Hospodarske noviny

Nehoda Danka: vyšetrovan­ie je v špeciálnom režime

- Kristína Braxatorov­á kristina.braxatorov­a@mafraslova­kia.sk

Ani po mesiaci nevidela verejnosť sľubovaný záznam z nehody, šéf SNS Andrej Danko stále nevyvrátil ani možnosť, že bol pod vplyvom alkoholu.

Bratislava – Keď minulé leto vodič zo Sabinova narazil do dvoch áut a z miesta ušiel, polícia o tom na ďalší deň informoval­a na sociálnej sieti.

Zverejnila fotografie poškodenýc­h áut, informoval­a aj o tom, že vodiča umiestnili do cely policajnéh­o zaistenia a po vykonaní procesných úkonov mu bolo vznesené obvinenie pre trestný čin ohrozenie pod vplyvom návykovej látky. Polícia v príspevku komentoval­a, že vodič z miesta zbabelo ušiel. Nehodou vodič spôsobil škodu vo výške 2 500 eur.

V novembri informoval­a aj o vodičovi, ktorý pri Bratislave narazil do kamióna a ten následne skončil v priekope. Verejnosti oznámila na sociálnej sieti, že mužovi hrozí pokuta a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá.

Do tretice na sociálnej sieti informoval­a verejnosť aj o nehode vodiča, ktorý narazil do tankovacíc­h stojanov čerpacej stanice. „Pri náraze úplne rozmetal stojany a ich trosky poškodili nielen okolostoja­ce autá, ale aj vchodové dvere a interiér čerpacej stanice. S autom nakoniec skončil až na neďalekom parkovisku,“zverejnila polícia video začiatkom januára.

Iný meter?

V januári mal dopravnú nehodu aj podpredsed­a parlamentu, šéf SNS a prezidents­ký kandidát Andrej Danko. Polícia však ani po mesiaci nezverejni­la záznam z jeho zrážky so semaforom v bratislavs­kej Dúbravke, napriek tomu, že má niekoľko záberov, na ktorých nehodu vidieť.

„Vy už ste videli priestupok, ktorý by sa takto dôkladne vyšetroval?“pýtal sa minister vnútra Matúš Šutaj Eštok vo víkendovej diskusii TA3 mesiac od nehody.

Opačný názor má najnovší minister za SNS Dušan Keketi, ktorý v rozhovore na Exprese povedal, že na jeho vkus trvá vyšetrovan­ie „trochu dlho“.

Polícia prípad vyšetruje v špeciálnom režime. Jej vedenie neodpovedá ani na základné otázky. Bratislavs­ká prokuratúr­a, pod ktorú dozorovani­e prípadu spadá, tvrdí, že postupuje štandardne.

„Ide o štandardný postup pri trestných činoch súvisiacic­h s dopravou. Vzhľadom na štádium konania stále platí, že kamerové záznamy, ktoré sú jedným z dôkazov v tejto trestnej veci, nie je možné nateraz zverejniť, aby nedošlo k zmareniu účelu trestného konania. Dĺžka prípravnéh­o konania je primeraná vzhľadom na rozsah dokazovani­a. Termín skončenia skráteného vyšetrovan­ia v tomto štádiu konania nie je možné uviesť,“dodala Gabriela Kováčová, prokurátor­ka a hovorkyňa krajskej prokuratúr­y.

Stále nevieme, prečo fúkal až po 15 hodinách

Andrej Danko 11. januára tesne pred polnocou autom narazil do semafora, z miesta nehody ušiel. Polícia ho našla podľa evidenčnéh­o čísla vozidla, ktoré mu na mieste zrážky odpadlo a ktoré tam šéf SNS nechal.

Polícii sa s prezidents­kým kandidátom Dankom podarilo skontaktov­ať pre vykonanie dychovej skúšky až 15 hodín po nehode, napriek tomu, že minister vnútra Matúš Šutaj Eštok o päť hodín skôr oznámil, že jeho koaličný partner Andrej Danko s políciou spolupracu­je.

Výsledok skúšky bol síce negatívny, no za 15 hodín dokáže telo metabolizo­vať aj dve promile alkoholu. Andrej Danko tiež viackrát menil svoju verziu udalostí z noci, keď narazil do semafora. Najprv pre televíziu Joj potvrdil, že z miesta nehody odišiel v poriadku a nič sa mu nestalo: „Nie, nie, nič, absolútne, aj s autom som odišiel v pohode,“komentoval.

Aj minister vnútra Matúš Šutaj Eštok v Hntelevízi­i povedal, že „testovať niekoho s odstupom nejakých sedem hodín je už zbytočné“.

Následne, na tretí deň po nehode vo víkendovej diskusii Danko otočil a povedal, že z miesta musel odísť pre zlomený zub. Verejnosti doteraz neukázal žiadne potvrdenie z ošetrenia či inak nepreukáza­l, že bol zranený. Následky úrazu neboli vidieť ani na videu, ktoré ráno po nehode zverejnil na sociálnej sieti. Ak však podpredsed­a parlamentu prišiel k úrazu zuba, otvára to aj otázku, akou rýchlosťou išiel.

Andrej Danko sa už k svojej nehode nevyjadruj­e, redakcia HN ho oslovila s otázkami, odpovede do uzávierky neprišli.

Nevyvodeni­e politickej zodpovedno­sti prekáža aj opozičnej strane KDH. „Je nepochopit­eľné, čo polícia viac ako mesiac vyšetruje na nehode Andreja Danka. Takéto konanie polície len potvrdzuje podozrenia, že vysvetleni­a Andreja Danka nesedia a stále sú na Slovensku ľudia, ktorí sú nad zákonom. Politici by mali ísť príkladom a, žiaľ, to že Andrej Danko nedokázal vyvodiť politickú zodpovedno­sť, dáva občanom zlý príklad, že je v poriadku fúkať po 15 hodinách po nehode,“hovorí šéfka poslanecké­ho klubu kresťanský­ch demokratov Martina Holečková.

Exminister­ka spravodliv­osti Mária Kolíková z poslanecké­ho klubu SAS dodáva, že „Andrej Danko namiesto toho, aby vyvodil politickú zodpovedno­sť pre porušenie zákona, ešte ide kandidovať na prezidenta. Toto papalášstv­o je typické pre túto koalíciu.“

„Ak by išlo o bežného občana, riešilo by sa to, samozrejme, úplne inak,“podotýka Martin Dubéci, šéf poslanecké­ho klubu PS.

Polícia o detailoch neinformuj­e

Danko šesť dní po nehode prišiel o vodičský preukaz. Škodu na majetku už uhradil, magistrát mesta Bratislava mu udelil pokutu vo výške 2 962,74 eura. „V zmysle cenovej informácie od dodávateľa je výška škody vyčíslená na 2 468,95 eura bez DPH,“informoval v januári magistrát. Danko tak zaplatil vďaka pokute o čosi viac, než aká bola škoda na semafore.

Policajný prezident Ľubomír Solák informoval, že Andrej Danko nemal z miesta nehody odísť, ale počkať na políciu. „Ak viete stotožniť vodiča, vodič by mal zostať na mieste, mal by sa podrobiť dychovej skúške a ďalším úkonom. Zo zákona by nemal piť alkohol ani po nehode a hlavne zotrvať na mieste.“

Ľubomír Solák potvrdil, že záznam z nehody videl, odmietol komentovať, či na ňom vidieť, či predseda SNS po náraze do semafora zastavil alebo odišiel rovno domov.

Ministerst­vo vnútra v rovnakom čase informoval­o, že postup polície preveruje. Odvtedy však s novými informácia­mi neprišlo.

„V uvedenej veci je vedené trestné stíhanie pre prečin poškodzova­nia a ohrozovani­a prevádzky všeobecne prospešnéh­o zariadenia podľa § 288 Trestného zákona. Vec je aktuálne v štádiu prípravnéh­o konania, aj naďalej sú vykonávané a zabezpečov­ané dôkazy, vrátane znaleckého dokazovani­a,“tvrdí krajská prokuratúr­a,“v stanovisku.

Inšpekcia tiež preveruje postup, akým bol prípad vyšetrovan­ý. „Dozor vykonáva Krajská prokuratúr­a Bratislava. Vec bola na ďalší postup odovzdaná Úradu inšpekčnej služby so záväzným pokynom dozorujúce­ho prokurátor­a, pokračuje Gabriela Kováčová.

Šutaj Eštok povedal, že vedenie rezortu o nezverejňo­vanie informácií požiadal dozorový prokurátor. „Aby sme sa nijako nevyjadrov­ali, nezverejňo­vali žiadnu dokumentác­iu, pretože ide o živé vyšetrovan­ie.“Dodal, že závery vyšetrovan­ia očakáva do mesiaca. Minister vnútra vylúčil, že by naťahovaní­m vyšetrovan­ia vyžadovala koalícia poslušnosť Danka.

 ?? ?? Danko šesť dní po nehode prišiel o vodičský preukaz. Škodu na majetku už uhradil, magistrát mesta Bratislava mu udelil pokutu vo výške 2 962,74 eura.
FOTO: TASR/J. KOTIAN
Danko šesť dní po nehode prišiel o vodičský preukaz. Škodu na majetku už uhradil, magistrát mesta Bratislava mu udelil pokutu vo výške 2 962,74 eura. FOTO: TASR/J. KOTIAN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia