Hospodarske noviny

Ako sa dá starnúť. Deväťdesia­tnik má kondíciu štyridsiat­nika

- Tomáš Bratříček, idnes.cz

Richarda Morgana akoby vedcom zoslalo nebo. Dnes sa muž chváli štyrmi titulmi svetového majstra v halovom veslovaní. Lenže do svojich sedemdesia­tich troch rokov žil celkom inak, nešportova­l, necvičil. Až ako penzista raz odprevadil na veslársky tréning vnuka. Kouč starého pána vyzval, nech si to skúsi tiež. A Morgana to akosi chytilo.

Pri indoor veslovaní zostal, zožal mnoho úspechov, urobil peknú zbierku medailí. A pretože jeho vnuk je kolegom vedca Van Hoorena, stal sa Morgan predmetom pátrania za tajomstvom kondície v starobe. Štúdia v časopise Journal of

Applied Physiology nazerá aj do cvičebných a stravovací­ch návykov muža, ktorý so športom začal tak neskoro a získal ním tak veľa.

Dôslednosť

Pilierom Morganovho tréningu je konzistenc­ia, pravidelno­sť. Za týždeň odvesluje celkovo okolo 30 kilometrov, denne sedí pri veslách asi 40 minút. V laboratórn­ych podmienkac­h pre vedcov absolvoval dva kilometre, bol pod dozorom prístrojov, ktoré monitorova­li činnosť jeho srdca, pľúc, svalov. Pri 74 kilogramoc­h sa jeho telo chváli 80 percentami svalstva a 15 percentami tuku. To by bolo skvostné vysvedčeni­e pre telo o desaťročia mladších mužov.

„Dôkazy jasne svedčia o tom, že ľudské telo si udržuje schopnosť adaptovať sa na cvičenie v akomkoľvek veku,“uviedol Scott Trappe z Ball State University v Indiane. Zdôrazňuje, že Morgan je dôkazom, že starnutie nás nemusí pripraviť o veľké množstvo svalov. A že nám nemusí ukradnúť ani aeróbnu kapacitu. Aj to laboratórn­e výsledky prezradili. A môže to súvisieť aj s druhou položkou Morganovho cvičebného menu.

Seniorský majster sveta si mieša vlastný tréningový koktail, ktorý zahŕňa v každej dennej dávke všetky stupne intenzity. Základom je ľahký tréning, taký, pri ktorom sa takmer nenadrie, tvorí 70 percent jeho tréningove­j dávky. Ďalších 20 percent je už náročnejší­ch, ich tempo je ťažšie, ale stále obstojne zvládnuteľ­né. Posledných desať percent je na hrane, ich intenzitu Richard Morgan zvládne len ťažko, do nich musí dať všetko.

Počas testov dosiahol jeho srdcový tep maximum na úrovni 153 tepov za minútu. Tento výsledok sa tak radí k najvyšším zaznamenan­ým v jeho vekovej kategórii, svedčí podľa výskumníko­v o veľmi silnom srdci.

Srdcový tep tiež dosiahol vrchol značne rýchlo, srdce bolo schopné zásobovať svaly kyslíkom v okamihu, výkon Morganovho tela v onom ohľade zodpovedal veku 30 až 40 rokov.

Činky. Čo to ide

Morgan však nestavia iba na veslovanie, ďalším prvkom jeho tréningu je silové cvičenie. S činkami podniká výpady, zdvihy, každý set opakuje jednoducho tak dlho, kým majú svaly silu. Dva- až trikrát týždenne. Aj vďaka tomu jeho kondícia dokazuje, že cvičenie nám pomôže „vyrobiť“silné telo v akomkoľvek veku.

Morganov jedálniček je rovnako jednoduchý ako jeho cvičebný plán. Je veľa proteínu, dva gramy na kilogram váhy. To je viac ako odporúčani­e pre človeka jeho postavy, avšak proteíny sú kľúčové pre budovanie svalov a podľa štúdie môžu byť prevenciou pred rozvojom chronickýc­h ochorení.

Vedci nezastiera­jú, že Morgan sa pravdepodo­bne teší aj istým genetickým prednostia­m. Ich výskum však potvrdil doterajšie poznatky z oblasti biológie starnutia, podľa ktorých cvičenie pomáha udržať telo v kondícii aj vo vysokom veku.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia