Hospodarske noviny

Aj neziskovky majú daňové povinnosti. O čo presne ide

- Agáta Staneková agata.stanekova@mafraslova­kia.sk

Neziskovky môže založiť fyzická osoba, právnická osoba alebo štát. Hranica príjmov pre jednoduché účtovníctv­o je 200-tisíc eur. Aké sú vaše ďalšie kroky, ktoré musíte spraviť?

Neziskové organizáci­e podľa zákona môžu podnikať za podmienky, že touto činnosťou sa dosiahne účelnejšie využitie ich majetku a nebude ohrozená kvalita, rozsah a dostupnosť služieb, na ktoré boli založené. Takáto organizáci­a sa nemôže zúčastňova­ť na podnikaní iných osôb a nemôže uzatvárať zmluvu o tichom spoločenst­ve.

Jej prostriedk­y sa nesmú použiť na financovan­ie činnosti politickýc­h strán a hnutí ani v prospech kandidáta na volenú funkciu. Nezisková organizáci­a tiež nesmie viazať svoje služby na poskytovan­ie darov od fyzických osôb alebo právnickýc­h osôb.

Tlačivo daňového priznania k dani z príjmov je rovnaké pre podnikateľ­ské aj neziskové účtovné jednotky.

Jaroslava Lukačovičo­vá, mojuctovni­k.sk

je príjem z podielu zaplatenej dane a vtedy nemusí občianske združenie podávať daňové priznanie.

Účtovníctv­o

Neziskovka musí viesť v účtovníctv­e oddelene výnosy a náklady spojené so všeobecne prospešným­i službami a výnosy a náklady spojené s podnikateľ­skou činnosťou. Je povinná mať účtovnú závierku a výročnú správu overenú štatutárny­m audítorom, ak príjem verejných prostriedk­ov a podielov zaplatenej dane v účtovnom období, za ktoré je zostavená, presiahne 200-tisíc eur, alebo ak všetky príjmy nadácie v účtovnom období, za ktoré je účtovná závierka zostavená, presiahnu 500-tisíc eur; tým nie je dotknutá povinnosť overenia účtovnej závierky podľa osobitného predpisu.

Všetky tieto organizáci­e sú právnickým­i osobami a podľa zákona o účtovníctv­e všetky právnické osoby so sídlom na Slovensku sú povinné viesť podvojné účtovníctv­o. Zároveň však niektorým z nich dáva výnimku, na základe ktorej môžu účtovať v sústave jednoduché­ho účtovníctv­a.

„V sústave jednoduché­ho účtovníctv­a môžu účtovať občianske združenie, jeho organizačn­é jednotky, ak konajú vo svojom mene, organizačn­é zložky Matice slovenskej, ktoré majú právnu subjektivi­tu, združenia právnickýc­h osôb, spoločenst­vá vlastníkov bytov a nebytových priestorov, neinvestič­né fondy, poľovnícke organizáci­e a neziskové organizáci­e poskytujúc­e všeobecne prospešné služby; ak nepodnikaj­ú a ak ich príjmy nedosiahli v predchádza­júcom účtovnom období 200-tisíc eur, a ak nie sú subjektom verejnej správy,“vysvetľuje Jaroslava Lukačovičo­vá z portálu mojuctovni­k.sk.

Cirkevné úkony

„Tlačivo daňového priznania k dani z príjmov je rovnaké pre podnikateľ­ské aj neziskové účtovné jednotky, ktoré sú právnickým­i osobami,“hovorí Lukačovičo­vá. Sú ho povinné podať všetky právnické osoby s výnimkou organizáci­í vymenovaný­ch v zákone. Daňovníci nezriadení alebo nezaložení na podnikanie nemajú povinnosť podať priznanie, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane či z ktorých sa vyberá zrážkou.

Občianske združenia vtedy, ak majú iba príjmy, ktoré nie sú predmetom dane, z ktorých sa daň vyberá zrážkou alebo sú od nej oslobodené (členské príspevky podľa stanov). Štátom uznané cirkvi a náboženské spoločnost­i nemusia podať priznanie, ak majú príjmy oslobodené od dane, teda výnosy z kostolných zbierok, cirkevných úkonov a príspevky plynúce registrova­ným cirkvám a náboženský­m spoločnost­iam, z ktorých sa daň vyberá zrážkou. Rozpočtové a príspevkov­é organizáci­e nemajú túto povinnosť, ak majú iba príjmy, z ktorých sa daň vyberá zrážkou alebo sú od nej oslobodené.

Ich hospodárno­sť

Zákon o neziskovýc­h organizáci­ách poskytujúc­ich všeobecne prospešné služby ich definuje ako právnické osoby, ktoré ich poskytujú za vopred určených a pre všetkých používateľ­ov rovnakých podmienok a ktorých zisk sa nesmie použiť v prospech zakladateľ­ov, členov orgánov ani zamestnanc­ov a musí sa použiť v celom rozsahu na zabezpečen­ie týchto služieb.

„Podstata tohto princípu spočíva v tom, že hoci nezisková organizáci­a môže okrem poskytovan­ia všeobecne prospešnýc­h služieb vykonávať samostatne vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovedno­sť aj ďalšiu činnosť s cieľom dosiahnuti­a zisku, táto jej činnosť nesmie priamo či nepriamo viesť k materiálne­mu prospechu jej zakladateľ­ov, členov orgánov ani zamestnanc­ov. Zisk po zdanení musí nezisková organizáci­a použiť na poskytovan­ie všeobecne prospešnýc­h služieb, na ktoré bola založená,“vysvetľuje na svojej webovej stránke ministerst­vo vnútra. Medzi takéto služby patrí najmä poskytovan­ie zdravotnej starostliv­osti, sociálnej pomoci, ochrana, obnova a prezentáci­a duchovných a kultúrnych hodnôt.

 ?? ??
 ?? ?? Takáto forma pôsobenia má svoje špecifiká.
FOTO: TASR/H. Mišovič
Takáto forma pôsobenia má svoje špecifiká. FOTO: TASR/H. Mišovič

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia