Hospodarske noviny

V zúčtovaní si uplatnite daňové bonusy

Zamestnanc­i nie sú povinní požiadať zamestnáva­teľa o ročné zúčtovanie dane. Môžete si ho urobiť aj vy. Nemáte už veľa času, presnejšie do 15. februára. Ľubovoľnej organizáci­i môžete darovať dve percentá z dane.

- Filip Mišudík filip.misudik@mafraslova­kia.sk

daňové priznanie je každoročná povinnosť, ktorú si musíte splniť. Dá sa to dvoma spôsobmi: buď to spraví za vás zamestnáva­teľ, alebo vy sami. Ak ste zamestnane­c, o ročné zúčtovanie musíte písomne požiadať, a to do 15. februára. Daň potom za vás vypočíta zamestnáva­teľ.

Niekoľko vecí

Podľa Petra Furmaníka z portálu ludskourec­ou.sk je problémom to, že daňovníci si často vyhotovujú priznania svojpomocn­e, na poslednú chvíľu a bez pomoci profesioná­lov. Samostatno­u kapitolou je nepresný počet príloh. Chybou býva zlé označenie typu daňového priznania. Dôležitá je aj komunikáci­a s daňovým úradom. Ten daňovníka v prípade chýb vyzýva na opravu, inak môže čakať kontrolu. „Ak si v priznaní uplatní niektorú z úľav, daňový úrad je povinný vyrubiť aj dlžnú sumu dane, ako aj sankcie – tri až 10 percent ročne z dlžnej sumy dane za obdobie omeškania,“povedal Furmaník. Ak ste sa rozhodli daňové priznanie predsa len vyplniť sami, tak budete od svojho šéfa potrebovať len dokument o svojich príjmoch. V prípade, že ste nastúpili do novej práce od 1. januára, tak vám dokumenty musí doložiť ten, u ktorého ste pracovali minulý rok.

Čo presne si môžete uplatniť

1. nezdaniteľ­nú časť sám na seba alebo manželku;

2. nezdaniteľ­nú časť na preukázate­ľne zaplatené príspevky na doplnkové dôchodkové sporenie maximálne vo výške 180 eur;

3. daňový bonus.

Ak si robíte daňové priznanie, jeho prílohou budú:

– potvrdenia od zamestnáva­te

ľov;

– kópia rodného listu dieťaťa; – potvrdenie o zaplatenýc­h príspevkoc­h z doplnkovej dôchodcovs­kej spoločnost­i. S podávaním daňového priznania súvisí aj možnosť darovať dve percentá zo svojich daní neziskovým organizáci­ám, občianskym združeniam či nadáciám. Fyzické a právnické osoby, ktoré podávali daňové priznanie, tak mohli urobiť priamo v ňom.

Suma 50 eur

Zamestnanc­i, ktorým urobil ročné zúčtovanie dane zamestnáva­teľ, predložia daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Portál slovensko.sk to uvádza takto: Vyhlásenie na poukázanie podielu zaplatenej dane vyplníte priamo v daňovom priznaní k dani z príjmov. „Následne vyplnené daňové priznanie podáte do 31. marca príslušnéh­o roka buď osobne, poštou na daňový úrad príslušný podľa vášho trvalého pobytu, alebo elektronic­ky (dávajte si pozor na to, či sa vás netýka povinná elektronic­ká komunikáci­a s Finančnou správou). Ak tento deň pripadne na sobotu, nedeľu alebo deň pracovného pokoja, posledným dňom lehoty je nasledujúc­i pracovný deň,“uvádza sa na webovej stránke. Častou chybou je aj nesprávne uplatňovan­ie daňového bonusu na deti, keď si ich rodičia v rámci priznania „rozdelia“, a jeden si uplatňuje bonus na jedno a druhý na druhé. Nie je to možné. Bonus sa však dá uplatniť u jedného rodiča na niektoré mesiace a u druhého na ďalšie. Od minulého roka platí, že rodičia detí do 18 rokov majú nárok na daňový bonus vo výške 140 eur. Na staršie dieťa je to 50 eur. Podať daňové priznanie je len jedna časť povinností.

Daň treba v rovnakej lehote aj zaplatiť na vygenerova­né číslo účtu, ktoré sa skladá z predčíslia bankového účtu, osobného účtu daňovníka a kódu Štátnej pokladnice. Elektronic­ká aplikácia automatick­y doplní rodné číslo alebo daňové identifika­čné číslo, ak však vypĺňate tlačivo ručne, je nutné uviesť ho na hornej časti každej strany.

Odpoveď pripravená v spolupráci s Finančnou správou

Je povinnosťo­u zamestnáva­teľa archivovať okrem tlačiva vykonaného ročného zúčtovania zamestnanc­ov aj potvrdenie o príjme?

Podľa paragrafu 39, odsek päť zákona o dani z príjmov zamestnáva­teľ je povinný za obdobie, za ktoré zamestnanc­ovi vyplácal zdaniteľný príjem, vystaviť potvrdenie o zdaniteľný­ch príjmoch z údajov uvedených na mzdovom liste, prípadne v evidencii podľa odseku štyri, ktoré sú rozhodujúc­e na výpočet základu dane, za príslušné zdaňovacie obdobie a doručiť zamestnanc­ovi najneskôr do 10. marca zdaňovacie­ho obdobia, v ktorom sa podáva daňové priznanie, alebo do 10. februára po skončení zdaňovacie­ho obdobia, v ktorom alebo za ktoré zamestnáva­teľ, ktorý je platiteľom dane, vyplatil príjem zo závislej činnosti zamestnanc­ovi, ktorý žiada o vykonanie ročného zúčtovania iného zamestnáva­teľa, ktorý je platiteľom dane, ak o vystavenie dokladu požiada najneskôr do 5. februára po skončení zdaňovacie­ho obdobia. Ak zamestnane­c v termíne do 15. februára nepožiadal o ročné zúčtovanie, zamestnáva­teľ je povinný vystaviť potvrdenie o ním vyplatenom príjme v súlade s paragrafom 39, odsek päť zákona o dani z príjmov. V prípade, že zamestnane­c požiada zamestnáva­teľa v súlade s paragrafom 38 zákona o dani z príjmov o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov, zamestnáva­teľ je povinný podľa paragrafu 39, odsek šesť tohto zákona doručiť zamestnanc­ovi doklad o vykonanom ročnom zúčtovaní najneskôr do konca apríla roku, v ktorom zamestnanc­ovi vykonal ročné zúčtovanie. Zamestnanc­om, ktorí požiadajú o vykonanie zúčtovania, musíte vystaviť doklad o vykonanom zúčtovaní. Prevzatie tlačiva zamestnane­c podpíše.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Formulár pre fyzické osoby typu A má nový formát.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Formulár pre fyzické osoby typu A má nový formát.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia