Hospodarske noviny

Halák môže po návrate zažiť nostalgiu, ale aj nadávky

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Tréner brankárov pri slovenskej reprezentá­cii Ján Lašák zhodnotil pre HN možný top prestup Jaroslava Haláka do bratislavs­kého Slovana.

Keď ste sa dozvedeli správu, že váš niekdajší reprezenta­čný kolega Jaroslav Halák by mohol posilniť extraligov­ý HC Slovan Bratislava, aká bola vaša reakcia?

Nezabúdajm­e na to, že zatiaľ je to ešte len vo fáze predbežnej dohody. Jaro ešte musí prejsť vstupnou zdravotnou prehliadko­u. Samozrejme, je to však chalan, ktorý má toho už veľa odohrané a bol by veľkým menom pre celú extraligu.

Posledných 20 rokov strávil Halák v zámorí a posledných 17 sezón chytával v najlepšej lige sveta NHL. Nebude preňho návrat do slovenskéh­o športového prostredia kultúrnym šokom?

Je pravda, že slovenské prostredie je špecifické. Sám som to zažil, keď som bol ako dvojka počas extraligov­ých zápasov na striedačke a ľudia po mne pokrikoval­i a nadávali mi. Takže určite to nie je zábava. Myslím si však, že Jaro je rešpektova­ný a ani fanúšikovi­a súpera by nejako prehnane nešli proti nemu. Veď je to náš najúspešne­jší brankár v NHL. Je to teda borec, ktorý vo svojej kariére niečo dosiahol. Zviditeľni­l našu krajinu a takýchto ľudí by sme nemali haniť a nadávať im. Som veľmi zvedavý, ako to celé prijme, ak by nastúpil.

Vidíte aj nejaké pozitíva pre Haláka v prípade návratu do vlasti, respektíve do domácej extraligy?

Všetko závisí od toho, ako to Jaro zoberie a ako sa k tomu celému postaví. Lebo úprimne, tak 70 percent štadiónov nájde v takom istom stave, ako keď pred 20 rokmi odchádzal zo Slovenska (úsmev). Takže v tomto to môže byť preňho určitá pekná nostalgia a akýsi návrat v čase. Ak tieto aspekty vezme pozitívne, môže si Jaro svoj angažmán na Slovensku užívať. Momentálne ešte ťažko predpoveda­ť, ako to nakoniec celé bude.

V minulosti bol obrovským menom na našich štadiónoch Lotyš Arturs Irbe. Angažmán v Nitre mu však absolútne nevyšiel a celkovo odchytal len šesť duelov s veľmi zlou bilanciou. Nemôže si aj Halák zbytočne pokaziť renomé?

Toto sa podľa mňa nedá porovnávať, sú to dva odlišné prípady. Irbe bol svojím štýlom chytania naozaj stará škola z 90. rokov. Naopak, Jaro si stále udržiava štýl moderného gólmana. V jeho výkonnosti, keď ešte vlani chytal v NHL, by mal byť v pohode.

Dovedna odchytal Halák v NHL 620 zápasov, hoci na brankára meria len 179 cm. Je tento počet duelov v jeho prípade o to cennejší, keď prím dnes hrajú vyšší brankári?

Skôr by som povedal, že je cenné, že Jaro dokázal prežiť v NHL aj v ére dvojmetrov­ých brankárov. Dnes už sa to opäť trochu vracia a aj v profilige nájdeme menšíchx brankárov. V každom prípade, Jaro chytáva takmer na vystretých nohách. To dokáže len minimum brankárov. On však pochopil, že ak chce preraziť, musí niečo zmeniť, aby mal výšku. Opticky si takto pridáva šesť-sedem centimetro­v navyše. Upravil svoj štýl, aby mohol byť úspešný a aj toto je kľúč, prečo uspel.

Aké sú ešte jeho ďalšie brankárske prednosti?

Určite čítanie hry. Takisto je kompaktný a nedostáva hlúpe góly do stredu brány. Je konzistent­ný a zostáva verný veciam, ktoré sa mu osvedčili. Má vybudovaný systém hry, ako chytať, verí mu. Takže v tomto smere aj s ohľadom na možný nový angažmán nevidím problém. Veľký otáznik je skôr tunajšie prostredie.

Jaro chytáva takmer na vystretých nohách. To dokáže len minimum brankárov.

Halák oficiálne nikdy neoznámil koniec repre kariéry. Má aj v tomto veku šancu dostať pozvánku do národného tímu?

Ak by Jaro chytal v Slovane vynikajúco, samozrejme, bola by škoda nevyužiť takéto skúsenosti a formu.

 ?? ??
 ?? ?? Príchod Jaroslava Haláka na slovenské extraligov­é klziská by bol veľkou udalosťou.
FOTO: TASR/M. SVÍTOK
Príchod Jaroslava Haláka na slovenské extraligov­é klziská by bol veľkou udalosťou. FOTO: TASR/M. SVÍTOK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia