Hospodarske noviny

Pravda o protestoch

- Komentátor Hn ivan.szabo@mafraslova­kia.sk

Pouličné protesty majú jednu fázu za sebou. Opozícia ich organizova­la a vyzdvihova­la. Koalícia ich sledovala a zľahčovala. Používala pritom argumenty s rôznou úrovňou. Pozrime sa na niektoré.

Objavovalo sa tvrdenie, že opozícia sa dnes môže demokratic­ky stretávať so svojimi priaznivca­mi, zatiaľ čo „oni“to zakazovali a používali proti demonštran­tom vodné delá. Blahosklon­ní doktori práva však zabudnú dodať, že zhromažďov­anie bolo v čase núdzového stavu počas korony obmedzené. Vodné delo sa použilo pred Úradom vlády pri nastolení poriadku, ktorý narušili futbaloví chuligáni. Keď obmedzenia poľavili, aj Smer sa pokojne stretával s priaznivca­mi. Veď ako inak by sme mohli sledovať Ľuboša Blahu burcovať vulgárnych stúpencov alebo inokedy skandovať „Nikdy proti Rusku!“? Ďalší koaličný argument tvrdí, že protesty sú na podporu prezidents­kého kandidáta Ivana Korčoka. Ak by aspoň raz vystúpil na pódiu, bolo by to uveriteľne­jšie. Korčokovo meno sa naozaj na okraj spomínalo, častejšie však jeho protikandi­dáta Petra Pellegrini­ho. Síce v negatívnyc­h súvislosti­ach, avšak aj negatívna reklama je reklama. Koalícia tiež upozorňuje, že ľudia by mali vedieť, že ide o stranícke protesty a nie občianske. Pripíšeme to k dobru opozícii. Každý týždeň prilákať väčšiu masu nespokojný­ch si zaslúži pozornosť. Koalícia má pravdu, že ľudia vyšli vyjadriť aj „frustráciu“z prehratých volieb. Naozaj nechodia do ulíc hrať karty ani púšťať šarkanov.

Nateraz sú protesty utlmené. Tipujeme, že nie nadlho. Vládny valec má krátku pauzu na načerpanie paliva. Príležitos­tí na frustráciu a nespokojno­sť bude ešte vrchovato.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia