Hospodarske noviny

Podnikateľ si určí, akým spôsobom si uplatní výdavky

Paušálne verzus skutočné výdavky. Čo sa kedy a komu viac oplatí? Všetko závisí aj od toho, ako podnikateľ účtuje. Aké pravidlá platia pri uplatnení paušálnych výdavkov a aké pri uplatnení skutočných výdavkov?

- zuzana dzvoníková zuzana.dzvonikova@mafraslova­kia.sk

paušálne výdavky si môže uplatniť daňovník, ktorý nie je platiteľom dane z pridanej hodnoty, alebo je platiteľom dane z pridanej hodnoty iba časť zdaňovacie­ho obdobia, ak dosahuje príjmy z podnikania podľa paragrafu šesť, odsek jeden zákona o dani z príjmov, príjmy z inej samostatne­j zárobkovej činnosti podľa paragrafu šesť, odsek dva zákona o dani z príjmov alebo príjmy z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa paragrafu šesť, odsek štyri zákona o dani z príjmov.

Maximálna výška

Paušálne výdavky si môže daňovník uplatniť vo výške 60 percent z úhrnu príjmov z podnikania a z inej samostatne­j zárobkovej činnosti podľa paragrafu šesť, odsek jeden a dva zákona o dani z príjmov, najviac však do výšky 20-tisíc eur, a z príjmov z použitia diela a použitia umeleckého výkonu podľa paragrafu šesť, odsek štyri zákona o dani z príjmov, najviac do výšky 20-tisíc eur.

Príjmy z použitia diela

Pri uplatňovan­í paušálnych výdavkov sa suma maximálnej výšky paušálnych výdavkov neurčuje v závislosti od počtu mesiacov vykonávani­a podnikateľ­skej činnosti alebo inej samostatne­j zárobkovej činnosti, alebo od počtu mesiacov poberania príjmov z použitia diela a použitia umeleckého výkonu. Ak daňovník uplatní paušálne výdavky, v sumách výdavkov sú zahrnuté všetky daňové výdavky daňovníka, okrem povinne zaplatenéh­o poistného a príspevkov na verejné sociálne a zdravotné poistenie v súvislosti s dosahovaní­m príjmov z podnikania a z inej samostatne­j zárobkovej činnosti podľa paragrafu šesť, odsek jeden a dva, ak toto poistné a príspevky neboli zahrnuté do základu dane v predchádza­júcich zdaňovacíc­h obdobiach. Toto zaplatené poistné si môže daňovník uplatniť vo výdavkoch v preukázane­j výške. Počas uplatňovan­ia výdavkov týmto spôsobom je daňovník povinný viesť evidenciu o príjmoch v časovom slede v členení potrebnom na zistenie základu dane, teda čiastkovéh­o základu dane vrátane prijatých dokladov, ktoré spĺňajú náležitost­i účtovných dokladov a evidenciu o zásobách a pohľadávka­ch. „S účinnosťou od 1. januára 2013 v súlade s platným ustanovení­m paragrafu šesť, odsek 10 zákona o dani z príjmov daňovník nemá možnosť uplatnenia výdavkov percentom z príjmov, teda paušálnych výdavkov, pri príjmoch z prenájmu podľa paragrafu šesť, odsek tri zákona o dani z príjmov,“upozorňuje Drahomíra Adamčíková z komunikačn­ého oddelenia Centra komunikáci­e a podpory Finančného riaditeľst­va.

Skutočné výdavky

Daňovník, ktorý sa rozhodne uplatniť skutočne vynaložené daňové výdavky na dosiahnuti­e, zabezpečen­ie a udržanie príjmov zo živnosti, postupuje podľa paragrafu dva, písmeno i a paragrafu 19 až 21 zákona o dani z príjmov. Vo všeobecnos­ti daňovým výdavkom je výdavok, ktorý slúži na dosiahnuti­e, zabezpečen­ie a udržanie príjmov, ktorý je preukázate­ľne vynaložený daňovníkom a zaúčtovaný v účtovníctv­e alebo zaevidovan­ý v evidencii podľa paragrafu šesť, odsek 11 zákona o dani z príjmov.

Konkrétny výdavok

Pri posudzovan­í opodstatne­nosti konkrétneh­o výdavku je potrebné prihliadať na charakter podnikania konkrétneh­o živnostník­a. Pri uplatňovan­í skutočných preukázate­ľných výdavkov daňovník môže viesť daňovú evidenciu alebo môže účtovať v sústave jednoduché­ho či podvojného účtovníctv­a.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Paušálne výdavky sa nedajú uplatniť pri prenájme nehnuteľno­sti.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Paušálne výdavky sa nedajú uplatniť pri prenájme nehnuteľno­sti.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia