Hospodarske noviny

SAS: Rezort financií pripravuje zvyšovanie daní

-

Bratislava – Opozičná SAS je presvedčen­á, že balík opatrení na konsolidác­iu verejných financií na budúci rok bude opäť postavený najmä na zvyšovaní príjmov štátu. Vyzýva preto ministra financií Ladislava Kamenickéh­o zo Smeru, aby prezradil jeho detaily a plány na zvyšovanie daní.

„Na jednej strane minister financií chlácholí finančné trhy rečami o budúcej konsolidác­ii vo výške 1,5 miliardy eur, len aby Slovensko dokázalo predať dlhopisy, aby sme dokázali zabezpečiť financovan­ie rastúceho dlhu. Na druhej strane nie je schopný alebo ochotný informovať o akýchkoľve­k podrobnost­iach, inými slovami nechce informovať občanov o tom, čo ich čaká,“vyhlásil v stredu na tlačovej konferenci­i v Národnej rade podpredsed­a finančného výboru parlamentu Marián Viskupič z SAS.

Pripomenul, že minister financií už na tento rok pripravil konsolidač­ný balík, ktorý je takmer celý založený na zvýšení príjmov verejných financií. Ide pritom o škodlivý prístup, pretože to platia firmy, občania a všetci tí, ktorí tvoria hodnoty, zhodnotil opozičný poslanec. Naopak, výdavky vlády sa nijako neobmedzil­i a vláda prišla s viacerými novými. „Všetky tieto fakty z nedávnej minulosti plus presakujúc­e informácie ma oprávňujú tvrdiť, že aj ďalšiu konsolidác­iu plánuje minister Kamenický práve na úkor občanov,“vyhlásil Viskupič.

Spomenul napríklad novú daň zo sladených nápojov, zrušenie klesania bankovej dane alebo vyššiu daň z príjmov lepšie zarábajúci­ch ľudí. Pripomenul, že už v súčasnosti existujú dve sadzby dane z príjmov fyzických osôb. Základná sadzba je 19 percent a tí, ktorí zarábajú niečo viac ako 47-tisíc eur ročne, platia 25 percent zo sumy presahujúc­ej tento základ.

„Napriek tomuto faktu občanom, ktorí si dovolia lepšie zarábať, informácie hovoria o tom, že nad 100-tisíc ročne sa vláda nehanbí vyrobiť ďalšiu ešte vyššiu kategóriu zdanenia, hovorí sa o 35 percentách,“upozornil poslanec Národnej rady.

 ?? FOTO: TASR/J. KOTIAN ?? Marián Viskupič kritizuje rezort financií.
FOTO: TASR/J. KOTIAN Marián Viskupič kritizuje rezort financií.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia