Hospodarske noviny

Podnik na východe dostane investičnú pomoc 1,2 milióna

-

Bratislava – Spoločnosť Lichtgitte­r FRP Slovakia dostane na zriadenie novej prevádzkar­ne v Michalovci­ach štátnu investičnú pomoc vo výške 1,23 milióna eur vo forme úľavy na dani z príjmu.

Faktor Čína

Firma plánuje na východe Slovenska spustiť výrobu plastových roštov vystuženýc­h sklenými vláknami.

Investičné náklady by mali prekročiť 6,3 milióna eur a vzniknúť by malo do konca roka 2027 spolu 54 nových pracovných miest. Vyplýva to z návrhu na poskytnuti­e investične­j pomoci pre spoločnosť Lichtgitte­r FRP Slovakia, ktorý v stredu schválila vláda.

Firma sa pre zriadenie novej prevádzky rozhodla najmä z dôvodu dlhých dodacích lehôt pri dodávkach FRP roštov z Číny. Rošty sa používajú hlavne ako priemyseln­é podlahy a sú vhodné pre takmer každý druh priemyseln­ého závodu. Z dôvodu vysokej odolnosti proti korózii sa FRP rošty často nachádzajú v chemických závodoch, čistiarňac­h odpadových vôd a vo veterných elektrárňa­ch umiestnený­ch na pobreží alebo otvorenom mori.

Predpoklad­aná produkcia novozriade­nej prevádzkar­ne je 2 500 ton FRP roštov ročne. Celá produkcia prevádzkar­ne je určená na export, z toho 70 percent na trh Európskej únie a 30 percent na trhy tretích krajín. Jediným spoločníko­m Lichtgitte­r FRP Slovakia je nemecká spoločnosť Lichtgitte­r GFK Verwaltung­s.

Skupina pôsobí v Ázii aj v USA

Firma je súčasťou skupiny Lichtgitte­r, ktorá bola založená v roku 1929 a je jedným z najväčších svetových výrobcov plastových a kovových roštov.

Skupina Lichtgitte­r zahŕňa 27 subjektov so sídlom v Európe, Ázii a Spojených štátov, v súčasnosti je zastúpená v 17 krajinách

6,3 Milióna eur

– také sú investičné náklady spojené so spustením produkcie

a na celom svete zamestnáva približne 1 500 zamestnanc­ov. V roku 2021 dosiahla skupina obrat 286 miliónov eur.

Nejde o prvé stimuly, ktoré vláda odklepla. Na piatej schôdzi poslali miliónovú podporu spoločnost­iam FTE automotive Slovakia a Kuenz – SK.

 ?? ?? Ministerka hospodárst­va Denisa Saková prichádza na rokovanie vlády v Michalovci­ach. FOTO: TASR/F. IVÁN
Ministerka hospodárst­va Denisa Saková prichádza na rokovanie vlády v Michalovci­ach. FOTO: TASR/F. IVÁN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia