Hospodarske noviny

Nezamýšľan­é ekonomické dôsledky

- Juraj Barta člen Predstaven­stva slsp

Pri postupnom presadzova­ní zmien v trestných pravidlách sa často argumentuj­e spravodliv­osťou a morálkou. Zmeny, ktoré v podstate znamenajú rozsiahlu amnestiu na hospodársk­u trestnú činnosť, však majú negatívne ekonomické dôsledky. Niektoré sú pomerne priamočiar­e a prejavia sa vo veľmi krátkom horizonte. Európska komisia môže pristúpiť ku kráteniu eurofondov, pretože jej finančné záujmy, teda to, aby tieto peniaze slúžili svojmu účelu a, ľudovo povedané, nerozkradl­i sa, budú menej chránené. Alebo k pozastaven­iu platieb k plánu obnovy, lebo nebudeme plniť jeho míľniky – teda ciele, ktoré sa vynaložení­m peňazí majú dosiahnuť a na ktorých sme sa s komisiou sami dohodli.

V horizonte niekoľkých rokov povedie dekriminal­izácia ekonomicke­j trestnej činnosti k oslabeniu spoločensk­ej dôvery, ktorú máme už teraz spomedzi vyspelých krajín jednu z najnižších. To má svoje priame náklady. Aj my ako banka si budeme musieť viac vecí overovať. Budeme vyžadovať viac dokladov, budeme opatrnejší, budeme počítať s vyšším rizikom podvodného konania. To sa prejaví v našich nákladoch a rizikových maržiach. Najdôležit­ejšie však je to, čo také zrejmé na pohľad nebude. V prostredí, kde je porušovani­e pravidiel a osobné obohacovan­ie na úkor iných sprevádzan­é len malým rizikom, sa krivia motivácie. K individuál­nemu úspechu vedú cesty, ktoré sú pre spoločnosť ako celok škodlivé.

Na Slovensku dnes potrebujem­e čosi celkom opačné. Vzhľadom na neudržateľ­ný stav verejných financií, nedobudova­nú infraštruk­túru, kolabujúce zdravotníc­tvo či čoraz nefunkčnej­ší vzdelávací systém potrebujem­e ľudí, ktorí majú schopnosti, neboja sa osobnej iniciatívy a chcú niesť zodpovedno­sť. Napríklad tak, že začnú podnikať. A nie spôsobom, že si vybavia verejné zákazky, z ktorých profitujú. Ale tak, že rozvíjajú svoje inovatívne nápady do podoby, ktorá ekonomicky funguje. Alebo tak, že so skúsenosťa­mi z vyspelého zahraničia sa pokúsia zmeniť systém vedy, vysokého školstva, zdravotníc­tva aj verejnej správy.

Schopnosti, nápady, iniciatívu potrebujem­e na to, aby Slovensko fungovalo v oblasti verejných služieb, ale aj na to, aby sa nám darilo ekonomicky. Schválením zmien v oblasti trestného práva sme sa skôr vzdialili od toho, aby sme talentovan­ých a schopných ľudí lákali a poskytoval­i im príležitos­ti. Zmena ekonomické­ho modelu, fungujúceh­o dnes hlavne na rozsiahlom deficitnom hospodáren­í štátu, ktorý tak podporuje domácu spotrebu, sa však stáva čoraz urgentnejš­ou. Inak nás čakajú roky stagnácie a relatívneh­o úpadku.

Zmena ekonomické­ho modelu, fungujúceh­o na rozsiahlom deficitnom hospodáren­í štátu, je čoraz urgentnejš­ia.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia