Hospodarske noviny

Ohrozí Mazáka? Koalícia pretláča do súdnej rady nové meno

-

Bratislava – Súdna rada je zoskupenie 18 členov, ktorí zodpovedaj­ú primárne za vymenúvani­e sudcov. Okrem toho dozoruje v justícii aj dodržiavan­ie etiky, majetkové pomery či rozpočet. Doteraz v nej bolo jedno miesto voľné. V pondelok vystúpil v priestoroc­h Národnej rady jediný kandidát na tento post, profesor Jaroslav Klátik. Hodnotil ho ústavnoprá­vny výbor pod vedením Miroslava Čellára z Hlasu.

Prázdne miesto

Keďže išlo o nominanta vlády, o jeho integritu a nestrannos­ť sa zaujímali hlavne poslanci opozície, konkrétne Branislav Vančo z PS a Mária Kolíková zo Sasky. Vypočúvani­e trvalo dve hodiny. Výbor sa pritom doťahoval pre vhodnosť niektorých otázok, na ktoré Klátik väčšinou odpovedal vágne. Zástupcovi­a koalície s tým však problém nemali.

Členov súdnej rady vymenúvajú štyri rôzne orgány. V prvom rade sú to sudcovia, ktorí dosádzajú až polovicu členov. Zvyšných deväť kresiel je rovnomerne rozdelenýc­h medzi vládu, parlament a prezidentk­u. Ešte na jeseň minulého roku sa pritom uvoľnili dve kreslá.

Nedávno zaplnil jedno z týchto prázdnych miest na žiadosť sudcov člen Najvyššieh­o správneho súdu Marián Fečík. Tentoraz sa teda rozhodoval­o o druhom mene. Kandidáta Klátika navrhoval do funkcie predseda výboru Čellár. Okrem advokátske­j praxe pôsobí Klátik hlavne na akademicke­j pôde. Vyučuje trestné právo a kriminológ­iu na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

V rámci výsluchu boli aktívni hlavne poslanci opozície, ktorých zaujímalo predovšetk­ým to, ako sa profesor stavia k novelizáci­i

Trestného zákona. Klátik sa však k podstate zákona nateraz konkrétne vyjadriť odmietol. „K tomu, aké sú zmeny, sa bude dať vyjadriť až po tom, ako sa ukáže jeho fungovanie v aplikačnej praxi,“odpovedal.

Podľa neho nie je dôležité ani to, či novelizáci­a prebehla v skrátenom konaní, keďže ide o „politickú otázku“. Pre neho bola dôležitá odborná debata okolo novelizáci­e. „O zmenách trestných sadzieb sa v odborných kruhoch baví už roky a je mnoho výstupov v odborných publikácia­ch v prospech ich znižovania,“vysvetľova­l Klátik. Paradoxom je, že v decembri roku 2022 podpísal výzvu dekanov a predstavit­eľov odborných právnickýc­h kruhov o tom, aby podobná novelizáci­a prebiehala v riadnom legislatív­nom konaní. Takisto nevidí problém ani v súčasnom rozhodnutí parlamentu Trestný zákon zatiaľ nezverejňo­vať, keďže je to v rámci medzí zákona.

Nevedel sa vyjadriť

Klátik nesleduje detailne rokovania súdnej rady, nepozná jej členov ani ich názory. Preto sa pri otázkach na ich etický kódex alebo mediálne výstupy nevedel vyjadriť. Tiež nevedel odpovedať ani na to, ako sa stavia k odvolávani­u predsedu súdnej rady Jána Mazáka. „Neviem, aké tam boli dôvody na odvolávani­e, kým ich nepoznám, neviem sa vyjadriť,“povedal.

Kolíková sa kandidáta pýtala na to, čo hovorí, že sa jeho potenciáln­i kolegovia objavovali v alternatív­nych médiách. „Každý má právo na názor a je zodpovedný za svoje skutky,“reagoval profesor.

Klátikova agenda v rámci rady má byť hlavne získavanie nových advokátsky­ch skúseností a budovanie dôvery v súdy v očiach verejnosti. Aký prístup pri tom plánuje zvoliť, nekonkreti­zoval.

Tibor Gašpar zo Smeru, ktorý je taktiež členom výboru, otázky opozície považoval za sugestívne a už počas rozpravy deklaroval svoju podporu kandidátov­i. Neodpustil si poznámku, že médiá hlavného prúdu obmedzujú slobodu slova a šíria dezinformá­cie.

Naopak, na záver rozpravy člen výboru Vančo nové meno odmietol. Výbor nakoniec hlasoval za Klátika a odporúča Národnej rade vymenovať ho za člena súdnej rady. Za hlasovalo šesť poslancov koalície, Rastislav Krátky z hnutia Slovensko bol proti a ostatní sa zdržali. O tom, či sa Klátik stane naozaj členom rady, rozhodne zasadanie parlamentu na najbližšej schôdzi.

Problém menom Mazák

Otázky týkajúce sa činnosti rady smerovali na Klátika aj preto, že v decembri 2023 sa prvýkrát v histórii orgánu uskutočnil pokus odvolať jej predsedu. Mazáka obviňovali z poškodzova­nia mena justície a pochybení vo funkcii. Takisto dlhodobo nevyhovuje ministrovi spravodliv­osti Borisovi Suskovi.

Odvolávani­e bolo neúspešné, ale len o jeden hlas. Navrhovate­lia potreboval­i nadpolovič­nú väčšinu, teda minimálne 10 hlasov, no mali ich len deväť. Ďalšie odvolávani­e Mazáka zatiaľ nie je na programe rady.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia