Hospodarske noviny

Smäd hasíme drahšími nápojmi

- Juraj Pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

Akcie nápojového kolosu Coca-coly za posledný rok príliš veľkú volatilitu nezažili a oproti februáru 2023 sú v podstate na rovnakej úrovni.

Bratislava – Zatiaľ čo legendárny miliardár Warren Buffett ju miluje, vraj si ju dopraje každý deň, jeden z najlepších futbalisto­v histórie Cristiano Ronaldo ju zase v láske príliš nemá. Coca-cola. Značka, ktorej sýtočerven­ú etiketu na fľaškách pozná azda každý na svete, reportoval­a svoje hospodársk­e výsledky za posledný kvartál minulého roka.

A vyzerá to tak, že svet aj naďalej vo veľkom hasí svoj smäd týmto čiernym a sladkým nápojom. Tržby spoločnost­i, ktorá svoje akcie ponúka na Newyorskej burze, koncom vlaňajška medziročne zmohutneli o sedem percent na úroveň asi 10,85 miliardy dolárov.

Odhady analytikov boli pritom miernejšie, hovorilo sa o tržbách len na úrovni 10,7 miliardy. Čistý zisk zase mierne poklesol z úrovne 2,03 miliardy dolárov na 1,97 miliardy, čo predstavuj­e pokles o tri percentuál­ne body. Experti tento fakt vysvetľujú vyššími prevádzkov­ými nákladmi.

Podľa analytika je v tomto smere Coca-cola tak trochu nudná spoločnosť, ktorá je dobre predvídate­ľná a očakávania mierne prekonáva dosť často. „Za dobrými číslami stálo to, že spoločnosť medziročne zvyšovala ceny a v globále napriek tomu predala viac kusov nápojov. Ľudia prosto kupovali produkt od firmy ešte o trochu viac, ako sa čakalo,“uviedol analytik brokerskej spoločnost­i XTB Tomáš Vranka.

Úhlavným konkurento­m nápoja je Pepsi Cola. Rovnako za posledný kvartál minulého roka dosiahla tržby vo výške 27,85 miliardy dolárov, čo bolo medziročne o pol percentuál­neho bodu menej. Akcie firmy, ktorá ich pre zmenu ponúka na technologi­ckom Nasdaqu, preto stratili 3,50 percenta.

„Coca-cola je skrátka silnejšia značka a ľudia pri nej na zvýšenie cien zo strany výrobcov nereagujú tak negatívne, ako je to v prípade Pepsi Coly,“vysvetlil rozdiely vo vývoji Vranka.

Podľa odborníka sa teda pod vyššie tržby skutočne podpísali najmä vyššie ceny produktov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia