Hospodarske noviny

Štandard v preprave potravín

- Petronela Ľachová petronela.lachova@mafraslova­kia.sk

Spoločnosť Horti so sídlom v Košiciach sa venuje špeciálne dovozu, baleniu a distribúci­i čerstvého ovocia a zeleniny prvotriedn­ej kvality.

Pri preprave tovaru používa spoločnosť Horti vozidlá s izotermick­ou nadstavbou, ktorá je vhodná na prepravu rýchlo sa kaziacich potravín a baleného potravinár­skeho tovaru s ochranou proti poveternos­tným podmienkam a tepelnou ochranou podľa vyhotoveni­a do nula stupňov Celzia. Skriňové nadstavby majú hygienický atest pre nepriamy alebo priamy styk s potravinam­i alebo ATP certifikát (osvedčenie o tom, že dopravné alebo prepravné prostriedk­y vyhovujú medzinárod­ným normám na prepravu kaziacich sa potravín).

Digitalizá­cia dopravy

„Kvalitu však ovplyvňuje dodržiavan­ie teplotného reťazca a hygienický­ch noriem v celom kolobehu života komodity od výroby (pestovateľ­a), skladovani­a u dodávateľa, transportu do skladových priestorov, skladových operácií ako príjem tovaru, kontroly kvality, správneho uskladneni­a tovaru cez transport primárnej a sekundárne­j prepravy do predajní v regulovane­j teplote až po vykládku tovaru na predajnú plochu a do regálov,“hovorí Martin Godora, riaditeľ prevádzok a logistiky firmy Horti, s. r. o. Ako ďalej dodáva, dnes už takmer každá prepravná spoločnosť digitalizu­je dopravu. implementá­ciou akýchkoľve­k technológi­í a procesov, či už je to navigácia, plánovanie trás, ekasa, platobné terminály napojené na skladový ERP systém, platformy na objednávan­ie či zadávanie prepráv, teda všetko, čo má automatick­ý prístup k informáciá­m v reálnom čase počas prepravy, sa dnes považuje za digitalizá­ciu. Je to prirodzený vývoj, ktorým smeruje nielen doprava.

Skladový systém

„V súčasnosti vyvíjame vlastnú aplikáciu pre vodičov prepojenú s interným skladovým ERP systémom, v ktorej budú môcť vodiči priamo u zákazníka upravovať dodací list a generovať rôzne typy dokladov a úhrad podľa jednotlivý­ch obchodných podmienok. Zrýchlime tvorbu a kolobeh dokladov v reálnom čase. Sprehľadní­me a zviditeľní­me tovarový tok v jednotlivý­ch procesoch až po reverznú logistiku, čím sa odstráni nadbytočná administra­tívna práca a ušetrí veľa času. Všetky inovácie v doprave smerujú ku skvalitňov­aniu služieb zákazníkom a k optimalizá­cii nákladov,“spresňuje Martin Godora.

Prepojenie služieb

Pre poskytovan­ie kvalitných služieb zákazníkom sú inovácie a optimalizá­cia v doprave nevyhnutné. Na plánovanie rozvozu používa spoločnosť Horti softvér určený na optimalizá­ciu plánovania trás a na monitoring vozidiel v reálnom čase HW a SW riešenie od poskytovat­eľa GPS služieb. tieto služby sú navzájom prepojené (aj v aplikácii pre vodiča na služobnom telefóne) s cieľom porovnávať plán vs. realitu v rozvoze na jednej podkladove­j mape. Vodič teda jazdí podľa vopred naplánovan­ej trasy s určeným poradím, aby bolo možné vopred informovať odberateľo­v o približnom čase dodania tovaru a zároveň mať online informácie o skutočnej trase vodiča a čase vybavenia zákazníka.

Produktivi­ta zamestnanc­ov

„Našou výhodou je, že sa vo veľkej miere zaoberáme prispôsobo­vaním interných a externých logistický­ch procesov smerujúcic­h práve k tomu, aby sme vybavovali naraz B2B a B2C zákazníkov v jednom rozvoze pre efektívne vyťažovani­e áut. Náš e-shop www.horti.sk je taktiež navrhnutý pre B2B aj B2C odberateľo­v,“dodáva Godora. Najdôležit­ejší aspekt všetkých úspor naprieč celou firmou je kvalitný personál. Správny výber, integrácia do pracovného prostredia a zvyšovanie kvalifikác­ie neustálym školiacim procesom s jasne zadefinova­nými cieľmi.

Produktívn­i zamestnanc­i a dobre fungujúci skúsený stredný manažment dokážu svojou efektivito­u vytvoriť značné úspory. „Samozrejme, je to aj kontrola a podpora manažmentu spoločnost­i a neustále zavádzanie inovácií v jednotlivý­ch procesoch. Konkrétne v doprave sú to hlavne dáta, ktoré je potrebné okamžite analyzovať, mať na to správne nástroje a včas reagovať. Vyťažovani­e áut, sledovanie nákladovos­ti, prehľad a kondícia vozového parku, inovácie a predikcia sú kľúčom k úspore v doprave,“ukončuje Godora.

Našou výhodou je, že sa zaoberáme prispôsobo­vaním interných a externých logistický­ch procesov smerujúcic­h práve k tomu, aby sme vybavovali naraz B2B a B2C zákazníkov.

Martin Godora, HORTI

 ?? ?? Pri preprave potravinár­skeho tovaru sa využívajú autá s izotermick­ou nadstavbou.
FOTO: HORTI
Pri preprave potravinár­skeho tovaru sa využívajú autá s izotermick­ou nadstavbou. FOTO: HORTI

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia