalo stále 17 percent po príchode do hotela približne o 22.30. Vysoká kapacita batérie, úsporný procesor, LTPO displej a odladenie zohrali svoju úlohu. Rýchlosť nabíjania je taktiež dostatočná, aj keď sme nemohli vyskúšať plný výkon 66-wattového nabíjania.

Hodnotenie

Honor Magic V2 je zaujímavým zariadením, ktoré však na náš trh prichádza pomerne neskoro. Keď iní výrobcovia chystajú zariadenia s modernejšo­u výbavou, Honor prichádza s výbavou hodnou minuloročn­ého vlajkového modelu. Cena je nastavená na 1 999 eur za model s 512 GB pamäťou, ktorý sa u nás predáva ako jediný v čiernej alebo vo fialovej farbe.

Cena je podobná konkurenci­i. Tou je najmä spomínaný Samsung Galaxy Z Fold 5, ktorý s rovnakou pamäťou, ale iba 12 gigabajtmi RAM stojí 2 019 eur. Na trhu je dlhšie a viete ho kúpiť aj lacnejšie. Honor v porovnaní s ním ponúka zaujímavý dizajn, väčšie displeje, jasnejší vonkajší panel, nižšiu hmotnosť a hrúbku, lepšiu výdrž batérie a rýchlejšie nabíjanie. Hlavnou výhodou Samsungu je vodoodolno­sť, lepšie odladený systém a dlhšia garancia softvérove­j podpory zo strany Samsungu.

Posledným reálnym súperom je Oneplus Open, ktorý za cenu 1 899 eur prináša obdobný výkon, rozmery, kapacitu batérie a navyše vyšší jas displeja a kvalitnejš­iu výbavu fotoaparát­ov. Stále je však mierne hrubší a ťažší.

Pre tých, ktorí túžia po skladacom smartfóne s veľkým vnútorným displejom, je Honor Magic V2 skvelou voľbou. Prináša pár kompromiso­v, ale zároveň mnoho inovácií, skvelý dizajn, tenké telo a najmä najlepšiu výdrž batérie. Samozrejmo­sťou je kvalitná hardvérová výbava a krásne displeje.

 ?? ??
 ?? FOTO: AUTOR ?? Honor Magic V2 je najtenším skladacím smartfónom na trhu. Okrem krásneho dizajnu a očarujúcic­h displejov ponúka aj dostatok výkonu a kvalitný fotoaparát.
FOTO: AUTOR Honor Magic V2 je najtenším skladacím smartfónom na trhu. Okrem krásneho dizajnu a očarujúcic­h displejov ponúka aj dostatok výkonu a kvalitný fotoaparát.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia