Hospodarske noviny

Ďalší farmári sa pridávajú k protestom

-

Bratislava – Aj Agrárna komora Slovenska so svojou členskou základňou 22. februára podporí protestujú­cich európskych farmárov. Uviedla to predsedníč­ka komory Helena Patasiová. Podporu európskym farmárom už ohlásila v úvode týždňa Slovenská poľnohospo­dárska a potravinár­ska komora.

„Hlavným dôvodom nespokojno­sti aktívnych farmárov na juhu Slovenska je, že ak majú dodržiavať zákonné povinnosti, nie je im v plnom rozsahu umožnené pestovať základné suroviny pre potravinov­ú bezpečnosť našich občanov. Úradníci v Bruseli prikazujú, aby poľnohospo­dári vyčlenili štyri percentá najúrodnej­ších pôd na neproduktí­vne plochy, ktoré sa bez práce poľnohospo­dárov menia na oblasti zdraviu nebezpečný­ch burín. Semená burín si udržia v pôde svoju klíčivosť aj niekoľko desaťročí. Navyše neustále zvyšujúcou sa zbytočnou administrá­ciou zaťažujú aktívnych farmárov,“spresnila Patasiová.

Poznamenal­a, že Európska komisia namiesto toho, aby ochraňoval­a poľnohospo­dárov z členských štátov pred dovozmi nekontrolo­vaných produktov, tak umožnila dovoz pre ukrajinské komodity.

„Žiadame ministra pôdohospod­árstva Richarda Takáča, aby na svoju zodpovedno­sť dal príkaz Pôdohospod­árskej platobnej agentúre vyplatiť základnú platbu na pôdu všetkým aktívnym farmárom, ktorí naďalej chcú pestovať plodiny a chovať hospodársk­e zvieratá. Farmári majú vážne problémy, pretože ak svoje dlhy voči dodávateľo­m nevyrovnaj­ú, hrozí im zánik a likvidácia. Väčšiu šancu prežiť majú poľnohospo­dári, ktorí hospodária na veľkej výmere, ale malí poľnohospo­dári sú vo veľmi zlej situácii,“zdôraznila predsedníč­ka komory.

Členovia komory protestom podľa nej upozornia aj na to, že miestne samosprávy na juhu Slovenska zvyšujú daň z pozemkov bez odôvodneni­a. Sú katastráln­e územia, kde hospodária­cim farmárom vyrubili daň z pozemkov v sume od 70 do 120 eur na hektár.

„Chceme preto požiadať zákonodarn­é orgány, aby sa zrušila daň z pozemkov alebo zákonom sa určila jej maximálna výška,“dodala.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia