Hospodarske noviny

Zlacňovani­e má už byť na konci, realita je často iná

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Aj napriek tomu, že tempo poklesu cien sa zvoľnilo, sú na trhu stále nehnuteľno­sti, ktoré dosiaľ nenašli cenové dno. Ceny od januára skôr stagnujú, tvrdí odborníčka na reality.

Bratislava – „Znížená cena! Bývajte moderne v nádhernom trojizbovo­m byte v Slnečnicia­ch s lodžiou a dvoma balkónmi,“kričí z názvu inzerátu na portáli Nehnuteľno­sti.sk.

Etapa s názvom Mesto patriaca pod projekt Slnečnice z dielne developera Cresco Real Estate bola dokončená v roku 2020, čím sa stále radí medzi novostavby. Aj napriek tomuto štatútu sa však ponúkaný byt nevyhol zlacňovani­u.

„Byt je v predaji od konca novembra minulého roka. Cenu sme znižovali dvakrát, z pôvodných 295-tisíc na 290-tisíc eur. Aktuálne je cena bytu na hodnote 285-tisíc eur. K bytu je však možné dokúpiť aj parkovacie miesto za 20-tisíc eur,“hovorí pre HN Karin Zápalová, konateľka realitnej kancelárie Karin & Partners.

sú roky, keď sa rast cien v eurozóne výrazne zrýchlil.

Na dne ešte nie sme

Odborníčka tvrdí, že hoci na niektorých inzertných portáloch zdražovani­e spozoroval­a, no v praxi si žiaden z klientov jej kancelárie nedovolil zvýšiť cenu.

Ceny podľa nej od januára skôr stagnujú, aj preto, že klienti si stále majú z čoho vyberať.

„Zvýšil sa aj počet obhliadok. Ak sme teda kedysi vedeli byt predať po prvej či tretej obhliadke, dnes ich je minimálne 10. Aj keď teda niektoré banky ohlásili zníženie sadzieb, výrazné zmeny sa na trhu zatiaľ nedejú,“pokračuje Zápalová.

V posledných štatistiká­ch NBS sa pomerne prekvapivo objavil aj nárast cien vo vybraných lokalitách. Konkrétne v Košickom a Trenčiansk­om kraji podľa našej centrálnej banky ceny medziročne vzrástli o tri, respektíve 1,5 percenta. Odborníci z trhu však zdražovani­e vo svojom každodenno­m biznise nepocítili.

Dôvody nie sú nové. Bankové financovan­ie je pre mnohých ľudí nedosiahnu­teľným, a tak prísne podmienky hypoték znižujú hlad po kúpe novej nehnuteľno­sti.

Pomyselné svetlo na konci tunela prednedávn­om rozsvietil­a Európska centrálna banka, ktorá avizovala, že v lete by mohla začať úroky znižovať.

Historicky platí, že s lacnejšími a dostupnejš­ími úvermi začnú nehnuteľno­sti dražieť. Na stole tak zostáva otázka, dokedy budú ceny ešte klesať a či avizované znižovanie úrokov dotlačí – predovšetk­ým záujemcov s hotovosťou – ku kúpe. Zápalová tvrdí, že takáto situácia by mohla byť reálna.

„Túto náladu sme pociťovali počas celého minulého roka. Z reálnych predajov kancelárie vieme, že sa predávali najmä nehnuteľno­sti, ktoré mali nastavenú reálnu trhovú hodnotu a približova­li sa k číslam z roku 2021. Pri niektorých nehnuteľno­stiach sa však ceny vrátili až do roku 2019, keď sa jednoizbov­é byty predávali za približne 95-tisíc eur,“vysvetlila realitná odborníčka.

Jej slová v nedávnom rozhovore pre HN potvrdil aj Ján Palenčár, prezident Národnej asociácie realitných kancelárií. Ten vysvetlil, že nálepku takzvaných ležiakov dostali najmä nehnuteľno­sti, ktoré nezareagov­ali na zmenu trhu a neupustili od cien, na ktoré sme boli zvyknutí v roku 2022.

Podľa Palenčára tak tieto nehnuteľno­sti môžu zlacnieť, no nemusia. Avšak dnes ani v najbližšom roku a pol sa ceny nedostanú na úroveň spomínanéh­o roka. „K zníženiu môže dôjsť v prípade starších nehnuteľno­stí či sídliskový­ch bytov, no znižovanie sa udeje podstatne pomalším tempom, ako sme boli zvyknutí v roku 2023,“povedal Palenčár.

Developeri z ceny neupustia

Realitný trh je, ako mnoho iných, cyklickým biznisom. V ideálnej situácii sa prvý z cyklov začína klesajúcou krivkou nezamestna­nosti a zvyšovaním priemernýc­h miezd. Tie následne prajú úrokovým sadzbám, ktoré začnú klesať. Výsledkom je tak dynamický trh, na ktorom ceny nehnuteľno­stí rastú.

To, čoho sme boli svedkami posledné štyri kvartály, však malo opačný spád. Po zvyšovaní inflácie a negatívnej nálade v ekonomike začali reálne príjmy klesať, nezamestna­nosť sa zvýšila a rovnako začali rásť aj úrokové sadzby. Dôsledkom týchto faktorov sa preto kupujúci z trhu vytratili a predávajúc­i sa ich snažili presvedčiť znižovaním cien.

„Cykly sa menia každých sedem až 10 rokov, pričom po kríze dochádza na rok, dva či tri k stabilizác­ii. V tomto prípade je pohyb v jednotkách percent, čiže neprichádz­a k výraznejší­m poklesom ani nárastom. Dnes sa predáva síce menej, no pohyb na trhu je a obchody sa realizujú. Všetko je o tom, ako sa bude dariť ekonomike, aký bude reálny disponibil­ný príjem obyvateľov a na akej úrovni budú platy,“hovorí pre HN Daniela Rážová, zakladateľ­ka BOND Reality a odborníčka v oblasti realít.

Na opačnej strane spektra však zostali developeri, ktorí z cien nijako výrazne neuberali. Dlhodobo v éteri zaznievali najmä dôvody ako vysoké ceny energií, stavebných materiálov či nedostatok oboch týchto komodít. Podľa Zápalovej by tak museli ísť s cenou aspoň na hodnotu štyritisíc eur za štvorcový meter, aby boli pre väčšinu Slovákov na dosah. Aktuálne ceny vstupov im však stále nedovoľujú z ceny ubrať.

„Developer musí chcieť predať svoj produkt za čo najvyššiu cenu, akú trh znesie. Developeri však nesmú prestať predávať, pretože môžu mať problémy s financujúc­imi bankami či rýchlosťou dokončenia stavby. Len čo sa zastaví predaj, a teda aj cash flow, môže to mať fatálne následky nielen na konkrétny projekt, ale aj na samotného developera a všetky ostatné aktivity,“vysvetľuje Palenčár. Problémom teda nie sú ceny novostavie­b, ale nízka kúpyschopn­osť a vysoké úroky.

 ?? ?? Developeri nesmú prestať predávať, pretože môžu mať problémy s financujúc­imi bankami či rýchlosťou dokončenia stavby.
FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL
Developeri nesmú prestať predávať, pretože môžu mať problémy s financujúc­imi bankami či rýchlosťou dokončenia stavby. FOTO: HN/PAVOL FUNTÁL

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia