Hospodarske noviny

dôležité dokumenty a sumy

-

Do 18 rokov

daňový bonus na dieťa je daňové zvýhodneni­e, ktoré znižuje fyzickej osobe jej vypočítanú daň alebo vypočítané preddavky na daň. V prípade, že takto vypočítaná daň je nižšia ako výška nároku na daňový bonus, tento rozdiel sa daňovníkov­i vyplatí. toto daňové zvýhodneni­e si môže uplatniť len fyzická osoba. daňový bonus na dieťa je možné uplatniť mesačne alebo ročne.

mesačne si daňový bonus môže uplatniť len zamestnane­c vo svojej mesačnej mzde, a to za predpoklad­u, že splní podmienky uplatnenia nároku. ročne si daňový bonus môže uplatniť každá fyzická osoba, ktorá splní podmienky na uplatnenie daňového bonusu, a to buď podaním daňového priznania, alebo požiadaním zamestnáva­teľa o vykonanie ročného zúčtovania.

daňový bonus na dieťa je zvýhodneni­e rodičov vyživujúci­ch dieťa do 25 rokov, ktoré študuje. od roku 2023 sa naň vzťahujú nové pravidlá a sumy. daňový bonus na dieťa si môže uplatniť fyzická osoba, ktorá dosiahla zdaniteľné príjmy. Jeho výška je 140 eur mesačne na dieťa do 18 rokov a 50 eur na dieťa nad 18 rokov. daňový bonus na zaplatené úroky z úveru na bývanie si môžu uplatniť všetci klienti, ktorí majú hypotéku poskytnutú po decembri 2017.

Mesačný plat

o sumu daňového bonusu sa klientom zníži vypočítaná daň z príjmov, ak splnia niekoľko podmienok. tie sú: ku dňu podania žiadosti o úver máte najmenej 18 a najviac 35 rokov, máte úver s cieľom nadobudnut­ia, rekonštruk­cie či výstavby nehnuteľno­sti, vaša zakladaná nehnuteľno­sť je na území slovenska a je určená výhradne na bývanie a ku dňu podpisu úverovej zmluvy o úvere ste splnili podmienku príjmu – váš mesačný plat v kalendárno­m roku, ktorý predchádza roku, keď ste podpísali s bankou zmluvu o úvere, nepresiaho­l 1,3-násobok priemernej mzdy v slovenskom hospodárst­ve.

Vďaka daňovému zvýhodneni­u si môžete odpočítať od základu dane sumu všetkých príspevkov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia