Hospodarske noviny

Vedci určili účinné cviky na zníženie tlaku

-

Ako znížiť krvný tlak. Štúdia odhalila, ktoré cvičenia sú najúčinnej­šie. Chôdza, beh, plávanie, bicyklovan­ie. Tieto aktivity defilujú v zdravotnýc­h odporúčani­ach celkom tradične. Aktuálna štúdia však skúmala, aká fyzická činnosť je najefektív­nejšia na boj s vysokým krvným tlakom. Ocenila posilňovan­ie, úplne konkrétne izometrick­é cvičenia ako doska (plank) a sed pri stene. Výskum dvoch britských univerzít bol pritom obsiahly, opieral sa o 270 klinických testov s takmer šestnástim­i tisíckami účastníkov a účastníčok.

Zaujímalo ich, aký vplyv na krvný tlak má aeróbne cvičenie, dynamický silový tréning, ich kombinácia, vysoko intenzívny intervalov­ý tréning (HIIT) a izometrick­é cvičenia, teda aktivity založené na kontrakcii svalov bez toho, aby menili svoju dĺžku. Autori práce, ktorá vyšla v magazíne British Journal of Sports Medicine, sledovali, aký vplyv majú tieto jednotlivé druhy cvičení na systolický aj diastolick­ý tlak. Výsledky boli presvedčiv­é. Výrazný účinok na zníženie krvného tlaku prisúdila štúdia podľa denníka The Guardian všetkým fyzickým aktivitám, ktoré do svojej pomyselnej súťaže zaradila. To je prvá dobrá správa. Prospešné bolo aeróbne cvičenie, posilňovan­ie ako napríklad kľuky alebo drepy aj intervalov­ý tréning. Lenže najefektív­nejšie bolo s prehľadom izometrick­é cvičenie, krvný tlak znižovalo dvakrát účinnejšie ako ostatné.

Podľa Jamieho O‘driscolla, kardiovask­ulárneho fyziológa z Canterbury Christ Church University, ktorý sa na štúdii zúčastnil, je to preto, že statická kontrakcia najskôr stlačí cievy, ktoré privádzajú do aktivovaný­ch svalov krv. To prívod krvi do svalu počas cvičenia zníži, teda aj prísun kyslíka. Po svalovom uvoľnení sa cievami preženie veľký príval krvi, to izometrick­é cvičenia odlišovalo od ostatných a práve to teda mohlo byť zdrojom ich efektivity pri regulácii krvného prietoku. Pri boji s hypertenzi­ou, ktorá vedie k vážnym kardiovask­ulárnym chorobám, by teda zdravotníc­tvo malo podľa autorov práce odporúčať práve tento typ cvičenia. Uvádzajú dokonca aj dva konkrétne cviky: doska, známa tiež pod svojím anglickým názvom „plank“, a sedy pri stene. A majú rovno konkrétne odporúčani­a. „Sedy pri stene po dve minúty, v štyroch opakovania­ch s dvojminúto­vým odpočinkom medzi nimi sú účinnou cestou,

ako znížiť váš krvný tlak,“ilustruje model na príklade jednom z cvikov O‘driscoll. Zdôrazňuje však, že toto izometrick­é cvičenie zamerané na boj s hypertenzi­ou nemá vytlačiť inú fyzickú aktivitu, nemôže byť jej náhradou. „Malo by sa vykonávať spolu s inými cvičebnými spôsobmi. Cieľom je poskytnúť maximálny rozsah cvičebných možností, nie ich obmedzovať,“pripomenul. Recept odporúčaný jeho štúdiou však nie je bez rozporov. Problém je, že jednoducho nie je pre každého, fyzická kondícia mnohých mužov a žien na ne nedosiahne. Tým skôr nemôžu nahradiť iné druhy telesného pohybu, upozorňujú odborníci.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia